Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Πλωτή γέφυρα Λευκάδας: Τροπολογία για την πλωτή γέφυρα Λευκάδας, ομιλία στη Βουλή του Θανάση Καββαδά.



    Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου περιλαμβάνονται σημαντικές διατάξεις για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, καθώς και η
σημαντική τροπολογία για την παράταση κατά 1 έτος του πιστοποιητικού λειτουργίας της πλωτής γέφυρας Λευκάδας.
Σχετικά με το θέμα της τροπολογίας, με γενικό αριθμό 252 και ειδικό αριθμό 17, την οποία κατέθεσε το Υπουργείο Ναυτιλίας, ο Βουλευτής τόνισε ότι πρόκειται για τη μοναδική πλωτή γέφυρα στην Ελλάδα, η οποία ενώνει τη Λευκάδα με την ηπειρωτική χώρα, αποτελώντας προέκταση του οδικού δικτύου, αφού δεν  μετακινείται, αλλά περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα, όταν ανοίγει για να περάσουν τα σκάφη από τον δίαυλο της Λευκάδας.
Ανέφερε ότι η γέφυρα εφοδιάζεται κάθε 4 χρόνια με πιστοποιητικό ασφαλούς λειτουργίας, το οποίο για να εκδοθεί πρέπει η γέφυρα να μεταφερθεί και να δεξαμενιστεί σε ναυπηγείο όπου συντηρείται, ελέγχεται και επιστρέφει, λέγοντας ότι για να συμβεί αυτό πρέπει να γίνει διαγωνισμός και να υπάρξει σύμβαση συντήρησης και δεξαμενισμού.
Τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε πιστοποιητικό ούτε σύμβαση, με αποτέλεσμα η γέφυρα εδώ και λίγο καιρό να μην περιστρέφεται και να εξυπηρετεί μόνο τα οχήματα, σχολίασε δε ότι επειδή τα σκάφη δεν περνούν, ο θαλάσσιος τουρισμός στη Λευκάδα και σε όλη την περιοχή έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στην κοινωνία της Λευκάδας.
Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε, ζητώντας λύσεις από την Κυβέρνηση, οι οποίες, όπως είπε, άρχισαν ήδη να έρχονται, με πρώτη την πολύ σημαντική τροπολογία που παρατείνει κατά ένα χρόνο την ισχύ του πιστοποιητικού, υπό προϋποθέσεις που θα καθοριστούν και θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση και οι οποίες θα εγγυηθούν και τα θέματα ασφάλειας, αφού θα προβλέπεται επιτόπιος έλεγχος, με δύτες, που θα πιστοποιήσουν την ασφαλή λειτουργία της.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ο Βουλευτής, θα υπάρξει και χρηματοδότηση από υπουργείο ώστε η Περιφέρεια να προχωρήσει στο διαγωνισμό για το δεξαμενισμό ώστε να γίνει στη συνέχεια ανανέωση του πιστοποιητικού ασφαλείας.
Ευχαρίστησε τα συναρμόδια Υπουργεία, το γραφείο και τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, οι οποίοι άμεσα ανταποκρίθηκαν στο αίτημά του και, έπειτα από τη διευρυμένη σύσκεψη της προηγούμενης Τρίτης, δρομολόγησαν την λύση του προβλήματος, καθώς και τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, με τους οποίους, όπως είπε, έχει στενή και άψογη συνεργασία.
Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ο Βουλευτής ανέφερε ενδεικτικά:
1.    Ρυθμίζονται οι οφειλές των πολιτών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα. Αφορά οφειλές βεβαιωμένες έως 31/8/2024 και προβλέπεται αποπληρωμή έως 60 δόσεις, ενώ ειδικά για τους ευάλωτους οφειλέτες καθιερώνεται επιπλέον απαλλαγή από τις προσαυξήσεις έως και 95%. Πρόκειται για μία ρύθμιση ευεργετική όχι μόνο για τους οφειλέτες, αλλά και για τους Δήμους αφού οι οφειλές προς τους δήμους και τους οργανισμούς ύδρευσης αγγίζουν τα 3,6 δις ευρώ.
2.    Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να προσφεύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για οφειλές σε δήμους που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ. Η ευεργετική αυτή ρύθμιση, που ίσχυε ήδη για οφειλές προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς, επεκτείνεται πλέον και τους ΟΤΑ.
3.    Αυξάνεται η χρηματοδότηση μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων σε  Δήμους  και Περιφέρειες  κατά 53 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση  από το 2025. Η Κυβέρνηση συνεχίζει έτσι να στηρίζει το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού ήδη μέσα στο 2024 συνολικά θα διατεθούν σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ στους Δήμους και στις Περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για μία αύξηση 108 εκατομμυρίων ευρώ, σε σχέση με τους αρχικούς ΚΑΠ, που θα βοηθήσει τους ΟΤΑ, πέρα από τις αυξημένες λειτουργικές τους ανάγκες, να καλύψουν και τις εκκρεμείς και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.
4.    Οι ΟΤΑ θα έχουν πλέον τη διακριτική ευχέρεια να αντικαταστήσουν την παροχή γάλακτος προς τους εργαζόμενους με ένα ετήσιο, αφορολόγητο και ακατάσχετο επίδομα ύψους 300 ευρώ.
5.    Για την βαθμολογική κατάταξη των δημοτικών αστυνομικών, αναγνωρίζεται ο χρόνος υπηρεσίας τους στην Ελληνική Αστυνομία, τα καταστήματα κράτησης και σε υπηρεσίες των δήμων.
6.    Δίνεται πλέον η δυνατότητα στους δήμους να καθορίζουν και να διαφοροποιούν το τέλος παρεπιδημούντων, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Να επισημάνω ότι μέχρι το 2009 το τέλος ήταν 2%. Μειώθηκε στο 0,5% και πλέον είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε δήμου να επιλέξει αν θα προχωρήσει σε αύξηση η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% - δηλαδή να φτάσει 0,75%.
7.    Διευκολύνεται η διαδικασία πρόσληψης συμβασιούχων, εποχικών υπαλλήλων  στους δήμους για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα, προκειμένου αυτές να πραγματοποιούνται εγκαίρως. Για το σκοπό αυτό δεν θα απαιτείται η ύπαρξη εγκεκριμένου προϋπολογισμού για τον  προγραμματισμό των προσλήψεων εποχικών υπαλλήλων του επόμενου ημερολογιακού έτους.
8.    Επεκτείνεται και για την επόμενη σχολική χρονιά η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων leasing για τη μίσθωση οχημάτων από τις Περιφέρειες, για τη μεταφορά μαθητών. Είναι μια αναγκαία ρύθμιση για τις περιπτώσεις που οι σχετικοί διαγωνισμοί αποβαίνουν άγονοι.
9.    Δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας δημοτικών ελαιοτριβείων, μια δραστηριότητα που συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα και που θα επιλύσει ένα υπαρκτό πρόβλημα ιδιαίτερα στους νησιωτικούς δήμους που πρέπει να στηρίξουν την τοπική παραγωγή και μεταποίηση.
Τέλος, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ο οποίος θα συνταχθεί από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ενσωματώνοντας τα δεκάδες διάσπαρτα νομοθετήματα που υπάρχουν σήμερα, ενώ κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, διότι έκανε δεκτή την κρίσιμη τροπολογία για την πλωτή γέφυρα της Λευκάδας, και συνεχάρη το Υπουργείο για το νομοσχέδιο.
 
 
Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ
Τη σχετική τροπολογία μπορείτε να δείτε εδώ
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο