Φωτογραφίες και βίντεο: κα Βάσω Παππά.
Η λαϊκή παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, είναι ο πλούτος που η κάθε γενιά παραδίδει στην επόμενη. Μέσα από τη διαπάλη του παλιού με το καινούργιο γεννιέται ο πολιτισμός. Ο πολιτισμός που δημιούργησαν οι άνθρωποι των αγροτικών στρωμάτων είναι ο λαϊκός πολιτισμός......
Η ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση των παιδιών σε θέματα της λαϊκής μας παράδοσης τους επιτρέπει να προβληματισθούν σχετικά και να προχωρήσουν σε συγκρίσεις με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Η γενιά που γνωρίζει τις ρίζες της, τον πολιτισμό που προηγήθηκε απ’ αυτήν, μπορεί να χαράξει δυναμικά τη δική της πορεία και να δημιουργήσει τον δικό της πολιτισμό.
Για το σχολείο είναι σημαντικό να αναπτυχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος πολιτισμών ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν. Στα πλαίσια αυτά συγκεντρώσαμε υλικό και εγκαινιάσαμε την Έκθεση Ειδών Λαϊκής Τέχνης, που δημιουργήσαμε, στο Πνευματικό Κέντρο Μύτικα.
Η γνώση και η εμπειρία που προσφέρεται στους μαθητές μας μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία θεωρούμε πως είναι ένα ακόμα εφόδιο για τη ζωή τους. Σπόρους ρίχνουμε στις ψυχές των παιδιών και κανείς δεν ξέρει πότε θα υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες να φυτρώσουν, να αναπτυχθούν και να δώσουν καρπούς.
Ευχαριστούμε την Πρόεδρο Τ.Κ. κ. Ιωάννα Βέρρη και τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου του Δήμου κ. Μουρκούση Βασίλη για την παραχώρηση της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου για την Έκθεση και την εκδήλωσή μας.
Ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας που πρόσφεραν το υλικό. Ιδιαίτερα τη θεία - Ντίνα Τζεφρώνη για τα υπέροχα εργόχειρα της, τον μπάρμπα - Χρήστο Παβέλη και τη Μαρία που κινητοποίησαν όλη την Παναγούλα, τη νηπιαγωγό κ. Γιωργία Σταύρακα για το υλικό, αλλά και τη βοήθειά της στο στήσιμο της έκθεσης, την κ. Αγγέλικα Χόκε και τον κ. Λευτέρη Κατσαούνη που διέθεσε και μετέφερε τα περισσότερα εκθέματα.
Η έκθεσή μας θα παραμείνει ανοιχτή το καλοκαίρι, παράλληλα με τις εκδηλώσεις της Τ.Κ., με διάθεση προσφοράς προς τους παραθεριστές που επιλέγουν το χωριό μας για τις διακοπές τους δίνοντας ζωή κάθε καλοκαίρι στην ευρύτερη περιοχή. Έχουμε διαπιστώσει τη δίψα τους για κάθε εκδήλωση που αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας και συγκεκριμένα για εκθέσεις όπως η δική μας.
Στα πλαίσια του αφιερώματος αυτού στη λαϊκή τέχνη και παράδοση παρουσιάσαμε την αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου της περιοχής μας. Έγινε το προξενιό, υπογράφτηκε προικοσύμφωνο, αναπιάσαμε τα προζύμια, ρίξαμε τα προικιά, στολίσαμε τη νύφη και στο τέλος ξυρίσαμε και τον γαμπρό με τον Τάκη Καρναβά να δίνει την ευχή της μάνας και του πατέρα.
Τα παιδιά απέδωσαν τους ρόλους τους πολύ παραστατικά, προκαλώντας συγκίνηση στους μεγαλύτερους, αλλά και γέλιο με τους συμπέθερους να διαπραγματεύονται την προίκα ή τον αδερφό της νύφης που δεν παρέδιδε το μπαούλο με τα προικιά αν δεν έπαιρνε γερό φιλοδώρημα από τον συμπέθερο.
Στο τέλος απολαύσαμε άλλη μια φορά τα παιδιά του σχολείου να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς που διδάχτηκαν από τον κ. Σπύρο Καϋμενάκη και τη γυμνάστρια του σχολείου κ. Φελεσάκη Αλεξάνδρα.
Πήραν μέρος όλοι οι μαθητές του σχολείου με τους δασκάλους τους: Μπάρλα Ειρήνη, Κουτρομάνου Γιαννούλα, Παλουμπά Γεωργία, Φελεσάκη Αλεξάνδρα, Λύτρα Θεόδωρο, Καραλή Αστέριο.
Σας προσκαλούμε λοιπόν, όλους για ένα ταξίδι στο παρελθόν.
Οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Μύτικα
Υ.Γ.: Μπορεί να γίνει ξενάγηση στην Έκθεση οποιαδήποτε ημέρα και ώρα που θα βρεθεί κάποιος στον Μύτικα, κατόπιν συνεννοήσεως με τη διευθύντρια του σχολείου κ. Παλουμπά Γεωργία (6984934028).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο