Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Οι Θέσεις του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας για τη Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση.

Ναι στους ισχυρούς Δήμους και τους αιρετούς Περιφερειάρχες, όχι στην Περιφέρεια-“εξάμβλωμα” της «Δυτικής Ελλάδας».
Το πρόγραμμα της Αυτοδιοικητικής αναδιάρθρωσης και μεταρρύθμισης, που έχει λάβει την κωδική ονομασία “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”, έχει επισήμως τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ως προς τους βασικούς του άξονες.
Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας υπηρετώντας πιστά το θεσμικό του ρόλο, που η κοινωνία του νομού μας αναγνωρίζει και εκτιμά, θεωρεί ότι πρέπει να εκφράσει τις θέσεις του πάνω στο ζήτημα.
Από τα όσα μέχρι τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η μεταρρύθμιση που επιχειρείται κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ο στόχος είναι ισχυροί και ομοιογενείς Δήμοι, που θα μπορούν όχι μόνο να είναι βιώσιμοι αλλά και να έχουν την προοπτική της ανάπτυξης. Δεν πρέπει να παραβλέπει άλλωστε κανείς ότι θα πρέπει να μπορούν να διαχειριστούν προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ ή να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ανάλογες με αυτές που παρέχουν οι Δήμοι στις χώρες των Ευρωπαίων Εταίρων μας. Χωρίς, άλλωστε, ισχυρή Αυτοδιοίκηση δεν νοείται Δημοκρατία και αληθινή εξουσία στον πολίτη.
Επίσης, είναι δεδομένο, ότι από το πόσο ισχυροί θα είναι οι νέοι Δήμοι θα εξαρτηθεί και η προσπάθεια για ανατροπή του τριτοκοσμικού φαινομένου της συνεχιζόμενης γιγάντωσης δύο αστικών κέντρων στη χώρα. Μόνο ισχυροί και ομοιογενείς Δήμοι, που θα είναι πόλοι έλξης εξαιτίας της αναπτυξιακής τους προοπτικής, μπορούν να αναστρέψουν τη θλιβερή εικόνα μιας χώρας με το 77% της οικονομικής δραστηριότητας σε μια πόλη(Αθήνα), το μισό πληθυσμό στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα και το 6% μόλις του συνολικού παραγόμενου πλούτου στην Περιφέρεια.
Σε ότι αφορά τα όσα δημοσιοποιήθηκαν για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας θεωρεί ότι ο αιρετός Περιφερειάρχης είναι μια αναγκαιότητα των καιρών μας, ενώ δεν έχει κατ’ αρχήν αντίρρηση στους 7 «κυβερνήτες» που θα επιβλέπουν την δραστηριότητα των Περιφερειών.
Θεωρεί όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή ιδανική για να εξαλειφθεί το «εξάμβλωμα» της περίφημης «Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», ένα μόρφωμα-παράγωγο ενός εργαστηριακού πειράματος που έγινε στην πλάτη των πολιτών και των τριών νομών. Διότι αρκετά χρόνια μετά την “ετσιθελική” επιβολή του, είναι γνωστό στο πανελλήνιο ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η μοναδική που ούτε ιστορική αναφορά και αναγωγή έχει αλλά ούτε και την παραμικρή δυναμική στις σύγχρονες τοπικές κοινωνίες. Κρίνουμε λοιπόν ότι ακόμη και την ύστατη ώρα είναι επιτακτική η ανάγκη για αποκατάσταση αυτής της αδικίας που συνένωσε τρεις περιοχές χωρίς κάποιο δεσμό μόνο και μόνο γιατί περίσσεψαν από τον υπόλοιπο «σχεδιασμό». Προτάσεις υπάρχουν πολλές και θα ήταν θεμιτό σε μια ανοιχτή διαβούλευση να συζητηθούν, απλά πρέπει να θυμίσουμε παραδείγματος χάριν ότι η Αιτωλοακαρνανία μαζί με την Ευρυτανία τόσο από θέμα έκτασης, όσο και πληθυσμιακά, προσεγγίζουν σχεδόν τα αντίστοιχα μεγέθη της Ηπείρου.
Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας θεωρεί ότι υπάρχει χρόνος για να δουν όλοι τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ περίπτωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και γιατί το υπάρχον μοντέλο έφερε και τους τρεις νομούς-δεσμώτες στις τελευταίες θέσεις στην ανάπτυξη όλης της χώρας και της Ε.Ε. των 15, αλλά και γιατί είναι βέβαιο ότι ειδικά η περιοχή μας αδυνατεί να βρει το μέλλον της σε ένα θεσμό όπου πρέπει να αναζητεί ρόλους και πόρους από ότι περισσεύει από τη γειτονική μητρόπολη της Πάτρας, που υπηρετεί ένα και μόνο δόγμα “όλα στην Πάτρα”, ένα δόγμα τις συνέπειες του οποίου έχει πληρώσει τουλάχιστον η Αιτωλοακαρνανία διαχρονικά. Πολλά και καθημερινά τα παραδείγματα που περιγράφουν αυτό το δόγμα. Θυμίζουμε την αρπαγή με το “έτσι θέλω” της Οικονομικής Σχολής Αγρινίου αλλά και την τελευταία “γελοιότητα” των αντιδράσεων στον καθορισμό των λιμένων εισαγωγής Αιγυπτιακής πατάτας.
Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι είναι σε γνώση μας πως για μια αληθινή Αυτοδιοικητική Μεταρρύθμιση πρέπει να υπάρξει ανακατανομή προτεραιοτήτων και γενναία μεταφορά πόρων στην Περιφέρεια. Γνωρίζουμε επίσης ότι κάτι τέτοιο στις οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν είναι εξαιρετικά δύσκολο. Όμως, όπως έχει πια διαμορφωθεί η κατάσταση, οι επιτυχημένες διαρθρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης θα καθορίσουν το μέλλον μας.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο