Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Ερώτηση ΒΑΡΕΜΕΝΟΥ-ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ για τη διαδικασία απόκτησης ΑΦΜ από τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων

Θέμα: Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδικασία απόκτησης ΑΦΜ από τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, που αποτελεί τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία τους.

        Με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Τριανταφύλλου και Γιώργος Βαρεμένος, ρωτούν, εάν θα υπάρξει μέριμνα για την έκδοση ενός οδηγού για φορολογικά ζητήματα, τα οποία απασχολούν συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.
     Η λειτουργία των συλλόγων καθίσταται ουσιαστικά αδύνατη από τη στιγμή που περισσότεροι δεν έχουν ΑΦΜ και αδυνατούν, να βγάλουν λόγω των προστίμων που θα τους επιβληθούν.
       Οι βουλευτές ζητούν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σε σχέση με αυτό και επιπλέον να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε οι οικονομικές δραστηριότητες των συλλόγων, να γνωστοποιούνται ηλεκτρονικά και τα μέλη τους να μην είναι φορολογικά έκθετα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:.....



    Μεγάλη πλειοψηφία των  συλλόγων γονέων και κηδεμόνων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη διαδικασία απόκτησης Α.Φ.Μ
       Ενώ κάθε σύλλογος από την ίδρυση του έπρεπε να βγάζει Α.Φ.Μ. στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν υλοποιήθηκε. Έτσι, στην παρούσα κατάσταση , αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούν , με τυχόν δωρεές ή με τις συνδρομές των μελών τους. Τα ελάχιστα χρήματα που έχουν, τα διαθέτουν για ανάγκες των σχολείων, όπως πετρέλαιο, αναλώσιμα υλικά,  για τις ανάγκες απόρων μαθητών και για διάφορες σχολικές γιορτές.
          Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του ν. 4328/2015 περί τροποποίησης των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε) , με τις οποίες προστέθηκε νέα παράγραφος 5 στο άρθρο 68 του Κ.Φ.Ε. (ν. 4172/2013), oι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, που δεν αποκτούν έσοδα υποκείμενα σε φόρο εισοδήματος, αλλά αποκλειστικά και μόνο έσοδα, που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
      Όταν όμως έχουν έστω και 0,01 ευρώ τόκους, από τον τραπεζικό λογαριασμό του ταμείου τους, θα πρέπει να συντάξουν και να υποβάλουν φορολογική δήλωση.
     H παράγραφος 7 του άρθρου 2 του νόμου 4328/2015 , σημειώνει, ότι οι διατάξεις των παραγράφων ισχύουν για τα εισοδήματα ,που αποκτώνται στα φορολογικά έτη, που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά. Πολλοί σύλλογοι, ακόμη και σήμερα, δεν έχουν Α.Φ.Μ και αν προσέλθουν στις τοπικές Δ.Ο.Υ. ,για να λάβουν Α.Φ.Μ, θα έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα.
       Κάθε φορά που αλλάζει ο πρόεδρος του Δ.Σ. θα πρέπει να γίνεται δήλωση μεταβολής στο Μητρώο της Δ.Ο.Υ., διαφορετικά υπάρχει πρόστιμο 100,00 ευρώ. Το πρόστιμο αυτό είναι ίδιο με μία Α.Ε που δε θα δηλώσει τη μεταβολή του προέδρου της. Όμως, συχνά οι σύλλογοι γονέων πέφτουν σε αδράνεια και μετά την ενεργοποίηση τους, δεν ενημερώνεται το τμήμα μητρώου των Δ.Ο.Υ., για τις όποιες αλλαγές, στη σύνθεση του Δ.Σ και τον νέο πρόεδρο. Επίσης, τα πρόστιμα, που επιβλήθηκαν στους συλλόγους γονέων και αφορούν τα προηγούμενα έτη, συνεχίζουν, να υφίστανται και να δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των συλλόγων καθώς καλούνται να εκπληρώσουν την εξόφλησή τους. 
      Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων και τα προηγούμενα έτη αποτελούσαν νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η λειτουργία των οποίων στηρίζεται αποκλειστικά στην αφιλοκερδή διάθεση του ελεύθερου χρόνου των γονέων με σκοπό την ανάδειξη και συμμετοχή στη λύση των προβλημάτων των σχολείων, χωρίς να έχουν καμία οικονομική ωφέλεια. Εξαιτίας της περιγραφείσας κατάστασης είναι πρόδηλο , ότι σε λίγο,  ελάχιστοι θα συμμετέχουν σε αντίστοιχα συμβούλια.
   Επειδή, πρέπει να δίνεται από το κράτος κίνητρο συμμετοχής των πολιτών στα κοινά του σχολείου 
     Επειδή, η επίλυση του παραπάνω προβλήματος αποτελεί ένα σημαντικότατο θέμα για την παιδεία , διότι κάθε σύλλογος, θα μπορεί , να βοηθήσει την κάθε εκπαιδευτική μονάδα, ιδιαίτερα τις κρίσιμες αυτές εποχές που διανύουμε
Επειδή, οι ίδιοι οι σύλλογοι θέλουν, να δραστηριοποιούνται με νομιμότητα και με αποφυγή φοροδιαφυγής.
     Επειδή, οι γονείς, που θέλουν , να βοηθήσουν εθελοντικά με τη συμμετοχή τους δεν θα πρέπει να κινούνται εκτός νομικού πλαισίου χωρίς να το γνωρίζουν και κατ’ επέκταση να είναι και φορολογικά εκτεθειμένοι.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ειδικά για το θέμα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων από το υπουργείο σχετικά με τα πρόστιμα, που θα επιβληθούν από την διαδικασία απόκτησης Α.Φ.Μ;
Θα εκδώσει, το Υπουργείο, έναν οδηγό φορολογικών θεμάτων απόλυτα προσαρμοσμένο στα ζητήματα , που απασχολούν ένα Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων , ώστε οι πολίτες, που συμμετέχουν σε αυτούς, να μην είναι φορολογικά έκθετοι;
Υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία ειδικής εφαρμογής στο taxis, ώστε ,ο κάθε Σύλλογος Γονέων , να γνωστοποιεί ηλεκτρονικά τις οικονομικές δραστηριότητες του ; 

Οι ερωτώντες βουλευτές
Τριανταφύλλου Μαρία
Βαρεμένος Γιώργος 

1 σχόλιο:

  1. Ανοησιες. Να επισκεφθουν ένα λογιστη. Εμείς σε όσους πηγαμε για να ρωτησουμε ούτε λεφτά δε μας ζήτησαν. Επειδή πρόκειται για σχολείο. Δημοτικό στην περίπτωση μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο