Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Τι σημαίνει για την ΕΠΣΝΑ η εκλογή Σαρρή


       Νέα   διοίκηση  έχει  από το περασμένο  Σάββατο το Ελληνικό   ποδόσφαιρο. Ο  Χιώτης  γιατρός  Γιώργος  Σαρρής, επιβεβαιώνοντας  τα προγνωστικά,   θα βρίσκεται   για τα επόμενα  4 χρόνια  στον προεδρικό  θώκο  της ομοσπονδίας
Κατάφερε   με χαρακτηριστική   άνεση  (37-20)  να επικρατήσει  του αντίπαλου  του Βασίλη  Γκαγκάτση και να είναι πλέον  ο αδιαμφισβήτητος  νεος ισχυρός  θεσμικός  παράγοντας   του αθλήματος.
        Ο  πρόεδρος  της ΕΠΣΝΑ  Παναγιώτης  Παπαχρήστος  με απόφαση   του Δ.Σ  της Ένωσης  επέλεξε  να υποστηρίξει  την παράταξη  του Γκαγκάτση  και μάλιστα  να είναι και υποψήφιος  για μέλος  της κεντρικής  διοίκησης  της Ε.Π.Ο.....

 

         Οι   19 ψήφοι  που έλαβε  ήταν  χαρακτηριστικό  της πόλωσης  που επικράτησε  στην εκλογική  διαδικασία. Ο  τελευταίος  που εκλέχτηκε  από την πλειοψηφούσα  παράταξη  συγκέντρωσε  35 ψήφους. 
       Στις πρώτες  του δηλώσεις  ο νέος πρόεδρος  μεταξύ των άλλων  τόνισε  ότι θα είναι πρόεδρος  όλων  των Ενώσεων  και όχι μόνο  εκείνων  που τον στήριξαν. Αυτό θεωρητικά   σημαίνει  ότι δεν θα υπάρξει  πρόβλημα  για  καμία  ένωση. Μοιάζει  απόλυτα  με τις πρώτες  δηλώσεις όλων  των πρωθυπουργών  της χώρας    όταν μετά  τις εκλογές   τονίζουν   ότι «θα είμαστε υπερασπιστές  των συμφερόντων   όλων  των  ελλήνων». Η ιστορία  όμως πάντα  καταγράφει  ότι αυτό  ποτέ  δεν ίσχυσε  στην πράξη.
        Δεν υποστηρίζουμε  ότι κάτι  τέτοιο  θα συμβεί  και με τον νέο πρόεδρο της Ε.Π.Ο. Οι συνθήκες  όμως που επικρατούν  στο ελληνικό  ποδόσφαιρο  και όχι μόνο, δεν επιτρέπουν και μεγάλη   αισιοδοξία  για το αντίθετο. 

        Αν θέλαμε  να μπούμε  στην ουσία της επιλογής   της ΕΠΣΝΑ  θα λέγαμε  ότι αυτή επηρεάστηκε  από εξωγενείς  παράγοντες  όπως  η  επιθυμία    του Παναιτωλικού  να στηρίξει  τον  Γκαγκάτση  με τον οποίον  πλέον  οι σχέσεις  αποκαταστάθηκαν και  η  προσωπική  φιλία  του κ. Παπαχρήστου    με άλλους  προέδρους  ενώσεων  που ήταν  προσκείμενοι  στον πρώην  πρόεδρο  της Ε.Π.Ο. 
          Να μην παραβλέψουμε  βέβαια   και την  προσωπική  φιλοδοξία  του προέδρου  της ΕΠΣΝΑ να ανέλθει   διοικητικά. Αυτό βέβαια  κάθε άλλο παρά  κακό   είναι  μιας και τα δείγματα    του προέδρου της ένωσης  είναι ελπιδοφόρα, όμως δεν διαλέγεις κάποιον  που είναι στην πτώση , αλλά  εκείνον  που είναι σε ανοδική  τροχιά.  Η παρουσία  του    στα  περισσότερα    διοικητικά  συμβούλια  της Ε.Π.Ο.   δείχνει  άνθρωπο  με διάθεση  για προσφορά   στα κοινά  του ποδοσφαίρου, όμως θα έπρεπε  να είναι και διδακτική   για την επόμενη  μέρα. 
      
           Η   μη δημοσιοποίηση    της απόφασης  της Ένωσης   να στηρίξει  τον Γκαγκάτση,   κάτι  που έκαναν  οι περισσότερες  ενώσεις  κοινοποιώντας   την επιλογή  τους,  ήταν   κάτι  που ξένισε, αφού η ΕΠΣΝΑ πάντα  δημοσιοποιούσε  και αιτιολογούσε  τις επιλογές  της και ιδιαίτερα  αυτές  που είχαν  σχέση  με  θέση της σε  κεντρικά    ζητήματα,   όπως έγινε  με την μη ψήφιση εκ μέρους  της  του διοικητικού  απολογισμού της διοίκησης  Πιλάβιου   στην γενική  συνέλευση  της Ε.Π.Ο. τον Ιούνιο.

          Η   επιλογή  της ΕΠΣΝΑ   να στηρίξει  τον ηττημένο  των εκλογών   αποδυναμώνει   την θέση  της    στην κεντρική   διοίκηση. Δεν θα αισθάνεται  και δεν θα νοιώθει  δυνατή και ασφαλής   πλέον    να  διεκδικεί  το οτιδήποτε    αίτημα  της  ακομη και αν   σε   αυτό το δίκαιο  ξεχειλίζει.  

        Επίσης    με δεδομένη  την στήριξη  της   παράταξης  του κ.   Ιωαννίδη  προεκλογικά  στον κ. Σαρρή,    οπλίζει  με επιχειρήματα    τους  εσωτερικούς  της  αντίπαλους  ενόψει  των επερχόμενων  εκλογών  στην ένωση. 
      Μάλιστα  με   πρόσφατη  ανακοίνωση  του  ο προηγούμενος  πρόεδρος  της ΕΠΣΝΑ  δεν έχασε  την ευκαιρία να   υπερτονίσει  την αστοχία  και την προσωπική  αποτυχία  αυτής  της επιλογής.   Όχι ότι αυτό είναι το σωστό, αλλά  δυστυχώς     χρόνια  τώρα έτσι λειτουργεί  το ελληνικό  ποδόσφαιρο.  

     Η αποτυχία  της  επιλογής   θα μπορούσε  να είχε  αποφευκτεί, μιας και η ποδοσφαιρική  πιάτσα   καιρό  πριν είχε  προεξοφλήσει  την εκλογή  Σαρρή.  Η  προϊστορία  του κου Γκαγκάτση  στην Ε.Π.Ο. βρέθηκε  στο επίκεντρο  του προεκλογικού  αγώνα  της ομοσπονδίας. Αμφισβητήθηκε ακόμη και αυτή η υποψηφιότητα  του. Η  ποδοσφαιρική όσφρηση  έπρεπε  να ήταν  πιο ανεπτυγμένη. Έξαλλου  το να προβλέπεις   τις εξελίξεις  και την επόμενη  μέρα    είναι ένα από τα βασικά   συστατικά  μιας επιτυχημένης  διοικητικής  θητείας.   
   
         Αναμφισβήτητα   η νέα  διοίκηση  της ΕΠΣΝΑ  έχει  κάνει  βήματα  μπροστά   και πολλές  αποφάσεις  που πήρε   έγιναν   με γνώμονα  το συμφέρον  των σωματείων   μελών  της  σε μια δύσκολη  οικονομική  συγκυρία.  Θεσμοθετήθηκαν  σημαντικές  αλλαγές  στο τοπικό  ποδόσφαιρο. Προσπαθεί  και θέλει  να αποφύγει  τις εντάσεις  στον χώρο  οφείλει   να συνεχίσει έτσι,   αθόρυβα  και δημιουργικά   και στα υπόλοιπα   χρόνια  της θητείας της. 

        Η  λανθασμένη  ή όχι επιλογή σε μια εκλογική  διαδικασία   δεν  μπορεί  να αποτελέσει το μοναδικό   κριτήριο  για τα σωματεία  - μέλη της στις επόμενες  εκλογές. Αυτά τα απασχολούν  πιο άμεσα  και πιο πρακτικά  ζητήματα  που έχουν  να κάνουν  με την βιωσιμότητα  τους.  Χάθηκε  όμως μια σημαντική  ευκαιρία  για να  ανοίξει  το ποδόσφαιρο  της Αιτωλοακαρνανίας   ένα δίαυλο  επικοινωνίας   με εκατέρωθεν  καλή  διάθεση με την ομοσπονδία.  

Γ.Μ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο