Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Πάτησαν γερά «πόδι» οι Άραβες στην Αιτωλοακαρνανία, μετά το deal για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


Το Αραβικό ενδιαφέρον από την Οξυά και τις ιχθυοκαλλιέργειες έως τις ΑΠΕ και το Πλατυγιάλι

Πολλά είναι τα έργα που έχουν εκτελεστεί, εκτελούνται ή είναι υπό σχεδιασμό από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αιτωλοακαρνανία, που «περνούν» πλέον στα χέρια των Αράβων της Masdar, μετά το mega deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (GEKTERNA.AT) και λοιπών μετόχων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. (TENERGY.AT), με την εταιρεία Abu Dhabi Future Energy PJSC – Masdar......


Όπως είναι γνωστό αιχμή των ενεργειακών έργων της ΤΕΡΝΑ στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και στη χώρα γενικότερα, αποτελεί το έργο της αντλησοταμίευσης στην Αλευράδα του Βάλτου (δείτε σχετικά ΕΔΩ), ενώ πρόσφατα εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για μικρό υδροηλεκτρικό στον Εύηνο.

Το έργο αφορά στην κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου ισχύος 10,1 MW, επί του ποταμού Εύηνου, με το φράγμα υδροληψίας να βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Μακρυνείας, του Δήμου Αγρινίου και της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας, του Δήμου Ναυπακτίας.

Η ΤΕΡΝΑ μεταξύ άλλων διαθέτει αιολικούς σταθμούς στη θέση Μαλαθουνα Ναυπακτίας, στη θέση Σκοπιά, σε περιοχή της Ρίγανης κ.α. , όπως και το υδροηλεκτρικό έργο στο Αυλάκι (θέση Δαφνοζωναρα) εγκατεστημένης ισχύος 8,5 MW που λειτουργεί από το 2011. Ενα ακόμη νέο υδροηλεκτρικό της ΤΕΡΝΑ στην περιοχή, έχει προσκρούσει σε αντιδράσεις και με επιστολή τους στον πρωθυπουργό κάτοικοι και φορείς της κοιλάδας του Αχελώου στα τέλη του 2023, ζητούσαν την ακύρωση του.



Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όμως έχει στους σχεδιασμούς της μεγάλα ενεργειακά project και στις τεχνητές λίμνες Καστρακίου και Στράτου (σ.σ. έχει γίνει η δημόσια διαβούλευση επί των ΜΠΕ), με κάποια εξ’αυτών και ειδικότερα της εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών, να προσκρούουν σε αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.


Η συμφωνία ΤΕΡΝΑ – Masdar. H Mudabala και το Πλατυγιάλι

Όπως έγινε γνωστό από το πρωί της Πέμπτης 20 Ιουνίου, σε οριστική συμφωνία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (GEKTERNA.AT) και λοιπούς μετόχους της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. (TENERGY.AT), κατέληξε η εταιρεία Abu Dhabi Future Energy PJSC – Masdar (“Masdar”), ο ηγέτης της καθαρής ενέργειας των ΗΑΕ με την πρόθεση να αποκτήσει αρχικά το 67% των υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με την επιφύλαξη ρυθμιστικών εγκρίσεων και άλλων όρων.


Η Masdar ενώνει τους τρεις πρωταθλητές ενέργειας των ΗΑΕ – Mubadala, ADNOC και TAQA – και  χρησιμοποιεί , σύμφωνα με τον ιστότοπο της, «τη συνδυασμένη τεχνογνωσία τους για να εκπληρώσει το σκοπό της ως παγκόσμια πρωτοπόρος στην καθαρή ενέργεια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινο υδρογόνο». Ειναι άξιο αναφοράς πως η Mubadala, είναι βασικός μέτοχος της Avramar, η οποία και κατέχει μεγάλο αριθμό ιχθυοκαλλιεργειών στο μέτωπο του Αστακού-Μύτικα-Εχινάδων και που από την περίοδο της πανδημίας και μετά κλυδωνίστηκε από σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το Αραβικό fund Mubadala, έχει ακουστεί ως φήμη, πως πιθανώς να εμπλακεί στην τουριστική επένδυση στο Πλατυγιάλι του Αστακού. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, πληροφορίες ανέφεραν στις αρχές του μήνα πως επίκειται ένταξη αυτού του mega project στις Στρατηγικές Επενδύσεις.


Η πρώτη απόπειρα: Το Αραβικό «ναυάγιο» της Οξυάς

Ήταν το 2012 ο τότε Εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι έκανε την πρώτη του ουσιαστική απόπειρα να επενδύσει στην Ελλάδα. Το πανέμορφο ακατοίκητο νησάκι Οξυά, στο Ιόνιο πέλαγος, στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων, τον είχε μαγέψει.


Το 2013 έναντι 5,6 εκατ. ευρώ, ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα γίνεται ο νέος ιδιοκτήτης της Οξυάς. Φήμες έλεγαν ότι η κόρη του είχε την ιδέα να το μετατρέψει στο πρώτο επισκέψιμο «Νησί Τέχνης» (Art Island) στον κόσμο. Είχαν μάλιστα διαρρεύσει και οι πρώτες εντυπωσιακές μακέτες… Ενα σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά, εξαιτίας των σοβαρών περιορισμών που υπήρχαν, μια και το νησάκι βρίσκεται σε αυστηρά προστατευόμενη περιοχή.


Αυτό που απέμεινε ήταν μια μακρά δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον Εμίρη και το αρχιτεκτονικό γραφείο που ανέλαβε να «τρέξει» το master plan της επένδυσης για τις μελέτες που δεν πληρώθηκαν, το οποίο τελικά κέρδισε ο πρώτος, σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου.


Η συμφωνία με ΤΕΡΝΑ

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με τον οικονομικό τύπο, η Masdar θα εκκινήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση όλων των υπόλοιπων μετοχών της εταιρείας, με στόχο να φθάσει το 100%.


Η συναλλαγή και η επακόλουθη προσφορά αντιστοιχούν σε συνολική αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ  και επιχειρηματική αξία 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας την, τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσακανίκας

.agriniopress.


4 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΧΛΑΜΥΔΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΚΑ ΒΛΕΠΩ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΝΤΟΝΑΔΕΣ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το νησάκι Οξυά, έχει ενταχθεί στην συνθήκη Ραμσάρ και δεν μπορεί να πουληθεί, να επενδυθεί, να αξιοποιηθεί κ.λ.π.
    Επομένως από το 2012 που ξεκίνησε το θέμα, μας δουλεύουνε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άραβες που έχουν τη γυναίκα πιο κάτω από τις καμήλες τους που δεν έχουν κανένα δικαίωμα σαν ανθρώπινα όντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Ξηρόμερο, η Αιτωλοακαρνανία (΄΄ Τοσκάνη + Ιρλανδία'' της Ελλάδας) όπως όλη η χώρα αλλάζουν χέρια και ιδιοκτήτη. Περνάνε σε funds (μέσω αγορών τεραστίων εκτάσεων γής - φωτοβολταικά, αιολικά, τουρισμός, ιχθυοκαλλιέργειες κτλ). Οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι τοπικοί άρχοντες, εν άγνοα τους ίσως, υπονομεύουν το μέλλον του τόπου τους, των ίδιων των παιδιών τους και των επόμενων γενεών. Αυτό γίνεται ξεπουλώντας την περιουσία τους σκεπτόμενοι το βραχυπρόθεσμο όφελος, ίσως και λόγω της απελπισίας τους και της εγκατάλειψης τους. Στο όνομα μιας ληστρικής ανάπτυξης της αρπαχτής και με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και καταστροφικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Σε λίγο θα είναι ξένοι στον τόπο τους και ακατάλληλοι για εργατικό δυναμικό καθώς θα αντικατασταθούν από ξενόφερτους και πιο φτηνούς απελπισμένους εργάτες από τρίτες χώρες που θα φέρουν οι νέοι φεουδάρχες. Το μεγαλύτερο μερίδιο όμως το έχουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του νομού που ενδιαφέρονται κυρίως για το προσωπικό και το κομματικό συμφέρον. Όμως και όλοι οι υπόλοιποι, που έχουν φύγει από αυτό τον τόπο και ευημερούν και διαπρέπουν αλλού, δεν είναι αμέτοχοι σε αυτή την καταστροφή. Πρέπει όλοι να αφυπνηστούν από το λήθαργο τους πριν να είναι αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο