Σε αναλυτικό τoυ ρεπορτάζ σήμερα το zougla.gr αναφέρεται στα ευρήματα που έχουν δει το φως μετά τα έργα της Ιόνιας, στην αρχαία Αλίκυρνα, αλλά και το σημαντικό παλαιοχριστιανικό οικισμό που ανακαλύφθηκε κατά την κατασκευή του άξονα Ακτιο – Αβρακία.
Αναλυτικά, κατά τις εργασίες διασύνδεσης της Ιόνιας Οδού με το Άκτιο και συγκεκριμένα στον Δρυμό Ακτίου – Βόνιτσας ανακαλύφθηκε ένας ολόκληρος πρωτοχριστιανικός οικισμός.
«Βρισκόμαστε στην αρχή της ανασκαφής», δήλωσε στην ηλεκτρονική εφημερίδα zougla.gr, ο προϊστάμενος της 22ης Εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων, κ. Ιωάννης Χουλιάρας, προσθέτοντας ότι «Γνωρίζαμε, από τις πηγές και από παλαιότερες ανασκαφές, ότι στην περιοχή υπάρχουν μνημεία της παλαιοχριστιανικής εποχής, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι ήταν τόσο σημαντικά».
Ήδη οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως έναν οικισμό με λουτρά, δημόσια κτήρια, αγωγούς και ένα εργαστήριο.......
Στον νότιο τομέα των ανασκαφών εντοπίστηκε μία πολύ μεγάλη παλαιοχριστιανική βασιλική, η οποία έρχεται να προστεθεί στις άλλες τρεις που είχε ανακαλύψει ο Ευθύμιος Μαστροκώστας, στα μέσα του προηγούμενου αιώνα.
«Πρόκειται για έναν επισκοπικό ναό που κοσμείται από ένα ψηφιδωτό δάπεδο 300 τ.μ. εξαιρετικής τέχνης, με γεωμετρικά, φυτικά και ζωικά μοτίβα. Παράλληλα έχουμε εντοπίσει 3 επιγραφές, νομίσματα, κεραμικά σκεύη γλυπτά. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν στην πεποίθηση ότι πρόκειται για έναν επισκοπικό ναό, ενώ θεωρούμε ότι όλη η περιοχή ήταν επισκοπή. Επιπλέον, δίπλα στο ναό υπάρχει ένα βαπτιστήριο», αποκάλυψε ο κ. Χουλιάρας.
«Είμαστε σε θέση να πιστεύουμε ότι πρόκειται για έναν οικισμό που άκμασε μετά τον 3ο – 4ο αιώνα μ.Χ., ενώ η ζωή του διήρκησε μέχρι τον 7ο – 8ο αιώνα», προσέθεσε.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, «Η περιοχή αποτελεί το επίνειο του Αρχαίου Θύρρειου, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, από την οποία απέχει 2 χιλιόμετρα».
http://www.agriniopress.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο