Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Η Βόνιτσα διαχρονικά τιμά τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Η Βόνιτσα διαχρονικά τιμά τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ

Γράφει ο 
Ντίνος Στυλιανός

 

       Στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας στην  δεύτερη Ενετική κυριαρχία  της Βόνιτσας (1717-1797) τα Ιόνια νησιά δοκιμάστηκαν από μια πανδημία πανώλης. Τα μέτρα που λήφθηκαν σε κάθε νησί ήταν τόσο δραστικά που έφτασαν μέχρι και την  δημιουργία τειχών που χώριζαν το νησί σε δύο μέρη, το μολυσμένο και το καθαρό (βλέπε Ζάκυνθος 1724).

Το λιμάνι της Ενετικής Βόνιτσας ήταν μέσα στη σημερινή λιμνοθάλασσα (Λιμένι), περιοχή  του Borgo Serato (σημερινή Χώρα) και ειδικότερα στο σημείο που κατέληγε ο δυτικός  προμαχώνας (σημερινή πύλη Χώρας).  Στον χάρτη που ακολουθεί το λιμάνι βρίσκεται στις θέσεις 4 και 5. 

Η παράδοση μας λέει,  ότι η πανώλη παρουσιάστηκε στην Χώρα (μάλλον από επιβάτη που κατέβηκε στο λιμάνι) και οι Αρχάγγελοι Γαβριήλ και Μιχαήλ, των οποίων η μνήμη τιμούνταν (εκκλησάκι Ταξιαρχών) ακριβώς πάνω από το λιμάνι,   «κάρφωσαν» την αρρώστια στη πύλη της Χώρας. Έτσι σώθηκε η Ενετική Βόνιτσα από την τότε πανδημία της πανώλης.


Οι κάτοικοι της Βόνιτσας συμπεριέλαβαν την τιμή στους Αγγέλους μέσα στους δύο από τους τρείς μοναδικούς μουσικούς δρόμους , στην Λαζάρα και στις Αγραπνιές.

Στη Λαζάρα, στον δεύτερο στίχο της, οι δεκατρείς Άγγελοι της Ιουδαϊκής θρησκείας καλούνται να συμμετέχουν στην απόδοση των αρχέγονων εαρινών ευχών. Πρώτος  στίχος : «Εδώ περνάει ο Λάζαρος με δώδεκα Αποστόλους», ο δεύτερος στίχος: «και πάλι ξαναγύρισε με δεκατρείς Αγγέλους».

Στις Αγραπνιές στα παλιά χρόνια ακούγονταν με τον γνωστό μουσικό ρυθμό το «Άγγελοι, Αρχάγγελοι». Βέβαια στους στίχους που τραγουδιόταν γύρω από τη φωτιά ακουγόταν και ονόματα από τους αποστάτες Αγγέλους και κυρίως στην συμμετοχή τους  στα Πάθη του Ιησού.

Πόσες φορές θα το γράψουμε και πόσες θα μείνουμε αναπάντητοι: «Που και πώς βρέθηκε αυτή η γνώση στους απλούς και αγράμματους κατοίκους της Μπούχαλης;».

Οι αγιογραφίες στα βημόθυρα των δύο εκκλησιών, του Αγίου Νικολάου της Ρεστέλας και του Αγίου Σπυρίδωνα του Αρδίκα, είναι έργα τέχνης:

Άγιος Νικόλαος της Ρεστέλας

Άγιος Σπυρίδων του Αρδίκα

Στην παλαιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. η οποία βρίσκονταν στο Ενετικό Borgo, οι απεικονίσεις των δύο αρχαγγέλων στα βημόθυρα είναι εκπληκτικές. Για την ιστορία ενημερώνουμε ότι τα δύο αυτά βημόθυρα στόλιζαν το παλαιό τέμπλο του Αγίου Παντελεήμονα. Με την γενική ανακαίνιση που έγινε στην εκκλησία (δαπάνες της θεια-Τασίας Παρθένη, το γένος Μασούρα) το νέο τέμπλο παραγγέλθηκε χωρίς να δοθούν οι διαστάσεις των τεσσάρων δεσποτικών εικόνων και των δύο βημόθυρων. Ετσι οι υπάρχουσες αγιογραφίες (έργα του Τομάζο Τζέν) δεν είχαν θέση στο νέο τέμπλο και μεταφέρθηκαν στον Άγιο Σπυρίδωνα. Για τον αγιογράφο Τομάζο Τζέν, θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε επόμενο άρθρο μας.

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο