Πέρασε ο Δεκαπενταύγουστος, τελειώνουν και τα πανηγύρια και ενώ οι ανακοινώσεις υποψηφίων συνεχίζονται εντατικά, εκείνο που φαίνεται να έχει παραμεριστεί είναι η πολιτική συζήτηση σε προγραμματικό επίπεδο, δηλαδή ποιοι είναι οι βασικοί άξονες σχεδιασμού και δράσης των συνδυασμών που διεκδικούν τη θέση του οδηγού του Δήμου Ξηρομέρου για την επόμενη πενταετία...... Ο πολιτικός διάλογος που περιστρέφεται γύρω από τις ελλείψεις των αντιπάλων, είναι παρωχημένος και αχρείαστος. Δε δείχνει το πώς θα προχωρήσουμε καλύτερα, πλατύτερα, ψηλότερα. Και αυτό είναι το βασικό κριτήριο με το οποίο θα πρέπει να αξιολογηθούν οι υποψήφιοι. Τι έχει να προσφέρει ο κάθε συνδυασμός και ο κάθε υποψήφιος;
Ένας τόπος πάει μπροστά με όραμα, σχεδιασμό και δουλειά· με αυτή τη σειρά.
Ποιο είναι, λοιπόν, το όραμα του κάθε συνδυασμού για το Ξηρόμερο;
Από τη δική μου σκοπιά και προσπαθώντας να το ορίσω όσο πιο περιεκτικά γίνεται, θα έλεγα ότι ο ακρογωνιαίος λίθος όλων των προσπαθειών μας πρέπει να είναι η αύξηση του πληθυσμού και ειδικά των παραγωγικών ηλικιακών ομάδων.
Γιατί;
Επειδή, το μεγαλύτερο κεφάλαιο ενός τόπου είναι οι άνθρωποί του, και μέσα από αυτούς μεγαλώνει και ακμάζει κοινωνικά και οικονομικά.
Επειδή, μόνο μέσω αυτών και για αυτούς αποκτούν νόημα ο σχεδιασμός και υλοποίηση νέων έργων και υποδομών.
Πώς θα το πετύχουμε όμως αυτό; Αυτό είναι το δεύτερο βήμα – ο σχεδιασμός. Επιγραμματικά θα αναφέρω τα έργα που προσωπικά προκρίνω ως τα πιο σημαντικά:
1. Λιμάνια Μύτικα και Αστακού. Ολοκλήρωση λιμενικών μελετών, ένταξη σε χρηματοδοτικά εργαλεία και δημοπράτηση εκτέλεσης έργων.
2. Πολεοδομικό και χωροταξικό σχέδιο σε επίπεδο Δήμου. Μέσω αυτών θα δοθεί ουσιαστική ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη, τις αγροτικές καλλιέργειες, την παραγωγή ενέργειας σε χωροθετημένες μόνο περιοχές, αλλά και τον καθορισμό των θέσεων των βασικών έργων υποδομής (π.χ. δημοτικό οδικό δίκτυο).
3. Αγροτική ανάπτυξη. Απογραφή και ετήσια συντήρηση αγροτικής οδοποιίας, για να βοηθηθεί η παραγωγική διαδικασία και αγροτική οικονομία. Διαρκής ενημέρωση αγροτών και παραγωγών για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και καλύτερη διασύνδεση παραγωγών με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας. Κατάρτιση μελέτης/φακέλου για υποβολή αναγνώρισης του ελαιολάδου της Αλυζίας ως ΠΟΠ/ΠΓΕ.
4. Ολοκλήρωση υπολειπόμενων έργων ύδρευσης και βιολογικών καθαρισμών.
5. Διαρκείς νομικές και λοιπές ενέργειες αναίρεσης της προσφάτως θεσμοθετημένης ΠΟΑΥ που παραδίδει χιλιάδες στρέμματα χερσαίου και θαλάσσιου χώρου προς εκμετάλλευση στις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αναπτυξιακό και στρατηγικό λάθος μιας μονοσήμαντης οικονομικής ανάπτυξης του Ξηρομέρου και ειδικά από ένα κλάδο με αμφίβολο οικονομικό αποτύπωμα στην περιοχή.
6. Παραλία Αλυζίας. Προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της παραλίας που δέχεται τη μεγαλύτερη οικιστική πίεση στο Δήμο και χρίζει άμεσων πολεοδομικών και χωροταξικών μελετών και έργων διαμόρφωσης.
7. Ευθυγράμμιση στρατηγικού μοντέλου του Δήμου με πιθανές στρατηγικές επενδύσεις στο λιμάνι του Πλατυγιαλίου. Διασύνδεση λιμανιού με Ιόνια Οδό.
8. Συνδιαμόρφωση στόχων ανά χωριό μέσα από διαβούλευση μεταξύ κατοίκων και Προέδρων.
9. Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων με αποκαταστάσεις, δημιουργία προσβάσεων, εφαρμογής φωτισμού, κλπ.
10. Σύσταση δημοτικής υπηρεσίας πολεοδομίας.
Αρκετά από τα έργα που ανέφερα είναι ήδη, ευτυχώς, περισσότερο ή λιγότερο δρομολογημένα. Μένει να αποδειχθεί αν η προσπάθεια θα συνεχιστεί και ευοδωθεί. Επίσης, κάποια από τα παραπάνω μπορεί να μην είναι αποκλειστικά εντός των αρμοδιοτήτων της Δημοτική αρχής, ωστόσο μπορούν σίγουρα να είναι εντός της στοχοθεσίας της και επιδίωξης υλοποίησής τους.
Και αν τα παραπάνω φαίνονται να επικεντρώνονται κυρίως στα παράλια του Δήμου, τα έργα υποδομών ως σημειακές παρεμβάσεις έχουν το χαρακτηριστικό ότι διαχέουν την κοινωνική και οικονομική πρόοδο σταδιακά και στα ενδότερα των περιοχών που υπάγονται. Και για να το κάνω πιο απλό, για να θελήσει κάποιος να δει τη θέα από τα ωραία ορεινά χωριά μας, να περπατήσει τα μονοπάτια μας, να δοκιμάσει τα ωραία μας ψητά, να επισκεφθεί τα ξωκλήσια μας, να μάθει την ιστορία μας, να εξερευνήσει το βελανιδόδασος και τον Οζερό, πρέπει πρώτα να φτάσει ως τα μέρη μας, να βρει καλά καταλύματα, θελκτικές παραλίες, υποδομή για να δέσει το σκάφος του ή να παρκάρει το αυτοκίνητό του.
Επανερχόμαστε έτσι, στο βασικό τρίπτυχο «όραμα, σχεδιασμός, δουλειά».
Κλείνοντας, η όποια κριτική της μιας πλευράς έναντι της προσφοράς της άλλης δε μπορεί να είναι αφοριστική. Για παράδειγμα, ποιος θα βρεθεί να επιχειρηματολογήσει κατά των λιμενικών μελετών για τα λιμάνια του Μύτικα και του Αστακού ή για το βιολογικό της Αλυζίας και τις μελέτες ανάπλασης της παραλίας; Τέτοια έργα είναι πάνω και πέρα από εκλογικές αντιπαραθέσεις, και η στοιχειώδης πολιτική τιμιότητα προστάζει την αναγνώριση του θετικού προσήμου τους για την αναπτυξιακή πορεία του Ξηρομέρου και την συμπερίληψή τους στα προγράμματα όλων των υποψήφιων συνδυασμών. Μια διαφορετική στάση θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως πολιτική μυωπία και έλλειψη οράματος ή ίσως ως πολιτική μικροπρέπεια και εγωισμός· χαρακτηριστικά και ποιότητες που σε καμία περίπτωση δε βοηθούν στην πρόοδο του Ξηρομέρου.
Το Ξηρόμερο έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα του επιτρέψουν να μετατρέψει το όραμα σε πραγματικότητα. Δε γίνεται με ευχολόγια όμως, θέλει σχέδιο και δουλειά.
Εν αναμονή λοιπόν, των προγραμματικών ανακοινώσεων των συνδυασμών.
Πολύνα Τριποτσέρη
δημότης Ξηρομέρου
πολιτικός μηχανικός
Κυρία Τριποτσερη συγχαρητήρια για τη δημοσίευση σας.Μετα την παρέμβασή σας αυτή αναμένουμε να σας δούμε και υποψήφια. Υπάρχει ακόμη χρονικό περιθώριο.ΤΟΛΜΗΣΤΕΤΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως αυτός είναι κι ο λόγος του άρθρου! Η πηγή του άρθρου που δεν αναγράφεται από το xiromeronews είναι από το mytikaspress από εκεί στα σχόλια τηρείται σιγή ιχθύος. Λογοκρισία, μπορεί;
ΔιαγραφήΠολύ εύστοχο άρθρο για την ουσία των εκλογών στο Δήμο μας, δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών και των πολιτών αναλώνονται στο εκλογομαγειρεμα και στο προεκλογικό κουτσομπολιό του καφενείου, για την ουσία της πολιτικής πολύ λίγα. Δυστυχώς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩρε παιδια να παμε μπροστα οπως επι δημαρχιας τριποτσερη με οραμα σχεδιασμο και δουλεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓελανε και οι ελιες στον καμπο της αλυζιας. Νεα παιδια χρειαζονται στα ψηφοδελτια γεμισαμε απ το παλιο ενταξει τωρα αν βαζεις υποψηφιος σε συνδυαμο μετα μπορει να κανεις και καποιο εργακι στο δημο να συνδυαζεται το παλιο με το νεο το αφθαρτο
Φίλε 3.50 μ.μ από ανεμιστήρα λάσπης πας καλά. Από ήθος και σοβαρότητα δείχνεις να έχεις πάρει διαζύγιο. Ο καθένας καταθέτει αυτό που είναι.
ΔιαγραφήΓια να απαντας φιλε στις 3 τα χαραματα ησουν στο παγκυρ της Ελεουσας χρονια πολλα με υγεια.τωρα για τον ανεμιστηρα λασπης που λες δεν εγραψα κατι προσβλητικο αν θεωρειται μαλλον καποιοι δεν δεχονται τα λαθη τους αλλα ευτυχως υπαρχουν και υποστηριχτες τους που καθονται και γραφουν στις 3 το βραδι για να θιξουν τους αλλους για ελλειψη ηθους και σοβαροτητα.μαλλον η τετραετια 2006-2010 αυτο μου εμαθε. Για αυτο τα μανιφεστα τους καλο θα ηταν να τα βαζουν χωρις τη δυνατοτητα σχολιασμου.
ΔιαγραφήΜετά από δύο περίπου χρόνια προεκλογικού αγώνα?? ακούσαμε επιτέλους και μία σωστή καί επί της ουσίας τοποθέτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε γνωρίζω την κυρία, αλλά
συγχαρητήρια για την εύστοχη αποτύπωση των θεμάτων πού πρέπει να ασχοληθεί η κάθε δημοτική αρχή.
ΚΑΛΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ. ΚΑΤΕΒΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΕΑΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μας λέει και κάτι που δεν γνωρίζουμε... Αυτά τα προβλήματα είναι γνωστά και χρονίζουν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εσύ που τα ήξερες γιατί δεν τα έλεγες νωρίτερα από την κυρία;
ΔιαγραφήΘέσεις και προτάσεις ενδιαφέρουσες, συγκροτημένες και καλογραμμένες, από μια νέα και μορφωμένη γυναίκα που μένει και δραστηριοποιείται με επιτυχία στην περιοχή μας. Που για να υλοποιηθούν χρειάζεται πολύ και συστηματική δουλεία από ανθρώπους που θέλουν και κυρίως μπορούν. Και η Πολύνα είναι μια από τις δυστυχώς λίγες τέτοιες περιπτώσεις. Μακάρι να θελήσει να ασχοληθεί με τα κοινά της περιοχής μας. Θα ήταν προσφορά από την ίδια και όφελος για τον τόπο μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύνα , πολύ εύστοχη , η παρέμβασή σου. Θα έλεγα , όμως , όλα αυτά που αναφέρεις , να γίνουν βίωμα , νέων ανθρώπων , απ όλο το φάσμα , της κοινωνικής διαστρωμάτωσης , που θα μπούνε μπροστά , για να πάει , ο τόπος παραπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν γνωρίζω , αν έχεις γνώση , της διάρθρωσης , του τοπικού πολιτικού συστήματος;
Αυτή , είναι απαραίτητη γνώση , για να μπορέσει , μια ομάδα καθαρών και άφθαρτων ανθρώπων , να προχωρήσει.
Δυστυχώς , η Δημοκρατία , έχει καταλυθεί , την στιγμή (θα δούμε τις οριστικές υποψηφιότητες) που το 30% των υποψηφιοτήτων συγκεκριμένης παράταξης , είναι διορισμένη άμεσα ή έμμεσα στο Δήμο (Λες και ο Δήμος , είναι τσιφλίκι της εκάστοτε δημοτικής αρχής).
Πολύνα , συνεπώς , τα προβλήματα , δεν είναι μόνο τεχνοκρατικά αλλά πρωτίστως , Θεσμικά.
Υπάρχει , Δημοτικός Σύμβουλος , που από το 1999 , εκλέγεται , με όλους , μα με όλους τους εκάστοτε Δημάρχους!!!
Πιστεύεις , εσύ , ότι αυτός ο άνθρωπος , είχε κάτι στο μυαλό του μέχρι τώρα , και δεν το εφάρμοσε , και θα το εφαρμόσει , στον εικοστό πέμπτο έτος , της θητείας του;
Μην περιμένεις , προγραμματικές θέσεις , ας γίνουν βίωμα , αυτά που λες , στην γενιά σου , και με την βοήθεια ανθρώπων καθαρών και αμόλυντων , στα κοινά , σου λέω , να προχωρήσεις , δημιουργώντας συνδυασμό την επόμενη φορά , γιατί δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο(αν δεν έχει χαθεί).
Γιατί δεν ανεβάζετε τα αρνητικά σχόλια αφού δεν είναι υβριστικά; προωθείτε την κυρία;
ΑπάντησηΔιαγραφή