Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Θίγονται οι εξαγωγές του ελληνικού καπνού.

Πριν ένα χρόνο, ο Καναδάς αποφάσισε ότι τα τσιγάρα πρέπει να παρασκευάζονται μόνο από ένα τύπο καπνού.
Σύμφωνα με το παραπάνω, απαγορεύεται η χρήση των καπνών ανατολικού τύπου και burley στον Καναδά και έτσι, πλήττονται οι εξαγωγές των ελληνικών αλλά και των παραγόμενων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) καπνών όχι μόνο στο Καναδά, αλλά προφανώς και σε κράτη που θα ήθελαν να ακολουθήσουν το «δρόμο» του Καναδά.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι καπνοπαραγωγοί των οποίων πλήττονται από όσα προβλέπει ο Καναδικός νόμος, έχουν διαμαρτυρηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, χώρες όπως η Ελβετία, η Τουρκία, το Μεξικό και η Ελλάδα, επικαλούμενες ότι παρόμοια μέτρα παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο. επιπλέον, παρόμοια συζήτηση διεξάγεται και στο επίπεδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Συνθήκης για τον Έλεγχο του Καπνού, καθώς επίσης και στην Ε.Ε. (Αναθεώρηση Οδηγίας 2001/37) όπου και εκεί εξετάζεται η υιοθέτηση ανάλογων με του Καναδά μέτρων, τα οποία, αν τελικώς υιοθετηθούν, θα πλήξουν τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές, αφού θα μειωθούν οι εξαγωγές των καπνών ανατολικού τύπου.
Στο προσεχές διάστημα, θα κληθεί η ελληνική κυβέρνηση να διατυπώσει τις απόψεις της για το αν συμφωνεί ή όχι με την «έμμεση» κατά τα άλλα, απαγόρευση των καπνών ανατολικού τύπου που χρησιμοποιούνται στα τσιγάρα.
Η εξέλιξη αυτή θίγει άμεσα και την δική μας περιοχή, καθώς ορισμένοι καπνοπαραγωγοί δείχνουν διατεθειμένοι να ασχοληθούν και πάλι με την καλλιέργεια του καπνού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο