Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και ενδεχομένως να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεραστίων διαστάσεων οικολογική καταστροφή για ολάκερο το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ένα από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη μας.
Αναφέρομαι στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία άμεσα θα καταστρέψουν τα χημικά όπλα της Συρίας σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Κρήτης - νότια της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων. Η διαδικασία θα λάβει χώρα πάνω στο πλοίο MV CAPE RAY, το οποίο διαθέτει σύστημα επεξεργασίας σχεδιασμένο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με τη μέθοδο της υδρόλυσης και θα ξεκινήσει τις προσεχείς δέκα ημέρες.
Ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημόκριτου και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκος Κατσαρός, αναφέρει πως "εάν πραγματοποιηθεί η εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης τότε μιλάμε για ένα εφιαλτικό σενάριο. Είναι μια μέθοδος εξαιρετικά επικίνδυνη με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το ευρύτερο περιβάλλον της Μεσογείου και για τους πληθυσμούς της Κρήτης, της Λιβύης και της Μάλτας."
Γεγονός που τροφοδοτεί πρόσθετες ανησυχίες, αποτελεί η έκδοση υπουργικής απόφασης δύο ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, με την οποία αναστέλλεται από τις 24 Μαΐου και έως τις 15 Ιουλίου η αλιεία στα διεθνή ύδατα, σε περιοχές της Μεσογείου – νοτιοδυτικά της Κρήτης - νότια της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων, όπου αναμένεται να ξεκινήσει η υδρόλυση των χημικών της Συρίας το ίδιο διάστημα.
Αντίστοιχες απαγορεύσεις - οδηγίες υπήρξαν και στο παρελθόν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων, όμως όπως επισημαίνουν οι επαγγελματικοί φορείς των αλιέων, «οδηγία δεν είχε εκδοθεί ποτέ μέχρι σήμερα και δη για το γόνο που ουδεμία σχέση έχει με τα μεγάλα βάθη, καθώς αναπτύσσεται στις παράκτιες περιοχές». Ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων κ. Μανόλης Μαντζαράκης, δήλωσε ότι «ο κρίσιμος γόνος αλιευμάτων δεν μπορεί να προστατευτεί στα διεθνή ύδατα, κατεπειγόντως την ώρα που στο ίδιο σημείο ετοιμάζεται η υδρόλυση των χημικών εν πλω της Συρίας, την ώρα που ο γόνος που ζει και αναπτύσσεται κυρίως στα παράκτια, είναι έρμαιο λαθραλιείας με ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς».
Ήδη η Περιφέρεια Κρήτης δια μέσου και του Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, έχει εκφράσει την αντίθεση της στην ενέργεια αυτή. Σε απόφαση της τονίζεται: «Η Περιφέρεια Κρήτης είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε σχετική ενέργεια και αναμένουμε από σας να επιδιώξετε να αποτραπεί εντελώς η συγκεκριμένη επιχείρηση και να αναζητηθεί άλλος τρόπος ή περιοχή εξουδετέρωσης και διάθεσης των Συριακών χημικών όπλων».
Το ίδιο έχουν πράξει δήμοι και φορείς της Κρήτης, αλλά και της Κάτω Ιταλίας (περιοχή Καλαβρίας), ενώ η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα. Ρόδη Κράτσα, πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έθεσε το ζήτημα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κοινή η ανησυχία και τα ερωτήματα όλων: Γιατί με αυτή τη μέθοδο; Γιατί σε αυτή την περιοχή, η οποία αποτελεί ευαίσθητο και κλειστό οικοσύστημα;
Δεν μπορώ με βεβαιότητα να υποστηρίξω ότι «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά», λόγω μη ειδικευμένης επιστημονικής επάρκειας. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να μείνουμε απαθείς - για μια ακόμη φορά - μπροστά σε μια ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή.
Οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, οι δήμοι μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων (ΠΕΔ), οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι επαγγελματίες αλιείς και οι φορείς της περιοχής, οφείλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας μ’ εκείνη των πολιτών και των φορέων της Κρήτης και να διατρανώσουμε την αντίθεση μας σε αυτή την επιλογή.
Να εκφράσουμε δυναμικά την κατηγορηματική μας θέση, πως μοναδική οριστική λύση είναι όχι μόνο η τυπική απαγόρευση χρήσης όπλων χημικού πολέμου, αλλά και η εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών και πυρηνικών οπλοστασίων από όλες τις χώρες του πλανήτη.
τα αποτελεσματα θα φανουν μετα απο 5 χρονια ....... ο καρκινος και πολλες αλλες αρρωστιες θα φτασουν στο μαξιμουμ . καταστρεφουν ολη την μεσογειο και κατ'επεκταση ολο τον πλανητη .... μακαρι να γνωριζαν ολοι για το ποση ραδιενεργεια τρωμε καθημερινα , . ..... δεν ειναι τυχαιο για μενα που τα πυρινικα τα ριχνουν στην μεσογειο . οπως κανεις δεν μπορει να με πείσει οτι ήδη πολλα απο αυτα τα πυρινικα ηδη βρισκωνται στον πατο της θαλασσας ...
ΑπάντησηΔιαγραφή