Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Ανάδειξη, συντήρηση και σήμανση περιηγητικών διαδρομών στο Δήμο Ξηρομέρου, προϋπολογισμού 157.463,35€.


      Με σημερινή απόφαση(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) της Διευθύντριας δασών Αιτωλοακαρνανίας κας Αναστασία Λεπίδη, θεωρήθηκε και εγκρίθηκε η μελέτη με γενικό τίτλο «Διάγραμμα ύλης συντήρησης, σήμανσης και ανάδειξης περιηγητικών διαδρομών στο Δήμο Ξηρομέρου».

Υπενθυμίζεται ότι για την υλοποίηση του έργου από τον Δήμο Ξηρομέρου απαιτείται η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο (Υ.Π.ΕΝ.) με τη δαπάνη εκτέλεσης του έργου να βαρύνει εξ' ολοκλήρου τον Δήμο Ξηρομέρου.  
 
Σύμφωνα με την υπ' αριθμ.151344/165/18-1-2017 (ΦΕΚ 206/Α/30-1-2017) απόφαση Αν.Υ.Π.ΕΝ όπως ισχύει, οι Ο.Τ.Α. εκτελούν το έργο της κατασκευής και συντήρησης μονοπατιών με προγραμματική σύμβαση κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 57 παρ. 13 του ν.2218/1994 (ΦΕΚ 90/Α/199).

Τη μελέτη συνέταξε η εταιρεία ForestPlan Environmental Consulting – Βασιλόπουλος Γ. Σούρβας – Σύμβουλοι Περιβάλλοντος Ο.Ε. για τον Δήμο. Κατά το στάδιο υλοποίησης και εφαρμογής της προαναφερόμενης μελέτης θα γίνεται επίβλεψη από τα Δασαρχεία Αμφιλοχίας και Μεσολογγίου, στην περιοχή ευθύνης των οποίων θα εκτελεστούν τα προβλεπόμενα έργα, για την τήρηση των όρων της παρούσης.

Μερικές από τις παρατηρήσεις για την υλοποίηση του έργου είναι,
 -Η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές τεχνικές προδιαγραφές και όπως αναφέρονται στην Τεχνική Έκθεση, της παραπάνω μελέτης από τον Δήμο Ξηρομέρου, σύμφωνα με τις διατάξεις που τον διέπουν.
 -Η χρήση του τσιμέντου θα είναι η ελάχιστη δυνατή και θα χρησιμοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι ορατό.
-Ειδικές κατασκευές (χειρολαβές κ.λ.π.) θα συνοδεύονται από έγγραφα στατικής επάρκειας. Σε περίπτωση που η χρήση τους απαιτεί ειδικό εξοπλισμό ασφάλισης από τον χρήστη η διαδρομή θα διακόπτεται ως έχουσα χαρακτήρα «τεχνικού μονοπατιού» χωρίς οι κατασκευές να υλοποιούνται, τοποθετώντας στην αρχή της διαδρομής ενημερωτική πινακίδα.
-Δεν θα εκτελεστεί καμία Χάραξη ή Διάνοιξη νέου ορειβατικού μονοπατιού αν δεν χορηγηθεί προηγουμένως η απαιτούμενη έγκριση επέμβασης.
-Αποκλείεται η εναπόθεση πλεοναζόντων υλικών σε δάση, δασικές εκτάσεις, αναδασωτέες, ρέματα και γενικά εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.
-Θα αποφευχθεί η εκτέλεση των χωματουργικών εργασιών κατά την περίοδο υψηλών βροχοπτώσεων.
-Όπου εκτιμάται κίνδυνος για τους επισκέπτες, να κατασκευάζονται τοιχία υποστήριξης, στηθαία ή κάγκελα. Αυτά πρέπει να είναι ανθεκτικά στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, καθώς και να ελέγχεται τακτικά η σταθερότητα τους. Ανάντι των μονοπατιών να κατασκευάζονται τοιχία αντιστήριξης όταν εκτιμάται πτώση λίθων. Το ύψος των τοίχων πρέπει να είναι το ελάχιστο απαιτούμενο προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των περιπατητών και με επαρκή θεμελίωση. Σε ήπιες κλίσεις πρανών να προτιμάται η κατασκευή ξερολιθιών ενώ σε απότομα πρανή να χρησιμοποιούνται πέτρινοι τοίχοι για να εξασφαλίζεται η ασφάλεια της κατασκευής. Η χρήση σκυροδέματος επιτρέπεται μόνο στην θεμελίωση και εφόσον αυτό θεωρηθεί απολύτως αναγκαίο. Το σκυρόδεμα δεν πρέπει να φαίνεται και στον τοίχο να διατηρούνται αρκετές οπές για αποστράγγιση, από τα όμβρια ύδατα. 
 
Ο ανάδοχος και ο φορέας εκτέλεσης του έργου υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις σχετικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας για την εκτέλεση των έργων σε Δημόσια Δάση και Δασικές εκτάσεις καθώς και τις οδηγίες του αρμόδιου Δασαρχείου για την προστασία των δασικού χαρακτήρα εκτάσεων από πυρκαγιές και εν γένει βλάβες στο οικοσύστημα.

Δείτε εδώ το έγγραφο.

1 σχόλιο:

  1. Ξύλινα κάγκελα και γεφύρια όχι παλιοσυδεργιες και μπετόβεργες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο