-Αντιδρά η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας και ζητά ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό με παράλληλη αύξηση των οργανικών θέσεων και δημιουργία νέων υπηρεσιών εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη
-Το σχέδιο «Καλλικράτης» στην Αστυνομία δημιουργεί ανασφάλεια στους πολίτες του Νομού οι οποίοι θεωρούν βέβαιη την έξαρση της εγκληματικότητας
Σχέδιο «Καλλικράτης» με συνενώσεις Αστυνομικών Τμημάτων επεξεργάζεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έτσι ώστε να αποδεσμευθούν αστυνομικοί που υπηρετούν σε γραφεία για τις ανάγκες της ασφάλειας.
Επιχειρείται δηλαδή αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών που αυτή τη φορά φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί, καθώς είναι απαίτηση του τρίτου Μνημονίου και βάσει των σχεδιασμών,τα Αστυνομικά Τμήματα να μειωθούν κατά 1/3 σε όλη τη χώρα..........
Οι σκέψεις του Υπουργείου αφορούν τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών καθώς είναι δεδομένο πως αυτή τη στιγμή στην αστυνομία υπάρχει σαφέστατη έλλειψη προσωπικού. Εν τω μεταξύ χιλιάδες αστυνομικοί υπολογίζεται πως θα σπεύσουν να συνταξιοδοτηθούν εξαιτίας των νέων περικοπών στις αποδοχές τους ενώ επιπλέον το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει πως και το 2014 δεν θα γίνουν προσλήψεις στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Κάτι που σημαίνει πως για δύο χρόνια δεν θα υπάρξουν νέοι σπουδαστές στις σχολές της Αστυνομίας μέσω Πανελληνίων εξετάσεων. Ο σχετικός νόμος μάλιστα προβλέπει ότι οι σχολές θα δεχθούν νέους σπουδαστές το 2015 και το 2016.
Προβληματισμό δημιουργεί όμως το γεγονός, όπως έχει διαρρεύσει, ότι ενώ προβλέπεται να μην εισαχθούν προς φοίτηση άμεσα σπουδαστές μέσω των Πανελλήνιων εξετάσεων στην Αστυνομία, εν τούτοις θα υπάρξουν 500 νέες προσλήψεις Ειδικών Φρουρών.
Ένας από τους στόχους είναι η εξοικονόμηση περισσοτέρων από 20 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία η ΕΛ.ΑΣ δίνει για μισθώματα κτηρίων που ανήκουν σε ιδιώτες. Γι’ αυτό προβλέπεται το κλείσιμο μικρών τμημάτων και η μεταφορά των υπολοίπων σε ιδιόκτητα κτήρια της Αστυνομίας ή του Δημοσίου.
Δημήτρης Ρούσης, Πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας
Για την Αιτωλοακαρνανία, όσον αφορά την λειτουργία των αστυνομικών τμημάτων, τίθενται προτάσεις εφικτές προς υλοποίηση από τον Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας Δημήτρη Ρούση που εκφράζει την ανησυχία και τον προβληματισμό του.
Συγκεκριμένα ζητά “να μην υπάρξουν άλλες συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών. Για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας θα πρέπει να γίνει ένας νέος σχεδιασμός, απόρροια επιστημονικών μελετών, δηλαδή σχέση πληθυσμού, εγκληματικότητας, ιδιομορφία εδάφους (ορεινός όγκος ), αναλογία αριθμού αστυνομικών-πολιτών.
Στην περιοχή μας εκτιμώ ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα την Αιτωλοακαρνανία, αντίστοιχη με το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, με αποκεντρωμένες αρμοδιότητες.
Προς την σωστή κατεύθυνση θα ήταν η αύξηση της οργανικής δύναμης της Αστυνομίας στην περιοχή μας τουλάχιστον με 160 άτομα στα αστυνομικά τμήματα ώστε σε κάθε περίπτωση να υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό που θα συμβάλλει στην εμπέδωση του αισθήματος της ασφαλείας των πολιτών αλλά και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών.
Αστυνομικές υπηρεσίες με τρία, πέντε, οκτώ ή δέκα άτομα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικές. Επιβάλλεται άμεσα η ενίσχυσή τους σε έμψυχο δυναμικό,σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές.”
Σχετικά με το Αστυνομικό Τμήμα Βόνιτσας προτείνει “την δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας για τον Αερολιμένα στο Άκτιο και την δημιουργία Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας στο Δήμο Αγρινίου που θα συμβάλλει σημαντικά στην αστυνόμευση της ευρύτερης παραλίμνιας περιοχής. Η έκταση και οι ιδιομορφίες της περιοχής επιβάλλουν την δημιουργία αυτής της υπηρεσίας η οποία θα είναι επιφορτισμένη και με την αστυνόμευση των εσωτερικών υδάτων (πλωτών μέσων).
Σημαντικό θα ήταν επίσης η στέγασή της να γίνει σε δημόσιο ιδιόκτητο κτίριο χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με ενοίκια. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν ήδη τρία δημόσια κτίρια που θα μπορούσαν άμεσα να αξιοποιηθούν.
Στις προτάσεις του κυρίου Ρούση, περιλαμβάνονται “και η δημιουργία του τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων με έδρα στον Κουβαρά πριν την ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού με προσωπικό 60 άτομα. Άλλωστε αυτό προβλέπεται στις συμβάσεις που έχει υπογράψει στο παρελθόν το Ελληνικό Δημόσιο. Τα λειτουργικά έξοδα και ο εξοπλισμός που απαιτείται θα μπορούσε να επιβαρύνει την κοινοπράξια εταιρειών που εκμεταλλεύεται το έργο.
Πρότασή μου είναι επιτέλους η πολιτεία να αφήσει τα μνημόνια και την ευημερία των “αριθμών” και να ασχοληθεί με τον πολίτη και την ασφάλειά του.”
Άλκης Αποστολόπουλος
Εφημερίδα «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»
http://www.sinidisi.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο