Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Δημογραφικό: Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα- Ερημώνουν χωριά, κλείνουν σχολεία

 


Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Η χώρα μας έχει από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων στην Ευρώπη, ενώ υπάρχουν ορισμένα χωριά που δεν έχουν καταγράψει ούτε μία γέννηση εδώ και χρόνια.....

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των χωριών του Κιλκίς. Η περιοχή παρουσιάζει μείωση πληθυσμού κατά 12,2% μέσα σε μία δεκαετία, την 6η μεγαλύτερη μείωση, σε όλη την Ελλάδα.

Remaining Time 
0:00
 

Έρημοι δρόμοι, εγκαταλελειμμένα σπίτια, κλειστές πόρτες και παράθυρα συναντά κανείς στα περισσότερα χωριά του Κιλκίς. Στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, ο πληθυσμός το 2001 ήταν περίπου 86.000 κάτοικοι, ενώ το 2021 λίγοι παραπάνω από 70.000

Την ίδια ώρα, ερημώνουν και τα σχολεία των χωριών της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, ενώ τα παιδιά που απομένουν, αναγκάζονται να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις για να μπορέσουν να κάνουν τα μαθήματά τους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη αναμένεται ένα ευρύ πρόγραμμα στήριξης των περιοχών που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο δημογραφικό πρόγραμμα.

Τα στοιχεία της απογραφής του 2021, κατέγραψαν μείωση του πληθυσμού στη χώρα μας κατά 3,5% σε σχέση µε το 2011 και κατά σχεδόν 5% σε σχέση µε το 2001.

Ρεπορτάζ: Τίμος Φακαλής, Κλέλια Κλουντζού

 ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο