Ενδιαφέρουσα ημερίδα με αντικείμενο την οπαδική βία έλαβε χώρα στο Αγρίνιο το πρωί της Κυριακής 25/2, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Συνδιοργάνωσαν η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας καθώς και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αγρινίου.....
Στην ημερίδα έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι και αξιωματικοί των αστυνομικών αρχών, της εκκλησίας , των δικαστικών αρχών, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και πλήθος συμπολιτών.
Τέθηκαν πολλές παράμετροι επί τάπητος αναφορικά, με τους ομιλητές να καταγράφουν και να αναλύουν πτυχές και περιστατικά οπαδικής βίας, και παραθέτοντας πλαίσιο και πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να αποτάξουν μια και καλή αυτό το φαινόμενο.
Πρώτος πήρε το λόγο ο Υπαστυνόμος Α’ Λάμπρος Καψάλης ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η οπαδική βία είναι φλέγον ζήτημα για την κοινωνία μας και αποτελεί πρόκληση για την κοινωνική συνοχή. Το φαινόμενο αυτό ξεκίνησε από την Αγγλία πριν από πάρα πολλά χρόνια και σιγά σιγά εκδηλώθηκε και στις υπόλοιπες χώρες ανά τον κόσμο. Ποιες όμως είναι οι αιτίες που προκαλούν την οπαδική βία; Επιγραμματικά μπορώ να σας αναφέρω ότι είναι η οικογένεια σίγουρα και οι συνθήκες του πώς γίνεται η ανατροφή ενός παιδιού, το αίσθημα της αδικίας, τα κοινωνικά συμφέροντα, καθώς και στις μέρες μας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι μορφές που εκδηλώνονται είναι οι σωματικές συγκρούσεις και επιθέσεις εις βάρος παραγόντων και αθλητών, λεκτικές και μη λεκτικές επιθέσεις, σωματικές συγκρούσεις εις βάρος αστυνομικών. Η γκάμα τον αντικειμένων που χρησιμοποιούν οι οπαδοί για τις επιθέσεις τους, πάνω κάτω σε όλους είναι γνωστή με μαχαίρια, ρόπαλα, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Πλέον η αθλητική βία εκδηλώνεται και σε άλλα αθλήματα, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο ενώ καταγράφονται και περιστατικά βιασμών».
Δεν αμέλησε ο κ. Καψάλης να κάνει αναφορά στην περίπτωση του εκλιπόντα συναδέλφου του, Γιώργου Λυγγερίδη. «Είναι ένα θέμα που πονάει εμάς τους αστυνομικούς, όπου πήγε να κάνει το καθήκον του και τελικά αυτό του στοίχησε την ζωή. Γιώργος Λυγγερίδης. Αθάνατος», ανέφερε.
Στην συνέχεια ο λόγος δέθηκε στην Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου Μυροφόρα Τουμανίδου η οποία με την σειρά της -μεταξύ άλλων- ανέφερε:
«Πλέον είναι εμφανές ότι η αθλητική βία δεν γνωρίζει κάποια εφικτά όρια. Αντικείμενο της εισήγησής μου είναι μια συνοπτική παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου που έχει που έχει εκδοθεί για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας. Ο νόμος, ο οποίος ρυθμίζει το ζήτημα αυτό, είναι ο νόμος ο οποίος εκπροσωπεί τόσο το ερασιτεχνικό όσο και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και από το 1999 μέχρι και σήμερα έχει τροποποιηθεί περισσότερες από 10 φορές. Ο εκάστοτε νομοθέτης θα πρέπει να νομιμοποιεί την ομαλή λειτουργία σε αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και την απομάκρυνση παραβατικών συμπεριφορών από τον χώρο του αθλητισμού γενικότερα. Επιπλέον στο συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η ασφάλεια των απλών πολιτών που πάνε με τις οικογένειές τους, με τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ή κάποια αντίστοιχη αθλητική διοργάνωση».
Το λόγο εν συνεχεία πήρε ο βετεράνος δημοσιογράφος και συντοπίτης, Πάνος Σόμπολος. Ανέλυσε κάποια από διεξοδικά ορισμένα περιστατικά οπαδικής βίας τα οποία έζησε και ο ίδιος.
Ανέφερε:
«Θα ήθελα να τονίσω με τη σειρά μου ότι τόσα χρόνια στην καριέρα μου έχω αντιμετωπίσει και έχω βρεθεί μπροστά σε πάρα πολλά περιστατικά οπαδικής βίας. Εκείνο όμως που έχω να ρωτήσω είναι τι πραγματικά συμβαίνει; Γιατί λέμε ακόμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια να μπει ένα τέλος και τέλος να βλέπουμε. Ευελπιστούμε μετά τα πρόσφατα μέτρα που προανήγγειλε η κυβέρνηση με την αποχή 2 μηνών από τα γήπεδα, πως πλέον μπορούμε να ατενίζουμε μια νέα ελπίδα αισιοδοξίας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Κάποιοι βέβαια στην αρχή ήταν αντίθετοι στα συγκεκριμένα μέτρα, όμως το στοίχημα είναι από δω και πέρα ένας γονιός να μπορεί να στέλνει το παιδί του στο γήπεδο και να γυρίζει πίσω αυτό σώο και αβλαβή. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε φίλαθλοι των ομάδων και οπαδοί. Έχω ακούσει από πολλούς να λένε τελικά “οι ΠΑΕ μας θέλουν φίλους ή εχθρούς;” Και απαντάω οι ΠΑΕ θέλουν υγιείς φιλάθλους και όχι φανατικούς οπαδούς με παρωπίδες».
Τέλος τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΕΠΟ Παναγιώτης Μπαλτάκος. Ανέφερε:
«Εγώ μάλλον θα είμαι ο απαισιόδοξος της υπόθεσης, διότι γνωρίζω πολύ καλά πως κινούνται τα οπαδικά κινήματα, γιατί και εγώ βρίσκομαι από πολύ μικρή ηλικία μέσα σε αυτά. Ξεκίνησα από τη Θύρα 13 και προέρχομαι από εκεί. Αλλά το θέμα είναι ότι τότε τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Με την προϋπόθεση ότι τότε τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά ενώ σήμερα εν έτη 2024 τα πράγματα στην κυριολεξία έχουν ξεφύγει από κάθε όριο. Τα μέτρα της κυβέρνησης που είχαν ως αποτέλεσμα την αποχή του κόσμου από τα γήπεδα για το διάστημα 2 μηνών. Επέφεραν ως αποτέλεσμα τόσο την αντιπαράθεση των απλών φιλάθλων όσο και των οργανωμένων οπαδών. Στην πραγματικότητα πραγματικότητα λοιπόν, τι έγινε; Τιμωρήθηκε ο αθώος και ο ένοχος γέλαγε. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι, τα μέτρα αυτά θεωρώ πως είναι ικανά ούτως ώστε να δούμε μια διαφορετική εικόνα από δω και πέρα. Αλλά για αυτούς που είναι έξω από το χώρο, επειδή τυχαίνει να γνωρίζω πολύ καλά το ποδόσφαιρο τόσα χρόνια που το υπηρετώ είναι ότι σίγουρα δεν λύνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Όσο και αν γίνονται προσπάθειες, δεν θα υπάρξει άμεση αποτελεσματικότητα».
Με το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε βράβευση του προέδρου της ΕΠΟ, Παναγιώτη Μπαλτάκου από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπάλληλων Ακαρνανίας Χρήστο Μαυραγάνη.
agriniopress
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο