Σε συνέχεια των προφορικών και γραπτών αιτημάτων μας προς το Δήμο Αγρινίου και τη ΓΓΑ, σχετικά με το θέμα του Δημοτικού Γηπέδου της Κοινότητας Καινούργιου και των ελλείψεων αθλητικών χώρων, στη κωμόπολη των 7.000 περίπου μονίμων κατοίκων, με το παρόν επανερχόμασταν για την υφιστάμενη κατάσταση και συνολικότερα για τις αθλητικές υποδομές.......
Πρέπει να γνωρίζετε, ότι στο Καινούργιο από την μη ύπαρξη αθλητικών χώρων η άθλησης των κατοίκων είναι ανύπαρκτη. Οι συμβατικές υποχρεώσεις του σωματείου μας μόλις και με τα βίας εξυπηρετούνται και μάλιστα με εθελοντική προσφορά, όσον αφορά το γήπεδο τη λειτουργία και συντήρησή του.
Με την υπάρχουσα κατάσταση δεν υπάρχει η δυνατότητα, τακτικών προπονήσεων του αγωνιστικού χώρου, η βραδινής χρήσης, όπως επίσης και η ανάπτυξη ακαδημιών ποδοσφαίρου. Στάσιμο επίσης παραμένει το θέμα της επαναδραστηριοποίησης των αναγνωρισμένων τμημάτων μας, όπως του κλασικού αθλητισμού (η ΔΟΞΑ είναι μέλος του ΣΕΓΑΣ), Μπάσκετ (ΕΣΚΑΒΔΕ), πόσο δε μάλλον και η ανάπτυξη νέων τμημάτων, όπως Χαντ Μπολ, που αν και υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους και των οικογενειών τους, δεν υπάρχουν οι ανάλογοι αθλητικοί χώροι.
Για το ζήτημα των αθλητικών χώρων στην περιοχή μας, όπως είναι γνωστό χρειάζεται σοβαρός σχεδιασμός και οι ανάλογες πολιτικές αποφάσεις, τόσο από τη Δημοτική Αρχή, όσο και από τη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Δυτικής Ελλάδας, με ανάλογες προτάσεις- εισηγήσεις, από την τοπική Κοινότητα, όσον αφορά τις ελλείψεις υποδομών στη Β/Α Τριχωνίδα. Με γνώμονα την ορθολογική αξιοποιήσει των υπαρχόντων αθλητικών κοινοτικών χώρων και με τα ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ύπαρξης βιώσιμων αθλητικών Ομίλων, δίνοντας διέξοδο στη νεολαία και όραμα για την περιοχή που βρίσκεται σε αδράνεια.
Στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε ότι υπάρχουν ανεκμετάλλευτοι δημόσιοι - δημοτικοί - χώροι (οικόπεδα) στο Καινούργιου για την ύπαρξη αθλητικών χώρων, που να καλυφθούν πολλά αθλήματα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε: α) τα 8 στρέμματα βόρεια του σημερινού γηπέδου - θέση Χρυσοχερια, β) το οικόπεδο στη θέση χαραυγή, που έχει χαρακτηριστεί για σχολική χρήση, γ) η έκταση των 12 στρεμμάτων στη θέση Αγ. Γεώργιος (κοντά στο Αρχοντικό), όπου υπάρχει το κυκλοφοριακό πάρκο.
Παράδειγμα στο χώρος των παλαιών Σφαγείων ιδιοκτησία της Κοινότητας των Καινουργιωτών, στη θέση "Πύργος", πρέπει να λειτουργήσει ως Κέντρο Ναυταθλητισμού «ΘΕΣΤΙΕΩΝ». Ο χώρος αυτός και το κτίσμα, που υπάρχει, αφού ενταχθεί, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο ΕΣΠΑ κ.α. ειδικότερα προγράμματα, από την ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΕ, με τις ανάλογες εργασίες, να στεγαστεί το υπό ίδρυση τμήμα του Ομίλου μας. Εκτός των άλλων δραστηριοτήτων, η «ΔΟΞΑ» έχει νόμιμα κατοχυρωμένο (τμήμα σημάτων υπουργείου εμπορίου) τον «Διεθνή Διάπλου Τριχωνίδας", που έλαβε μεγάλη επιτυχία και ως βασικό σκοπός στον αρχικό σχεδιασμό ήτο η ανάδειξη και προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής πέριξ της Λίμνης.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ
Σοβαρές ελλείψεις - εγκατάλειψη εγκαταστάσεων στη φθορά του χρόνου
Με τα σχετικά μας έγγραφα (με Αρ. πρωτ 11/7-9-2021 & 19/1-11-2021), θέσαμε στο Δήμο Αγρινίου, τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα για το γήπεδο που αγωνίζεται η ΔΟΞΑ Καινουργιου, χωρίς να έχει επιλυθεί κανένα εξ αυτών, τα οποία μάλιστα επείγουν. Για μια ακόμη φορά επανερχόμαστε και σας θέτουμε την υφιστάμενη προβληματική κατάσταση του Δημοτικού Γηπέδου της Κοινότητας Καινούργιου, καθώς και την ανάγκη ύπαρξης αθλητικών – κοινωνικών - χώρων και μέσων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μη ύπαρξη ενός οργανωμένου αθλητικού παιδότοπου, και θα πρέπει το γήπεδο να καλύψει και αυτό το κενό !
Ο Δήμος Αγρινίου με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του, πρέπει άμεσα να προβεί στις ανάλογες τεχνικές κ.α. παρεμβάσεις, εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου του γηπέδου μας.
Ταυτόχρονα υπάρχει μείζον ζήτημα με τη φύλαξη - συντήρηση και λειτουργία του γηπέδου σε καθημερινή βάση. Υπάρχει η Η/Μ εγκατάσταση, που χρήζει φροντίδας και επίβλεψης.
Όσον αφορά το πότισμα και τη συντήρηση του φυσικού χλοοτάπητα, του αγωνιστικού χώρου, απαιτείται η πρόσληψη - παρουσία - υπεύθυνου εργαζομένου από τον Δήμο Αγρινίου, ώστε να σταματήσει η περιοδική, εθελοντική και πλημμελή φροντίδα.
Ύστερα από την καταγραφή των προβλημάτων, όπως τα αντιμετωπίσαμε κατά την χρήση του γηπέδου στην αγωνιστική περίοδο 2021 – 2022, καθημερινά, προκύπτουν τα εξής:
1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΤΟΙΧΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ – Η/Μ – ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
α) Αποκατάσταση ζημιών εξωτερικού τοίχους από τις πλημύρες στις 16-10-2021 από την δυτική πλευρά του γηπέδου και εν γένει συντήρησή, στο «γερασμένο» δομικό μέρος (κτιστό τούβλα).
β) Άμεσα τοποθέτηση συρόμενης μεταλλικής πόρτας στην Β/Δ πλευρά. Έχει διανοιχθεί για την είσοδο των μηχανημάτων για αποκατάσταση των ζημιών που δημιουργήθηκαν από την υπέρογκα νερά του γειτνιάζοντος υδατορέματος «Περιβολάρη» από το ύψος του Ο.Τ. 61,92, κοινότητας καινούργιου. Για το θέμα έλαβε γνώση κατά την επίσκεψή του ο αρμόδιος μηχανικός της υπηρεσίας του Δήμου.
γ) Γενική συντήρηση και βαφή εντός και εκτός του εξωτερικού τοιχίου του γηπέδου, καθώς και τα αποδυτήρια, γραφεία, εσωτερικά κιγκλιδώματα αγωνιστικού χώρου κ.λ.π.
δ) Ολοκλήρωση διαμόρφωσης κλειστού χώρο κάτω από το ήδη υπάρχον σκέπαστρο (ανατολική πλευρά εντός του γηπέδου) για τη χρησιμοποίησή του ως γυμναστήριο για τους αθλητές και του δημότες.
ε) Αύξηση φορτίου παροχής ΔΕΗ, διότι έχει συνεχή πτώση της ασφάλειας του μετρητή του γηπέδου
2. ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ – ΣΚΕΠΑΣΤΡΟ ΕΞΕΔΡΑΣ
α) Αντικατάσταση όλων των καθισμάτων της κερκίδας. Εκτός των σπασμένων, το σύνολο αυτών δεν ενδείκνυται για χρήση, λόγο φυσιολογικής επιφανειακής φθοράς του υλικού κατασκευής τους.
β) Τοποθέτηση στεγάστρου επί της εξέδρας.
3. ΧΩΡΙΣ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
«ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ»
α) Εντός του γηπέδου υπάρχει ένας υποτυπώδες χώρος γηπέδου Μπάσκετ, με φθαρμένο τσιμεντένιο δάπεδο. Στερείται όμως ειδικής επίστρωσης, με αποτέλεσμα το τμήμα Basket της ΔΟΞΑΣ, να μην έχει γήπεδο για να ξεκινήσει την επανασύσταση του. Αλλά ούτε και τα παιδιά του Καινούργιου μπορούν να παίξουν στο υπάρχον επικίνδυνο δάπεδο, ούτε υπάρχει και κάποιος ανάλογος Κοινοτικός χώρος.
β) Το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά με την πρόβλεψη από τον Δήμο και την Περιφέρεια της αγοράς και εγκατάστασης κλειστού γηπέδου BASKET πολλαπλών χρήσεων (τύπου μπαλονιού) Αεροϋποστηριζόμενων Θόλων Αθλοπαιδιών (Μπάσκετ, Βόλεϊ και χειροσφαίρισης hand ball). Το παρόν μπορεί να τοποθετηθεί στο οικόπεδο των 8 στρεμμάτων στη θέση Χρυσοχεριά, δίπλα από το γήπεδο 5χ5. Το κλειστό αθλητικό κέντρο θα χρησιμοποιείται και ως πολυχώρος για αρκετές αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της Κοινότητας.
Ας μιμηθούμε τα θετικά παραδείγματα άλλων δήμων, π.χ. Μυτιλήνης, όπου γέμισε τα μεγάλα χωριά με κλειστά γήπεδα αυτής της οργανωμένης λυόμενης κατασκευής ( https://www.lesvospost.com/2020/12/blog-post_411.html ) .
4. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΒΟΛΕΩΝ ΓΗΠΕΔΟΥ
α) Έχουμε υποβάλει το αίτημα και γραπτά για την αναγκαιότητα τοποθέτησης συστήματος προβολέων στο γήπεδο και έπρεπε να έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του δήμου για τον εξηλεκτρισμό που θα τρέξει άμεσα. Είμαστε από τα λίγα γήπεδα του Δήμου, που στερείται προβολείς, όπου θα δοθεί λύση, τόσο στη χρήση του γηπέδου και την καλλίτερη προετοιμασία των τμημάτων του Ομίλου μας.
5. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
(Φυσικού χόρτου-σύστημα ποτίσματος κ.λ.π)
α) Το ακανθώδες πρόβλημα είναι η συντήρηση του αγωνιστικού χώρου και ιδιαίτερα η φροντίδα του ποτίσματος. Η εμπειρία έδειξε ότι χρειάζεται αρμόδιος υπάλληλος του δήμου σε μόνιμα βάση με στοιχειώδης τεχνικές γνώσεις. Ο εθελοντισμός δεν αρκεί και δεν λογοδοτεί για όποια προβλήματα παρατηρούνται, για την πλημμελής συντήρηση του αγωνιστικού χώρου, αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη σε καταστροφή του φυσικού χόρτου, που μεγάλες προσπάθειες, πολλών έχε4ι διατηρηθεί σε καλή κατάσταση.
β) Εκτός του ζητήματος του συντηρητή-φροντιστή αντιμετωπίζουμε και το τεχνικό πρόβλημα των 3 μπέκ του συστήματος του γηπέδου (αριθ. 1 - 6 - 8) είναι προβληματικά και πρέπει η να αντικατασταθούν ή να επισκευαστούν. Τι στιγμή μάλιστα που αρμόδιο τεχνικός του δήμου, πρόσφατα ρύθμισε να λειτουργεί το σύστημα ποτίσματος αυτόματα σε διάστημα 3ωρων και να ολοκληρώνεται η διαδικασία αυτή.
Εντούτοις παρά την τεχνική παρέμβαση του τεχνικού της αρμόδιας υπηρεσίας και τις φιλότιμες προσπάθειές του, δεν ολοκληρώνεται ο κύκλος του αυτόματου ποτίσματος, λόγω του αναφερόμενου προβλήματος και πρέπει κάποιος να φροντίζει την εργασία αυτή.
γ) Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπισθεί άμεσα το τεχνικό πρόβλημα για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας, ο υπάλληλος χειρισμού (μηχανικά) του συστήματος ημερησίως κρίνεται απαραίτητος, αν συνυπολογιστεί ότι μαζί και με το σύνολο των εργασιών, το άνοιγμα λειτουργίας, που χρειάζεται το Δημοτικό γήπεδο για να διατηρείται λειτουργικό.
Ευελπιστούμε σε «ευήκοα ώτα» ώστε να δοθούν επιτέλους οριστικές λύσεις στα λιμνάζοντα προβλήματα του γηπέδου και των αθλητικών υποδομών γενικότερα στο Καινούργιο.
Εν αναμονή των ενεργειών σας.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
1) ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ
- κ. Βασίλη Καραγκούνη, Πρόεδρο de-thestiewn@agrinio.gr
- Κοινοτικούς Συμβούλους
- Κοινωνικούς φορείς Καινούργιου
2) ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ protokolo@agrinio.gr
Παπαναστασίου Γεώργιο – Δήμαρχο dimarxosag@agrinio.gr, dimarxos@agrinio.gr
κ. Ζαρκαβέλη Χρήστο, Αντιδήμαρχο Παιδείας – Αθλητισμού - paideia1@agrinio.gr
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
Κα Μαρία Τσώνη - dakmkousis@agrinio.gr
· κ. Γρίβα Ευθύμιο, Αντιδήμαρχο
Δ/νση Τεχνικών υπηρεσιών dty@agrinio.gr
· Καζαντζή Νίκο - Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου
· κ. Φωτάκη Βασίλη, Πρόεδρο Οικονομικής Επιτροπής - Μέλη
· κ. Τζώλη Δημήτρη Γενικό Γραμματέα Δήμου gg@agrinio.gr
3) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ grafeiotypou@pde.gov.gr
α) κ. Φαρμάκη Νεκτάριο, Περιφερειάρχη
β) Αθανάσιος Μαυρομμάτης – Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων th.mavrommatis@pde.gov.gr
γ) Μαρία Σαλμά, Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας anti@aitnia.pde.gov.gr
δ) Δημήτριος Νικολακόπουλος : Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού d.g.nikolakopoulos@pde.gov.gr
4) ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ (Δήμου Αγρινίου)
5) ΕΠΣ Αιτωλ/νίας epsaitol1968@gmail.com
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο