Μια εξαιρετική παρουσίαση με θέμα την λαογραφία του τόπου μας παρουσιάστηκε από τους μαθητές του σχολείου Δεύτερης ευκαιρίας Αγρινίου υπο τη επίβλεψη των Εκπαιδευτριών Αργυρώς Δημητρέλου και Μαρίας Φερεντίνου.
Στα πλαίσια του διαθεματικού σχεδίου δράσης η ομάδα μας μελέτησε ετερόκλιτα Λαογραφικά στοιχεία από Μικρά Ασία, Πόντο και την ευρύτερη περιοχή της Αιτ/νιας...........
Θεματικές που προσεγγίστηκαν ήταν τα κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά του Έλληνα πρόσφυγα μετά την ποντιακή γενοκτονία, τη μικρασιατική καταστροφή και την ακούσια εγκατάστασή τους στη δυτική Στερεά Ελλάδα.
Άλλη θεματική ήταν η υφαντική τέχνη, η κεντητική και η παραδοσιακή μουσική της Αιτ/νιας. Επίσης, αναγνωρίστηκε η χρηστικότητα τους, γεγονός που ευαισθητοποίησε τους εκπαιδευμένους σε σχέση με την πολιτιστική τους κληρονομιά και την εθνική τους ταυτότητα.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από έκθεση αντιπροσωπευτικού λαογραφικού υλικού, υφαντικής τέχνης του ορεινού Ξηρομέρου, της Καστανιάς, του θέρμου, την Μακρυνείας. Κεντητική από μικρά Ασία, Βόνιτσα και Αγρίνιο ενώ παρουσιάστηκαν παραδοσιακές ενδυμασίες: α)-Ορεινής Ναυπακτίας, β)-Πόντου και γ)-Σαρακατσάνικης Αγράφων.
Καθοριστικής σημασίας αποτέλεσε το γεγονός ότι στα πλαίσια της έκθεσης εκτέθηκαν δυο αυθεντικές Σαρακατσάνικες φορεσιές εκ των οποίων η μια εντοπίσθηκε στην Νεάπολη Αγρινίου και η άλλη στο εγκαταλειμμένο χωριό του Αγίου Νικολάου Αγράφων. Ακολούθως δημιουργήθηκαν αντίγραφα τα οποία απέσπασαν τον θαυμασμό των εκπαιδευομένων και των προσκεκλημένων της εκδήλωσης.
Αρωγοί στην προσπάθειά μας στάθηκαν η πρόεδρος του λαογραφικού μουσείου Αιτωλοακαρνανίας, η κα. Χρυσικοπούλου Μαίρη, η κα. Μαρνέζου Τασούλα, η κα. Ροκά Αρετή, η κα. Καρανίκα Ελένη, ο κ. Αθανασόπουλος Γιώργος, ο κ. Τσιάμης Φάνης, ο κ. Φλότσιος Κωνσταντίνος, ο κ. Πατούλας Λάζαρος, η κα. Πότσιου Βουλα, η κα. Φουρλάνη Αικατερίνη, πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσαναίων «οι Σταυραετοί των Αγράφων», η κα Στραβοδήμου Βιβή και ο κ. Τασιούλης Αποστόλης, πρόεδρος του καλλιτεχνικού εργαστηρίου της ιεράς πόλεως του Μεσολογγίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο