Αγανακτισμένοι γονείς και μαθητές αφού 8 χρόνια περιμένουν την επισκευή του κτιρίου. Η νομαρχία είχε αναθέσει δυο μελέτες, αλλά δεν εφάρμοσε καμία..
Ανησυχία επικρατεί στον εκπαιδευτικό κόσµο της Βόνιτσας για το τι µέλλει γενέσθαι µε τα σχολεία της πόλης που υπέστησαν ζηµιές τόσο από το σεισµό της Λευκάδας το 2003, όσο και από εκείνον του 2007. Οι σύλλογοι γονέων και κηδεµόνων...
ζήτησαν ενηµέρωση από τη δηµοτική αρχή, για το που βρίσκεται σήµερα το θέµα της επισκευής των κτιρίων και κυρίως εκείνου που στεγάζει τα δυο δηµοτικά σχολεία.
Στην τελευταία συνεδρίαση του δηµοτικού συµβούλιου ο αρµόδιος αντιδήµαρχος κ. Κοµποτιάτης, ανέφερε όλο το ιστορικό της υπόθεσης, λέγοντας ότι η σχολική στέγη µέχρι τώρα ήταν αρµοδιότητα της νοµαρχίας, η όποια είχε φροντίσει για την εκπόνηση των µελετών για την επισκευή του κτιρίου. Είχε µάλιστα αναθέσει σε µελετητικό γραφείο της Πάτρας να βρει τον καλύτερο και οικονοµικότερο τρόπο συντήρησης του κτιρίου, ώστε παράλληλα να είναι και ασφαλές για τους µαθητές. Το µελετητικό γραφείο, εκπρόσωπος του οποίου ήταν παρών στη συνεδρίαση, εκπόνησε µια στατική µελέτη µε τις πιο αναγκαίες εργασίες, οι οποίες όµως ήταν δαπανηρές.
Η νοµαρχία όµως ταυτόχρονα, ζήτησε και από µελετητικό γραφείο της Θεσ/νίκης να κάνει µια αντίστοιχη µελέτη, όπως και έγινε, όµως τελικά δεν εφαρµόστηκε καµία, διότι εν των µεταξύ είχε αναθέσει και γεωλογικές µελέτες σε δυο άλλα γραφεία.
Οι µελέτες αυτές έλεγαν ότι το ήδη υπάρχον σχολικό κτίριο, θα κινδυνέψει µε κατάρρευση, αν µε κάποιο σεισµό ρευστοποιηθεί το έδαφος της Βόνιτσας. Αυτό µε απλά λόγια σηµαίνει ότι αν από ένα σεισµό πληµυρίσει η περιοχή το κτίριο θα πέσει. Ένα ενδεχόµενο ρευστοποίησης του εδάφους όµως θα σηµάνει εξαφάνιση και της µισής Βόνιτσας. Κατά συνέπεια δεν µπορεί αυτή η µελέτη να αποτελεί µπουσούλα για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σχετικά µε την επισκευή του σχολείου.
Ο εκπρόσωπος του µελετητικού γραφείου της Πάτρας Γ. Κιούρτης, µάλιστα προσφέρθηκε να εκπονήσει δωρεάν µια άλλη µελέτη για τη διασφάλιση της στατικότητας του ήδη υπάρχοντος κτιρίου, η εφαρµογή της όποιας θα είναι κατά πολύ οικονοµικότερη.
Αυτή η πρόταση φάνηκε να βρίσκει κάποιους σύµφωνους, ωστόσο όµως ο δήµαρχος Ν. Σολδάτος είχε διαφορετική άποψη και πρότεινε την εκπόνηση µιας ολοκληρωµένης µελέτης για την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου κτιρίου. Είπε µάλιστα ότι πρέπει να τρέξει ο δήµος, ώστε να προλάβει να καταθέσει πρόταση στο ΕΣΠΑ για χρηµατοδότηση.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποια κράτησε περίπου τρεις ώρες δηµιουργήθηκε και µια σχετική ένταση από γονείς που ήταν παρόντες, οι οποίοι δήλωσαν αγανακτισµένοι από την πολύχρονη αναµονή. Μάλιστα όσο περνούν τα χρόνια τόσο και λιγότερο εµπιστεύονται το κτίριο που στεγάζει τα παιδιά του δηµοτικού, αφού ήδη ο πρώτος όροφος έχει κριθεί ακατάλληλος και αναγκάζονται να κάνουν µάθηµα στο ισόγειο.
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο