Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πολύ καλή δουλειά που γίνεται μέχρι σήμερα και η οποία οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως χώρα πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες στη διαδικασία αντιμετώπισης της νόσου. Μάλιστα, όπως σημείωσε «αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι στην Ελλάδα, η οποία από την πρώτη στιγμή, με αυστηρότητα ακολούθησε τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την αντιμετώπιση της νόσου, έχουν μέχρι στιγμής θανατωθεί περί τα 14.000 ζώα, ενώ στη Ρουμανία, η οποία δήλωσε κρούσματα 10 ημέρες μετά τη χώρα μας, οι θανατώσεις ζώων ξεπερνούν τις 200.000».
Ενδεικτικό της σωστής δουλειάς που γίνεται, χαρακτήρισε ο κ. Τσιάρας το γεγονός ότι στα κρούσματα της Φαλάνης, του Μεσσινού και του Ασπροπύργου, οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ οδηγήθηκαν με βάση την ιχνηλάτηση που γίνεται και τους προληπτικούς ελέγχους, πριν την απαγόρευση δηλαδή των μετακινήσεων.
Ο ΥπΑΑΤ χαρακτήρισε το ζήτημα σοβαρό καθώς, όπως τόνισε, δεν αφορά μόνο την κτηνοτροφική παραγωγή αλλά την ελληνική οικονομία. Εξήρε τη στάση των περιφερειαρχών όπου έχουν εκδηλωθεί κρούσματα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά των 110 κτηνιάτρων που εν μέσω θέρους, έχοντας πολλοί εξ αυτών διακόψει τις άδειές τους, επιτελούν ένα δύσκολο έργο.
Σε ό,τι αφορά στην προέλευση της νόσου, σημείωσε ότι απαιτείται υπευθυνότητα και σοβαρότητα και συνέστησε να αναμένουμε τα αποτελέσματα της επίσημης επιδημιολογικής έρευνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο