Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Σκουρλέτης: Αποτυχημένο το χωροταξικό του Καλλικράτη Ποιές αλλαγές σχεδιάζονται

Tη διαφωνία του με το σημερινό χωροταξικό του Καλλικράτη εξέφρασε μιλώντας στην Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
Ωστόσο, όπως είπε, «στο ορατό μέλλον και επειδή βρισκόμαστε στην χορεία των πολιτικών λιτότητας-δεν αμφισβητείται αυτό-δεν μπορούμε να ανοίγουμε το θέμα της χωροταξίας». Παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι “υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις με το σταγονόμετρο που αξίζει να τις δούμε τώρα και να συμφωνήσουμε νομίζω”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη: «Η αλήθεια είναι ότι ο σημερινός χάρτης της αυτοδιοίκησης, όπως προέκυψε μέσα από τον ν. 3852, δεν κατόρθωσε με επιτυχία να ενσωματώσει τις πραγματικές καταστάσεις της γεωγραφικής, της συγκοινωνιακής και οικονομικής πραγματικότητας της χώρας μας. Και γι’ αυτό υπάρχουν περιπτώσεις που δεν λειτουργούν. Δεν είναι όμως -και θέλω να είμαι απόλυτα σαφής- οι συνθήκες τέτοιες για να ανοίξει για γενικευμένη συζήτηση γύρω από το χωροταξικό. Το λέω κατηγορηματικά. Δεν είναι στις προθέσεις μας στο ορατό μέλλον να ανοίξουμε αυτή την συζήτηση. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις με το σταγονόμετρο που αξίζει να τις δούμε τώρα και να συμφωνήσουμε νομίζω. Είναι κάτι που θα αποτελέσει κοινό τόπο. Είναι μια εύκολη συζήτηση αυτή. Η άλλη μεγάλη συζήτηση προϋποθέτει άλλα πράγματα για να την κάνουμε κι ενδεχομένως να μας οδηγήσει σε μια κατάσταση στο χωροταξικό ζήτημα», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Και κατέληξε:«Υπάρχει μια μεγάλη αλήθεια: Όσον αφορά τον «Καλλικράτη» έτσι όπως αποτυπώθηκε στο σύνολο, στη γεωγραφία του, στους τριακόσιους είκοσι πέντε δήμους της χώρας, νομίζω ότι θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα εάν δεν είχε γίνει με γνώμονα να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες δημοσιονομικές προτεραιότητες και πολιτικές. Ήταν η αρχή της εισόδου της χώρας στην περίοδο της λιτότητας. Και αυτό το κριτήριο φάνηκε τελικά ότι ήταν αποφασιστικής σημασίας και ως προς τον αριθμό των δήμων αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και στα όρια του κράτους, πέρα από τις πολιτικές σκοπιμότητες που υπήρξαν σε ορισμένες περιπτώσεις. Βεβαίως, στο ορατό μέλλον και επειδή βρισκόμαστε στην χορεία των πολιτικών λιτότητας-δεν αμφισβητείται αυτό- δεν μπορούμε να ανοίγουμε το θέμα της χωροταξίας.»
Στο ίδιος μήκος κύματος είχε κινηθεί και κατά την συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση τυο πορίσματος της Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση του Καλλικράτη απαντώντας σε σχετική ερώτηση της aftodioikisi.gr, o υπουργός Εσωτερικών κάνοντας για “επιλεκτικές αλλαγές που θα αφορούν νησιωτικούς και ορεινούς δήμους”, ενώ αντίστοιχη είναι και η προσέγγιση στο ίδιο το πόρισμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι δήμοι που είναι πιθανόν να σπάσουν είναι κυρίως νησιωτικοί με πρώτους στη λίστα οι Λέσβου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και, πιθανόν, Ρόδου, ενώ οριακές θα είναι οι αλλαγές και σε ορεινούς δήμους. Υπενθυμίζεται,  πάντως, ότι τον περασμένο Ιανουάριο κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Πολιτών του Βελβεντού ο Π. Σκουρλέτης είχε ανοίξει θέμα ευρύτερων αλλαγών στον Καλλικράτη.
Επίσης, τον Μάρτιο του 2015, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο τοτε υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης είχε μιλήσει για μερικές δεκάδες νέους δήμους και είχε προσθέσει ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να πάμε πάλι σε ένα μοντέλο χιλίων δήμων. Δεν το αποκλείω, αλλά αυτό εάν είναι θα γίνει σε άλλο χρονικό σημείο, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες».
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο