Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Στη Κωνωπίνα γιορτάζει το εκκλησάκι του Άη Θυμιού, μοναδικό στο Ξηρόμερο και σ’ ολόκληρο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας!

         Το Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ευθυμίου, μετόχι της πάλαι ποτέ κραταιάς Επισκοπής Αετού, με έτος κτήσης το 1650, που βρίσκεται σε λοφίσκο και σε επιβλητικό σημείου εντός του χωριού Κωνωπίνα Ξηρομέρου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας γιορτάζει στις 19 και 20 Ιανουαρίου 2014.
    Το εκκλησάκι πανηγυρίζει και πλήθος κόσμου το επισκέπτεται κάθε χρόνο για να προσκυνήσει, μιας και είναι η μοναδική εκκλησία, αφιερωμένη στη χάρη του Αγίου Ευθυμίου στο Ξηρόμερο και σ’ ολόκληρο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας!...........



      Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας (20 Ιανουαρίου), ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου θα αναβιώσει  για πρώτη φορά το τοπικό πατροπαράδοτο έθιμο της «μπαζίνας»,  όπου οι γυναίκες του χωριού, θα φροντίσουν για την παρασκευή της και τη διανομή της, σ’ όλους τους παρευρισκομένους, οι οποίοι θα έχουν την τύχη να δουν πως παρασκευάζεται «η μπαζίνα»  και να γευτούν ένα υπέροχο θρεπτικό έδεσμα, που στα παλαιότερα χρόνια ήταν συνυφασμένη με τις κρύες μέρες του χειμώνα και ιδιαίτερα τις μέρες του χιονιά, μεγαλώντας γενιές και γενιές Ξηρομεριτών.
   Παράλληλα, οι Κωνωπινιώτισες, θα ετοιμάσουν νοστιμότατες ζεστές τσιγαρίδες, που θα προσφέρουν με κρασί και τσίπουρο σ’ όλους τους παρευρισκομένους.

     Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας, σας προσκαλούν να παραβρεθείτε στο εορτασμό και να ζήσετε τη μοναδικότητα των στιγμών !

http://konopinanews.blogspot.gr/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο