Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025

Αιτωλοακαρνανία: «Πρωταθλητής» το Μεσολόγγι στις απάτες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

 


Οι απάτες παραμένουν «ανοιχτή πληγή» για τους Αιτωλοακαρνάνες, αν και τα σημάδια μείωσης είναι εμφανέστατα ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου σε σχέση με αυτή του Μεσολογγίου. Η εφημερίδα «Συνείδηση» εξασφάλισε από την ΕΛ.ΑΣ. τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν επακριβώς τις μεταβολές που σημειώθηκαν το 2024 σε σχέση με το 2023, αλλά και την μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι δράστες για να εξαπατήσουν....

Αναλυτικά το δημοσίευμα:


Η πανδημία είχε επιφέρει αύξηση στις διαδικτυακές συναλλαγές και στη χρήση του διαδικτύου από τους πολίτες. Αυτή η νέα ψηφιακή πραγματικότητα φαίνεται πως έχει διατηρηθεί όλα αυτά τα χρόνια, καθώς η τεχνολογία έχει πλέον εδραιωθεί στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων και των Αιτωλοακαρνάνων. 

Αυτό σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες απάτες και την αποθράσυνση των επιτηδείων δημιουργούν ένα σύνθετο «περιβάλλον» γεμάτο παγίδες και κινδύνους για τους ανυποψίαστους ή για όσους δεν είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Παράλληλα, συνεχώς γίνονται συστάσεις στους συναλλασσόμενους για την ενδελεχή ενημέρωσή τους, αλλά και την αύξηση της προσοχής τους στην επικοινωνία μέσω διαδικτύου, στην παροχή προσωπικών στοιχείων σε τρίτους και γενικότερα σε κάθε μορφής δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον ψηφιακό κόσμο που «κρύβεται» πίσω από την οθόνη του υπολογιστή μας ή του κινητού τηλεφώνου. Όμως, οι απάτες δεν γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, αλλά και οι «παραδοσιακές» τους μορφές «κρατούν» ακόμη καλά!

Η εικόνα με τις απάτες στην Αιτωλοακαρνανία 

Στην καθημερινότητα των Αιτωλοακαρνάνων παρουσιάζονται, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που εξασφάλισε η «Σ» από την ΕΛ.ΑΣ, πολλές περιπτώσεις απατών.

Στην Αιτωλοακαρνανία το 2024 καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 1,6% σε σχέση με το 2023 στις τετελεσμένες απάτες στην Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας (με έδρα το Αγρίνιο) και αύξηση της τάξεως του 18,7% στην Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας (με έδρα το Μεσολόγγι). Συνολικά δηλαδή οι τετελεσμένες απάτες στην Αιτωλοακαρνανία αυξήθηκαν κατά 7,3% το 2024.

Στην περιοχή ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας (με έδρα το Αγρίνιο) οι απόπειρες εξαπάτησης μειώθηκαν το 2024 σε σχέση με το 2023 κατά 55%, ενώ στην περιοχή ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας (με έδρα το Μεσολόγγι) αυξήθηκαν κατά 16,7%.

Παράλληλα, οι εξιχνιάσεις απατών παντός τύπου στην περιοχή ευθύνης της ΑΔ Ακαρνανίας μειώθηκαν κατά 23,8% το 2024 σε σχέση με το 2023, ενώ στην περιοχή ευθύνης της ΑΔ Αιτωλίας δεν υπάρχει απολύτων καμία μεταβολή στο ποσοστό σε σύγκριση με το 2023.

Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία παίζει η μεθοδολογία με την οποία δρουν οι δράστες! Η δράση των επιτηδείων μέσω διαδικτύου και sms το 2024 στην περιοχή ευθύνης της ΑΔ Ακαρνανίας παρουσιάζει μείωση κατά 53,8% σε σχέση με το 2023, ενώ στον αντίποδα στην περιοχή ευθύνης της ΑΔ Αιτωλίας η δράση των επιτηδείων μέσω διαδικτύου και sms το 2024 αυξήθηκε κατά 31,6% σε σχέση με το 2023.

Την ίδια στιγμή, όσο και αν υπάρχει συνεχή ενημέρωση για να αποφευχθεί ο τρόπος δράσης των επιτηδείων επικαλούμενη τροχαίο ατύχημα συγγενικού τους προσώπου κατά την διάρκεια του 2024 σημειώθηκαν 2 εξαπατήσεις με τον τρόπο αυτό στην περιοχή ευθύνης της ΑΔ Ακαρνανίας (με έδρα το Αγρίνιο) και 4 στην περιοχή ευθύνης της ΑΔ Αιτωλίας με έδρα το Μεσολόγγι), όπως επίσης στην ΑΔ Αιτωλίας σημειώθηκαν και 2 περιστατικά νιγηριανών απατών. Τέλος, κατά την διάρκεια του 2024 αυξήθηκαν κατά 50% οι απάτες με τη μέθοδο της διαφοράς από λάθος πληρωμή.

Στον ακόλουθο πίνακα που παρουσιάζει η «Σ» αποτυπώνεται για κάθε μια από τις δύο Αστυνομικές Διευθύνσεις της Αιτωλοακαρνανίας, την Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας και την Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας, ο αριθμός των τετελεσμένων, των αποπειρών, των εξιχνιάσεων απατών, αλλά και η μεθοδολογία που επέλεξαν να δράσουν οι επιτήδειοι!


«Ανοιχτή πληγή» για τους Αιτωλοακαρνάνες οι απάτες - «Πρωταθλητής»  το Μεσολόγγι 

Διευκρινίζεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις απατών, διενεργείται προανάκριση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και αρκετές υποθέσεις εξιχνιάζονται σε μεταγενέστερο χρόνο.

Χρήσιμες συμβουλές

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους, οι οποίοι με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα αποσπούν - κυρίως από ηλικιωμένους - χρηματικά ποσά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας συμβουλεύει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών τους αλλά και κατά τις διαδικτυακές συναλλαγές τους μέσω e-banking.

Διαδικτυακές απάτες

Η μη αυτοπρόσωπη παρουσία του αγοραστή και η άγνωστη ταυτότητα του πωλητή (ή υποψήφιου απατεώνα) έχουν συμβάλει στην αύξηση των περιπτώσεων απάτης, με την χρήση πιστωτικών καρτών στο Διαδίκτυο.

Οι απάτες αυτής της μορφής πραγματοποιούνται με την αλίευση (phising) στο διαδίκτυο των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και κυρίως στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να επιτευχθεί η παράνομη μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμούς μελών τους που βρίσκονται στην Ελλάδα ή οι χρεώσεις πιστωτικών καρτών πολιτών μέσω του διαδικτύου για αγορές διάφορων προϊόντων. Αυτή η μέθοδος πραγματοποιείται κυρίως ως ακολούθως:

Είτε οι χρήστες του διαδικτύου δίνουν οι ίδιοι άθελά τους τα στοιχεία σε κακόβουλους χρήστες του διαδικτύου. Ειδικότερα, ο ανυποψίαστος πολίτης λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή sms με φερόμενο αποστολέα Πιστωτικό Ίδρυμα, στο οποίο τηρεί λογαριασμό, με το οποίο του ζητείται να συμπληρώσει τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, αριθμός λογαριασμού και πιστωτικής κάρτας κλπ), για λόγους π.χ. ενημέρωσης των αρχείων της τράπεζας, ειδάλλως ο λογαριασμός του θα κλείσει. Το μήνυμα, μέσω υπερσυνδέσμου, τους οδηγεί σε μια πλασματική ιστοσελίδα της τράπεζας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να πείθεται και να χορηγεί τα επίμαχα στοιχεία.

Είτε κάποιος κακόβουλος χρήστης του διαδικτύου δημιουργεί μια πλασματική ιστοσελίδα και με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να συγκεντρώνει στοιχεία κι αριθμούς πιστωτικών καρτών χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι έχοντας εξαπατηθεί, νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιο διαδικτυακό κατάστημα και κάνουν τις αγορές τους.

Είτε επιτήδειοι καταφέρνουν να αποκτούν φυσική πρόσβαση στα στοιχεία πιστωτικών καρτών πολιτών, σημειώνοντας αυτά και εν συνεχεία τα χρησιμοποιούν σε διαδικτυακές αγορές, καθώς για τις αγορές αυτές δεν είναι απαραίτητη η φυσική κατοχή της πιστωτικής κάρτας, παρά μόνο τα στοιχεία αυτής.

Γενικές συμβουλές για απάτες

• να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε αγνώστους που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να μπουν στο σπίτι σας,
• να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος (βλάβη ηλεκτρικού ρεύματος, ανελκυστήρα κ.λπ.) εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει,
• επισημαίνεται ότι τα νοσοκομεία ή οι δημόσιες υπηρεσίες δεν στέλνουν   υπαλλήλους τους σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους για να ζητήσουν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν,
• να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων,
• να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν σας τηλεφωνούν άγνωστοι και προσπαθούν να σας πείσουν να τους δώσετε χρήματα, με το πρόσχημα ότι συγγενικό σας πρόσωπο έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα,
• σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα να επιδιώκετε οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται,
• η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι,
• για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.),
• σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα,
• να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα και να τους συμβουλεύετε προκειμένου να μην εξαπατηθούν από επιτήδειους,
• προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έλθουν σε επαφή μαζί σας, καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

Επισημαίνεται ότι, οι δράστες για να πείσουν τα θύματα τους  χρησιμοποιούν τον αιφνιδιασμό και την άσκηση ψυχολογικής πίεσης, εναλλάσσοντας κάθε φορά τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν, προκειμένου να καταφέρουν να αποσπάσουν χρήματα.

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο