Το Ιόνιο έχει πολλά στολίδια, πολλές κρυφές ομορφιές, και ο Μύτικας είναι ακριβώς αυτό, ένα σπάνιο στολίδι του φαντασμαγορικού Ιονίου!
Θα μπορούσε να είναι νησί, αλλά δεν είναι. Στέκει στην άκρα πλώρη της Ακαρνανίας, με θέα τον Κάλαμο της Λευκάδας, με τον οποίο και συνδέεται. Το τοπίο, έτσι όπως ο Κάλαμος και ο Μύτικας προσεγγίζουν και δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο, είναι πραγματικά καταπληκτικό!
Οι φανατικοί λάτρεις του Μύτικα είναι μάλλον λίγο μυστικοπαθείς και κρατάνε τις ομορφιές του στην σιωπή, και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει γι αυτό! Ωστόσο το μυστικό έχει διαρρεύσει, το πανέμορφο αυτό σμαράγδι όλο και περισσότερο πρωταγωνιστεί στους ταξιδιωτικούς οδηγούς παγκόσμια και μάλλον έχει έρθει η ώρα να το γνωρίσετε!
Ένα παραμυθένιο ψαροχώρι
Ο Μύτικας, παρά το γεγονός ότι δέχεται όλο και περισσότερη πίεση από τα κύματα των ταξιδιωτών που ανακαλύπτουν την μοναδικότητά του, εμμένει με πείσμα στην αυθεντική του φυσιογνωμία, και τον λατρεύουμε γι’ αυτό!
Έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπου οι τιμές είναι όχι απλά φιλικές αλλά φιλόξενες, έχει εκπληκτικά παραδοσιακά καφενεδάκια και ουζερί επάνω στο κύμα, αλλά παραμένει αυτό που πάντα ήταν – και του αρέσει να είναι: ένα παραμυθένιο ψαροχώρι......
Μοιάζει με ένα στεριανό καράβι, ή σαν ένα καράβι που έχει δέσει στην στεριά, ο προσανατολισμός του είναι θαλασσινός, έστω κι αν απλώνονται γύρω του τα θαυμάσια τοπία της Αιτωλοακαρνανίας.
Με θέα το λατρεμένο νησάκι του Καλάμου και το χωριό της Επισκοπής, με τον γραφικό Αστακό και τα αρχοντόσπιτά του σε απόσταση αναπνοής, αλλά και με την εξαιρετικά γραφική – και άγνωστη στους πολλούς – κωμόπολη της Παλαίρου δίπλα του, έχει όλα τα εχέγγυα ενός συνταρακτικού προορισμού!
Εκτός από πανέμορφα ενάλια τοπία έχει και πολύ όμορφα μονοπάτια, καθώς μπορείτε να περπατήσετε ως το βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στην Κανδήλα, ένα από αυτά τα μαγικά εκκλησάκια των βράχων, μέσα σε φυσικό σπήλαιο στα Ακαρνανικά όρη!
Ταξίδι στον χρόνο
Ο Μύτικας και η Πάλαιρος έχουν, πέρα από τα άλλα τους θέλγητρα, και μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στην θέση Κεχροπούλα έχει εντοπιστεί μυκηναϊκή κατοίκηση, και είναι λογικό αν σκεφτούμε ότι βρισκόμαστε στην ακτίνα του πολύ οχυρού Ακτίου.
Τα πανάρχαια τείχη της πόλης της Παλαίρου ανήκουν στην 2η χιλιετηρίδα π.χ. Το αρχαιότερο τμήμα του τείχους ανάγεται στην Μυκηναϊκή περίοδο. Το πολύ σημαντικό λιμάνι της Αρχαίας Παλαίρου εντοπίζεται στη θέση της σημερινής Πογωνιάς, και στο Κέντρο περίπου της Χερσονήσου της Πλαγιάς στη θέση Στέρνα υπήρξε σημαντικό φρούριο, που έλεγχε πανοραμικά την περιοχή προς Βορειοδυτικά και Νοτιανατολικά.
Εδώ εντοπίζεται η αρχαία Πόλη Σόλλιον, αποικία των Κορινθίων. Θεωρείται ότι η Στέρνα υπήρξε πόλη με τεράστια δύναμη, που ακόμα η αξία της δεν έχει αναγνωριστεί πλήρως. Υπέρ αυτής της γνώμης υπάρχει το επιχείρημα των ερευνητών ότι η θέση στην οποία βρίσκεται το φρούριο, απ' την οποία μπορεί κανείς να έχει τον έλεγχο μιας τεράστιας γεωγραφικής περιοχής, πρέπει να της απέδωσε μεγάλο πλούτο.
Οι μυστηριακές υδάτινες οπτασίες και η Κλεοπάτρα!
Βόρεια του Μύτικα και της Παλαίρου βρίσκεται η μυστηριακή Λίμνη Βουλκαριά, η Λίμνη Μυρτούντιον κατά τον Στράβωνα. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για κατάλοιπο της λιμνοθάλασσας που ξέρουμε ότι υπήρχε εδώ κατά τα Ομηρικά χρόνια.
Η λιμνοθάλασσα αυτή ήταν σύμφωνα με τον θρύλο η σωτηρία της Κλεοπάτρας, όταν στην Ναυμαχία του Ακτίου πέρασε διωκόμενη με τον στόλο της από τον στενό υδάτινο ρύακα της Παλαίρου. Το αρχαίο αυτό πέρασμα έχει μείνει στην μνήμη ως "Μόλος της Κλεοπάτρας". Ο Μύτικας και όλη η περιοχή, έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν…
Χρήσιμες Πληροφορίες
Τηλέφωνα ΚΤΕΛ
Βόνιτσας: 26430-22500
Αμφιλοχίας: 26420-22225
Αστακού: 26460-41661
http://www.newsit.gr/
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΕΔΙΩΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΙΝΙΩΤΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή