Νέοι κολλημένοι στις οθόνες, σκρολάρουν επί ώρες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με καταστροφικές για την ψυχική τους υγεία συνέπειες.
«Ο μεγάλος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η σύγχυση ανάμεσα στην ψηφιακή πραγματικότητα και την κανονική ζωή. (….) Είναι πολύ πιθανό εάν πιαστεί στα πλοκάμια του διαδικτυακού εθισμού, να αρχίσει να συγχέει τα όρια της αλήθειας, τα όρια της πραγματικότητας και τα όρια του ψηφιακού κόσμου. Αυτό μπορεί να έχει ένα έντονα αρνητικό αποτύπωμα στον ψυχισμό του (…) Πληθαίνουν όλο και περισσότερο περιστατικά εκβιασμών, περιστατικά χρήσης υλικού το οποίο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα sexting ή άλλων τέτοιων αλληλεπιδράσεων», αναφέρει ο ψυχίατρος και Επίκουρος Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, κ. Χρήστος Λιάπης.
Αλγόριθμοι που διαβάζουν τη σκέψη μας
Ο κ. Δημήτρης Γεωργίου, Chief Security Officer-Partner Alphabit τονίζει: «Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν συγκεκριμένους αλγόριθμους, ο σκοπός των οποίων είναι να είναι πάρα πολύ θελκτικό το περιεχόμενο για τους χρήστες. Για το λόγο αυτό μετράει και ποσοτικοποιεί όλη τη διάδραση των χρηστών με τις πλατφόρμες αυτές και μάλιστα όχι μόνο τη δική του προσωπική διάδραση, όλου του κόσμου που τους περιβάλλει».
Η προσήλωση των νέων στο διαδίκτυο εκτινάχθηκε ακόμα περισσότερο μετά τα Lock down της πανδημίας. Η διαδικτυακή εξάρτηση των εφήβων αγγίζει το 63%, ενώ το 20% εκδηλώνει σοβαρή παραίτηση από καθημερινές υποχρεώσεις και δραστηριότητες.
«Οι συγκεκριμένες πλατφόρμες είναι προσανατολισμένες ώστε να πολλαπλασιάζουν το ενδιαφέρον στις σχετικές αναζητήσεις και να αυξάνουν τον χρόνο που περνάει ο οποιοσδήποτε χρήστης» εξηγεί ο κ. Λιάπης.
«Υπολογίζουν τα πάντα, υπολογίζουν τα σχόλια και τι ακριβώς γράφουμε, μετράνε τη συναισθηματική βαρύτητα των λόγων μας, έτσι ώστε να ξέρουν αν είμαι θυμωμένος με κάποιον, αν κάτι μας κάνει χαρούμενους, αν κάτι μας κάνει ευτυχισμένους ή δυστυχισμένους, αν μας παράγει μιζέρια ή τοξικότητα και αντίστοιχα μας παράγουν ένα περιεχόμενο που είναι πολύ φιλικό και πολύ κοντά σε αυτό που πιστεύουν ότι μας αρέσει» υπογραμμίζει ο κ. Γεωργίου.
Τη στιγμή που χώρες όπως, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Αυστραλία και η Αλβανία, προχωρούν σε μέτρα κυρίως απαγόρευσης χρήσης, η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα πρόληψης, δημιουργώντας εργαλεία για τους γονείς, τους οποίους τοποθετεί στον πυρήνα της λύσης.
Η Εθνική Στρατηγική για τον εθισμό στο διαδίκτυο βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες. Την ενημέρωση γονέων και παιδιών, την ανάπτυξη τεχνολογικών εργαλείων και την υιοθέτηση ρυθμιστικών πλαισίων σε εθνικό επίπεδο, με την παράλληλη ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση κενών που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Το πλέγμα ενεργειών, με το kids wallet να πρωτοστατεί, θα λειτουργήσει συνδυαστικά με άλλες πρωτοβουλίες, όπως η απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου από μαθητές στα σχολεία και η εφαρμογή SAFE.YOUth.
Ρεπορτάζ: Κώστας Νούσης
ertnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο