Με μνήμες από την πίτα της γιαγιάς στον ξυλόφουρνο του χωριού, ο σεφ Χρήστος Μοίρας και παρουσιαστής της εκπομπής Breakfast@Star ετοιμάζει μια λαχταριστή πρασόπιτα με άρωμα Αιτωλοακαρνανίας.
Οι πίτες στην Αιτωλοακαρνανία είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, με εύκολες και διαφορετικές συνταγές, που μοσχοβολούν στα νοικοκυριά.
Αν ψάχνεις μία συνταγή για πίτα που θα σε συναρπάσει, δοκίμασε να φτιάξεις την λαχταριστή πρασόπιτα που ετοίμασε για τους τηλεθεατές της εκπομπής Breakfast@Star, ο Χρήστος Μοίρας ο οποίος μεγάλωσε στο Πεντάλοφο Μεσολογγίου.
Υλικά:
· 1 πακέτο φύλλο κρούστας (ή 12 φύλλα)
· 4 – 5 πράσα κομμένα σε ροδέλες
· 1 μεγάλο κρεμμύδι
· 2 – 3 σκελίδες σκόρδο
· 200 γρ. φέτα (θρυμματισμένη)
· 2 αβγά
· 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
· 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
· ½ κ. γλ. θυμάρι ή ρίγανη (προαιρετικά)
· Αλάτι
· Πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα πράσα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους, περίπου 10 – 15 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και αν θέλουμε, προσθέτουμε το θυμάρι ή τη ρίγανη.
Σ’ ένα μπολ, χτυπάμε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τη φέτα, ανακατεύοντας καλά.
Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο κρούστας αλείφοντας ελαφρώς με ελαιόλαδο. Επαναλαμβάνουμε με 5 – 6 φύλλα, τοποθετώντας τα σε στρώσεις και αλείφοντας με ελαιόλαδο ανάμεσα.
Απλώνουμε το μείγμα πράσου πάνω από τα φύλλα και καλύπτουμε με το μείγμα αυγών και φέτας. Τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας πάνω από τη γέμιση αλείφοντας με ελαιόλαδο ανάμεσα στα φύλλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για 35 – 40 λεπτά ή μέχρι η πρασόπιτα να ροδίσει και η γέμιση να έχει ψηθεί καλά. Την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε και την σερβίρουμε.
Υλικά:
· 1 πακέτο φύλλο κρούστας (ή 12 φύλλα)
· 4 – 5 πράσα κομμένα σε ροδέλες
· 1 μεγάλο κρεμμύδι
· 2 – 3 σκελίδες σκόρδο
· 200 γρ. φέτα (θρυμματισμένη)
· 2 αβγά
· 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
· 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
· ½ κ. γλ. θυμάρι ή ρίγανη (προαιρετικά)
· Αλάτι
· Πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα πράσα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους, περίπου 10 – 15 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και αν θέλουμε, προσθέτουμε το θυμάρι ή τη ρίγανη.
Σ’ ένα μπολ, χτυπάμε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τη φέτα, ανακατεύοντας καλά.
Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο κρούστας αλείφοντας ελαφρώς με ελαιόλαδο. Επαναλαμβάνουμε με 5 – 6 φύλλα, τοποθετώντας τα σε στρώσεις και αλείφοντας με ελαιόλαδο ανάμεσα.
Απλώνουμε το μείγμα πράσου πάνω από τα φύλλα και καλύπτουμε με το μείγμα αυγών και φέτας. Τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας πάνω από τη γέμιση αλείφοντας με ελαιόλαδο ανάμεσα στα φύλλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για 35 – 40 λεπτά ή μέχρι η πρασόπιτα να ροδίσει και η γέμιση να έχει ψηθεί καλά. Την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε και την σερβίρουμε.
iaitoloakarnania.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο