Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ: Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου και την Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας


Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου και την Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος, ενόψει της συζήτησης στην Βουλή του σχεδίου νόμου για την «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας». ....
 Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου κ. Χριστόφορος Μπόκας, αφού τοποθετήθηκε επί των κύριων σημείων του νομοσχεδίου, ενημέρωσε την κα Φούντα και για τα ειδικότερα τοπικά ζητούμενα: για το κτίριο που στεγάζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Αγρίνιο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι εντελώς ακατάλληλο και χωρίς εύκολη πρόσβαση, τις ανάγκες σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή που έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να επιτελέσει το σκοπό της, τη σχέση της με τον πολίτη και την καθημερινότητά του. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του νέου Νόμου για τον πυροσβεστικό εθελοντισμό, σημείο που συναποφασίστηκε να υπάρξει κοινοβουλευτική παρέμβαση.
 
Η Βουλευτής εξέφρασε τη στήριξη της στο έργο του Σώματος και τόνισε την αναγκαιότητα να προχωρήσει η αναβάθμιση του Π.Σ. μέσα από διαδικασίες ουσιαστικής διαβούλευσης με τη συμμετοχή του ίδιου του προσωπικού, επιστημονικών φορέων και των συνδικαλιστικών οργάνων.
«Το Πυροσβεστικό Σώμα πληροί τις προϋποθέσεις για να εξυπηρετήσει τον πολίτη, σε μια περιοχή όπως η Αιτωλοακαρνανία, με πολλές ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις − έκταση, ανάγλυφο. Διαθέτει τεχνική γνώση, εμπειρία και μεγάλη επιχειρησιακή ικανότητα. Απαιτείται, όμως, να εξοπλιστεί με ισχυρά μέσα, να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επεμβαίνει ταχύτατα, να έχει στη διάθεσή του κατάλληλα στελεχωμένο επιστημονικό προσωπικό και εκτεταμένο δίκτυο παρακολούθησης των κινδύνων πυρκαγιάς», ανέφερε η Βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ.

 
Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας. Ο Διευθυντής κ. Ανδρέας Αποστολόπουλος ενημέρωσε την κα Φούντα για τις προτάσεις του επί του νομοσχεδίου, αλλά και για τα μέτρα αστυνόμευσης της περιοχής, για την πορεία της εγκληματικότητας και για τα γενικότερα προβλήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της διεύθυνσης, με βασικότερο αυτό της κάλυψης των πόρων, ανθρώπινων και υλικών. Έγινε αναλυτική περιγραφή των δυσκολιών που παρουσιάζονται στην Ακαρνανία και συζητήθηκαν τρόποι αναδιάρθρωσης και σωστότερης λειτουργίας των Αστυνομικών Τμημάτων.
 Σε σύσκεψη που ακολούθησε με  εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων,  συζητήθηκαν οι προτάσεις της Ένωσης επί του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Βουλή και αφορά την αναδιοργάνωση του Αστυνομικού Σώματος. Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Δημήτρης Ρούσης εξέφρασε τις σημαντικές επιφυλάξεις του για το σχέδιο νόμου και την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, αφού επέμεινε ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη διαβούλευση, ώστε να υπάρξει συζήτηση και να εισακουστούν οι απόψεις και οι προτάσεις των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ανέλυσε τα προβλήματα της καθημερινότητας των συναδέλφων του, αλλά και των δομών της υπηρεσίας. Τόνισε πως οι υπερβάσεις από μέρους των αστυνομικών είναι καθημερινά πολλές, ενώ επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης της εκπαίδευσης αλλά και της κουλτούρας στην Ελληνική Αστυνομία.
 Η κα Φούντα, από την πλευρά της, ανέφερε: «Η πολιτεία οφείλει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε τέτοιου τύπου κοινωνικές δομές και να αντιμετωπίσει προβλήματα που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες και την εντύπωση ότι το κράτος δεν είναι σε θέση να ελέγξει τις συνέπειες είτε κοινωνικών και φυσικών φαινομένων, είτε οικονομικών και τεχνολογικών εξελίξεων. Αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των παραπάνω μπορούν να παίξουν μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αστυνομίας. Επιδίωξη είναι ο αστυνομικός να μην είναι πρόσωπο που προκαλεί φόβο για τον πολίτη, αλλά "πρόσωπο εμπιστοσύνης”  που συνεργάζεται και συντονίζει την κοινωνική ασφάλεια και λειτουργία των θεσμών. Επιβάλλεται να εκσυγχρονιστεί το σύστημα εκπαίδευσης, να καθιερωθεί η δια βίου εκπαίδευση και τα κίνητρα απόδοσης και συμπεριφοράς στην υπηρεσιακή εξέλιξη και το σημαντικότερο να ενισχυθεί η αστυνομία, με εξειδικευμένο προσωπικό και ανάπτυξη νέων υποδομών».
 Όσον αφορά το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ που έχει φέρει προς συζήτηση η κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή, η κα Φούντα δεσμεύτηκε για στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους των Αστυνομικών Υπαλλήλων, καθ’ όλη την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο