ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Project “Η Επισκοπή Βονδίτζης»
Ο «Σταυρός» της Βόνιτσας, από το 1767 μχ μέχρι σήμερα
Στη σημερινή νότιο-δυτική έξοδο της Βόνιτσας, στο σταυροδρόμι για δυτικά στη Λευκάδα και Ακτιο, και Νότια για Μοναστηράκι-Θύρρειο- Ζαβέρδα, υπάρχει μια βρύση στην οποία όλοι σταματούν να πάρουν δροσερό νερό από τις πηγές της Κορπής.
Στην ίδια περιοχή και λίγα μέτρα πιο βόρεια, υπήρχε από παλιά μια άλλη μεγάλη πέτρινη βρύση με συνεχή ροή νερού. Το άνοιγμα του σωλήνα ύδρευσης ήταν περίπου μιάμιση ίντσα.
Η βρύση πήρε την ονομασία της από ένα μικρό καφενείο (χαμόσπιτο) που ήταν στη σημερινή θέση που λειτουργεί το καφενείο του Ζαφειρούλη και ακριβώς απέναντι από το σημερινό καφενείο του Αποστολόπουλου. Γύρω από το καφενεδάκι υπήρχαν τρείς πλάτανοι, όχι μεγάλου ύψους............
Το καφενείο το είχε ο Θωμάς που λόγω ενός προβλήματος που είχε σε ένα πόδι, τον αποκαλούσαν «Κουτσοθωμά». Ετσι έμεινε η ονομασία της περιοχής αλλά και της εκεί βρύσης.
«Στη βρύση του Κουτσοθωμα ή στην Βρυσούλα».
Πρίν συνεχίσουμε το άρθρο μας και για την σύνδεση της πληροφορίας, σας γνωρίζουμε ότι το καφενεδάκι σταμάτησε να λειτουργεί στα τέλη της δεκαετίας του 50’ και τον Θωμά τον βρίσκουμε το 1970 να εργάζεται σαν νυκτοφύλακας στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου Γυμνασίου Βόνιτσας.
Η περιοχή αυτή στα Βενέτικα χρόνια αλλά και πολύ πιο μετά, ονομάζονταν «Σταυρός»
Αυτή η ονομασία χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στην σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων. Είναι η επίσημη ονομασία της περιοχής.
Από τις γραπτές σημειώσεις και εξιστορήσεις του αείμνηστου +Αρχιμανδίτη Αυγουστίνου Κατσαμπίρη και του αείμνηστου +Ιερέα Νικόλαου Λιαροστάθη σας παραθέτουμε την διήγηση από ένα ιστορικό γεγονός που έγινε το 1768 μχ. Η αξία της περιγραφής του γεγονότος δεν μένει μόνο σε όσα διαδραματίζονται αλλά και στα γεγονότα από τα οποία έλαβε την ονομασία της αυτή η περιοχή.
«Ο Πατήρ Κοσμάς ο Αιτωλός κατέβαινε από την περιοχή Σπαρτάρια (τα χαμηλά υψώματα ακριβώς κάτω από τον Αϊ Λιά), πέρασε από την Μαγούλα και κατευθύνθηκε προς την Βόνιτσα. Η Βόνιτσα σε αυτή την περίοδο είναι μια πλούσια πόλη (Βλέπε αναλυτικά στοιχεία για τα έξι ενετικά χωριά της Βόνιτσας στο ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ 18 ΕΝΟΤΗΤΩΝ και στα ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΒΟΝΙΤΣΑΣ, εκδόσεις της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων).
Στην διαδρομή από τα Σπαρτάρια για την Βόνιτσα, το υποζύγιό του (δεν αναφέρεται αν ήταν άλογο-μουλάρι ή όνος) του Πατήρ Κοσμά του Αιτωλού έφαγε φυτά ρίγανης. Λίγη ώρα μετά πέθανε. Η μέχρις σήμερα παράδοση αναφέρει ότι έκτοτε η ρίγανη σε αυτή την περιοχή δεν έχει ουσία ούτε την γνωστή ευωδία.
Ο Πατήρ Κοσμάς έφτασε κατάκοπος στη Βόνιτσα. Δεν προχώρησε να εισέλθει σε κανένα από τα έξι χωριά της τότε Ενετικής Βόνιτσας λόγω της αντίρρησης που είχε με την μεγάλη κοσμική ζωή που υπήρχε. Έτσι έμεινε έξω από τις οικιστικές περιοχές, μίλησε στους κατοίκους και τους συνέστησε μετάνοια, αλλαγή ζωής και επιστροφή στον Θεό.
Η θέση αυτή στην οποία μίλησε ο Άγιος ονομάζεται μέχρι σήμερα Σταυρός. Η ονομασία αυτή προήλθε από τον μεγάλο ξύλινο Σταυρό που έστησαν εκεί οι Χριστιανοί κάτοικοι.
Επιστρέφουμε στα της επίσκεψης του Πατήρ Κοσμά του Αιτωλού στη Βόνιτσα. Ο Άγιος διέμεινε το βράδυ στη Βόνιτσα και οι κάτοικοι του παρέθεσαν γεύμα «ψητά σπαράγγια στη χόβολη».
Η πληροφορία περί του γεύματος που δόθηκε στον Άγιο, και την δηλητηρίαση του υποζυγίου από τα φυτά της ρίγανης, μπορούμε να προσδιορίσουμε εκτός από το έτος και την εποχή που ο Άγιος βρέθηκε στη Βόνιτσα. Πρέπει να ήταν στις αρχές της άνοιξης.
Project “Η Επισκοπή Βονδίτζης»
Για την Αμφικτιονία Ακαρνάνων
Ο Αντιπρόεδρος
Στυλιανός Ντίνος
Ο Αρχιμανδρίτηςτου Οικουμενικού Θρόνου
Γεώργιος Δέλλας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο