Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Νέα έκδοση βιβλίου που επιμελήθηκε και εξέδωσε η "Διεξόδος"

 

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 Μία επιστημονική προσέγγιση του εορτασμού

για το κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Επαναστάσεως

Ο Κοινωφελής Πολιτιστικός Οργανισμός «Διέξοδος» στη συνεχή ενασχόλησή του με την διατήρηση της ιστορικής μνήμης έθεσε σε κυκλοφορία μία καινούργια έκδοση.

Πρόκειται για μια επιστημονική προσέγγιση του εορτασμού του κορυφαίου γεγονότος   της Ελληνικής Επαναστάσεως  που  για πρώτη φορά παίρνει θέση στην ελληνική βιβλιογραφία.

Συγγραφέας του η Δέσποινα Κανελλή την οποία προλογίζει ο βυζαντινολόγος - ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Κατσαρός.

Γιορτές Εξόδου στο Μεσολόγγι, μία τελετή Δημόσιας Ιστορίας   σε  ανάμνηση της αιματηρής Εξόδου που πραγματοποίησαν το 1826 οι πολιορκημένοι,  από τους Οθωμανούς, πολίτες της.

Μία έρευνα  της μνημονικής  τελετής, από   τις απαρχές της, το 1850,  και τις μεταβολές που οδήγησαν στη σημερινή διαμόρφωσή της.

Μία μελέτη  με τους συμβολισμούς που εκπέμπει το γεγονός της Εξόδου, τις συμπεριφορές των συμμετεχόντων και τους εκπροσώπους της πολιτείας όλα αυτά τα χρόνια,  τους πανηγυρικούς,  τις παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν καθώς και τη συμμετοχή οργανωμένων συλλόγων στο κυρίως σώμα των τελετών και της  πομπής.

Η μελέτη εστιάζει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της  στην τελευταία εικοσαετία,  καθώς μέσα σε αυτό στο χρονικό διάστημα της πρώτης δεκαετίας με την οικονομική ευρωστία   διοργανώθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες  και της δεύτερης δεκαετίας με τη  χώρα να βιώνει τη βαθιά  οικονομική κρίση. Δύο ακραία δηλαδή γεγονότα που προκάλεσαν εθνική περηφάνια και εθνική ταπείνωση, αντίστοιχα.

Ερμηνεύει τους πανηγυρικούς που εκφώνησαν  οι δήμαρχοι της πόλης την περίοδο της ευμάρειας χωρίς να  χρειαστεί  να προσθέσουν κάτι δοξαστικό στους λόγους τους,  σε αντίθεση με την περίοδο  της κρίσης που υπενθύμισαν  στους «άλλους» τη διαχρονική προσφορά των Ελλήνων στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και  το οφειλόμενο προς τη χώρα και το Μεσολόγγι  «χρέος» τους.

Ερευνά τις  παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τον δήμο, αλλά και πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους.

Ο αναγνώστης του βιβλίου προσεγγίζει τις  Γιορτές Εξόδου ως εκδήλωση της Δημόσιας Ιστορίας, μέσα από την οποία διακρίνει το πώς η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει το πρόσφατο και το απώτερο ηρωικό παρελθόν της, πώς το προβάλλει, τί προσδοκίες και ποια αποτελέσματα ανακύπτουν από αυτήν τη θεώρηση και εν τέλει πώς διαμορφώνεται  η εθνική -  τοπική ταυτότητα αλλά και  η ιστορική -  συλλογική μνήμη.

Το βιβλίο, που εκδόθηκε με την αρωγή του «Κορδόσειου Κοινωφελούς Ιδρύματος», διατίθεται στο Μεσολόγγι μεν από το Τεχνοπωλείο της «Διεξόδου» στην δε Αθήνα και την Θεσσαλονίκη από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο