Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

Δικαστική απόφαση: Η καμπάνα της εκκλησίας "απαγορεύεται" να χτυπάει σε ώρες κοινής ησυχίας.


  Μια δικαστική απόφαση που αλλάζει πιθανόν τα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών στη χώρα, εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου, το οποίο αποφάνθηκε μετά από αίτημα πολίτη της Μήλου, ότι δεν επιτρέπεται ο χτύπος καμπάνας εκκλησίας σε ώρες κοινής ησυχίας, ούτε για λατρευτικούς σκοπούς.

Η κάτοικος, το σπίτι της οποίας βρίσκεται δίπλα σε ενοριακό ναό, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη δια του δικηγόρου της Βασ. Σωτηρόπουλου και υποστήριξε ότι "εξαιτίας των εκπομπών ήχου το κωδωνοστασίου έχει υποστεί βλάβη η ψυχική της υγεία, με αποτέλεσμα να προσβάλλεται παράνομα η προσωπικότητά της".

 Όπως αποδείχτηκε από τις καταθέσεις των μαρτύρων στο ακροατήριο, τις ένορκες βεβαιώσεις και όλα τα έγγραφα που προσκόμισαν οι διάδικοι, ο συγκεκριμένος ενοριακός ναός διατηρεί κωδωνοστάσιο στον Τριοβάσαλο Μήλου και "έχει ρυθμίσει με αυτοματοποιημένο τρόπο να χτυπούν οι καμπάνες ακόμα και τις ώρες κοινής ησυχίας, όχι μόνο για να ειδοποιούν τους πιστούς για τις τελούμενες ακολουθίες αλλά και για τη σήμανση ωρών και ημιώρων, σε τέτοια ένταση ώστε να εκπέμπονται θόρυβοι πέρα από τα ανεκτά όρια".
Η απόφαση

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, "η κατάσταση που δημιουργείται με τη χρήση της καμπάνας του ναού ως ρολογιού επιδεινώνει τα προβλήματα της υγείας της αιτούσας και δεν είναι υποχρεωμένη να το ανέχεται, ενώ η σύνδεση της καμπάνας με το ρολόι δεν εξυπηρετεί στην πραγματικότητα κανένα ουσιώδη σκοπό. Η λατρευτική αποστολή της καμπάνας είναι ένα καλεί τους πιστούς στη Θεία Λειτουργία, πράγμα που η αιτούσα δεν το αμφισβητεί καθόλου. Ζητάει να υποχρεωθεί προσωρινά η παύση του κωδωνοστασίου του ναού ως ρολογιού με παραγωγή ήχου και να επιτρέπεται χρήση του κωδωνοστασίου μόνο για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών και λειτουργικών αναγκών που προστατεύονται από άρθρο του Συντάγματος με εξαίρεση της ώρες κοινής ησυχίας. Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για τις δεσποτικές και θεομητορικές εορτές".

 Επί της ουσίας, δηλαδή, παρόλο που η αιτούσα δεν ζητούσε να απαγορευτεί η χρήση της καμπάνας για θρησκευτικούς και λατρευτικούς σκοπούς της εκκλησίας, το Πρωτοδικείο Σύρου έκανε ένα βήμα περαιτέρω ορίζοντας ότι δεν επιτρέπεται ο χτύπος της καμπάνας ούτε για λατρευτικούς σκοπούς σε ώρες κοινής ησυχίας.

Είναι η πρώτη φορά που ελληνικό δικαστήριο αποφαίνεται κάτι τέτοιο, παρότι έχουν υπάρξει και άλλες δικαστικές αποφάσεις για περιορισμούς σε χρήση καμπάνας εκκλησιών.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, "για κάθε παράνομο χτύπημα της καμπάνας, ο ιερός ναός θα καταβάλει στην αιτούσα ως χρηματική ποινή το ποσό των 200 ευρώ".

Από τις απαγορεύσεις εν ώρα κοινής ησυχίας το δικαστήριο εξαίρεσε τις εξής μεγάλες γιορτές: Περιτομή, Θεοφάνεια, Υπαπαντή, Βαΐων, Άγια Πάθη, Ανάσταση, Ανάληψη, Πεντηκοστή, Αγ. Πνεύματος, Μεταμόρφωση, Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, Χριστούγεννα, Ευαγγελισμός, Ζωοδόχος Πηγή, Κατάθεση της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου, Κοίμηση της Θεοτόκου, Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης, Γέννηση της Θεοτόκου, Αγία Σκέπη της Θεοτόκου, Εισόδια της Θεοτόκου και Σύναξις της Θεοτόκου.

capital.gr

4 σχόλια:

  1. ΞΕΧΑΣΑΝ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΜΕΓΑΦΩΝΑ . ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΩΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΤΑΙ . ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ? ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΚΟΣΑΡΙ ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν μιλάνε οι πολιτικοί δεν ενοχλούν τα μεγαφωνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα αυτοκίνητα πού περνάνε πέρα δώθε με τα τραγούδια τέρμα καί τής εξάτμισης μέρα νύχτα δεν ενοχλούν; ντροπή σάς καί τίποτα άλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΥΡΗ ΨΗΦΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΚΟΨΑΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕΝΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΨΗΦΗΣΑΝ ΑΓΝΟΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο