Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Δημογραφικό: Ορατός κίνδυνος να καταστεί πολύπλευρο πρόβλημα.

 

      Ο άνθρωπος, παρά την ανάπτυξη της επιστήμης σε όλες τις μορφές, έχει μεγάλη ανάγκη από σεβασμό και βοήθεια. Σεβασμό στις ρίζες του, στις αξίες και την εθνική του ταυτότητα και βοήθεια, για να καλυτερεύσει τη ζωή του. Κάθε άρνηση στα δικαιολογημένα θέλω του, δημιουργεί θέματα και προβλήματα, που ερεθίζουν συνειδήσεις, αλλά και αποτελούν τροχοπέδη στην πρόοδο και ανάπτυξη του βιοτικού του επιπέδου. Ειδικότερα σήμερα, που η κοινωνία βρίσκεται σε αταξία.
Μάλιστα, σε μεγάλη αταξία, που εγκυμονεί κινδύνους για την απρόσκοπτη πρόοδο της κοινωνίας. Και θα αναφερθώ σένα μεγάλο κίνδυνο, που απειλεί την Ελλάδα μας, αυτόν, του δημογραφικού.
            Η επιστημονική κοινότητα που προβλέπει το παρόν και το μέλλον με τεκμηριωμένες παρατηρήσεις έβγαλε συμπέρασμα: Η Ελλάδα το 2030 θα είναι η γηραιότερη χώρα της Ευρώπης. Η κατάσταση είναι παγιωμένη και βαίνει προς το χειρότερο, αφού οι θάνατοι είναι διπλάσιοι από τις γεννήσεις. Το 2022, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, καταγράφηκαν 76.541 γεννήσεις, ενώ οι θάνατοι ήταν 140.801. Ακόμα έδειξαν πως η χώρα μας το 2050 θα έχει πληθυσμό μόνο 7,5 εκατομμύρια κατοίκους.
            Το δημογραφικό, όπως δείχνουν στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι το Νο 1 πρόβλημα στη χώρα μας, καθώς η γονιμότητα φθίνει με τρόπο ανησυχητικό. Σε έκθεση του Ο.Η.Ε. τονίζεται, πως το μέγεθος της οικογένειας θα μειώνεται, ενώ παράλληλα θα αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών χωρίς παιδιά. Φαινόμενο άκρως ανησυχητικό, γιατί οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας θα είναι πολλοί περισσότεροι από τους ανθρώπους της παραγωγικής ηλικίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της χώρας, την περίθαλψη και τις συντάξεις.
            Η συρρίκνωση των γεννήσεων και η διεύρυνση της διαφοράς γεννήσεων και θανάτων, πρέπει να μας προβληματίσει έντονα και πολύ περισσότερο το επίσημο κράτος. Γι’ αυτό και πρέπει να δώσει μεγαλύτερα επιδόματα στα νέα ζευγάρια για να αποκτήσουν παιδιά, για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα. Να αυξήσει τους βρεφονηπιακούς σταθμούς για τα νέα εργαζόμενα ζευγάρια και να δώσει μεγαλύτερες άδειες τοκετού στις νέες μητέρες και αρκετό χρηματικό ποσό, για την γέννηση κάθε νέου παιδιού. Μεγαλύτερα προνόμια στα πολύτεκνα ζευγάρια και περισσότερα μόρια σε παιδιά πολυτέκνων οικογενειών για κρατικούς διαγωνισμούς. Επίσης, να δώσει κίνητρα για να επιστρέψουν στην πατρίδα νέοι μας που σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό.
            Κοινωνική ανάγκη λοιπόν, το κράτος να αναγνωρίσει και το δικαίωμα στους νέους και νέες των χωριών να ζήσουν το όνειρο της οικογένειας, να δώσει ελπίδα να μείνουν στα χωριά τους και να χαρούν το γάμο, το βάπτισμα παιδιού. Σε πολλά χωριά της χώρας μας, αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν βρίσκουν σύζυγο και νέοι δεν έχουν μόνιμη δουλειά. Και το χειρότερο… ο τοπικός πληθυσμός στις ορεινές περιοχές από πλευράς γήρανσης, βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα και είναι φυσικό και επόμενο οι νέοι και νέες να έχουν πληγωμένες ελπίδες, γκρίζα και φτωχά όνειρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο