Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και του Πανεπιστημίου Πατρών.....
Στο επίκεντρο του Συμποσίου τέθηκε ο μετασχηματισμός και η ανθεκτικότητα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας προς μια κοινωνικά αποδεκτή και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη.
Στις εργασίες συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, μέλη της πολιτικής ηγεσίας, ακαδημαϊκοί και κορυφαία στελέχη της αγοράς.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Χατζηνικολάου σημείωσε ότι «το 2023 υπήρξε μια δύσκολη χρονιά για όλους παραγωγικούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα λόγω των μεγάλων πληθωριστικών πιέσεων. Ειδικά για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας ήδη από το 2022 είχαν καταγραφεί αυξήσεις της τάξης του 10% στο κόστος παραγωγής λόγω των ανατιμήσεων των πρώτων υλών και του κόστους της ενέργειας. Αποκλιμάκωση το 2023 δυστυχώς δεν υπήρξε και λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών ευνοήθηκαν οι χώρες που έχουν σημαντικά μικρότερο κόστος παραγωγής, λόγω φθηνών εργατικών χεριών, κατώτερης ποιότητας ψαριών και έμμεσα επιδοτούμενων εξαγωγών, π,χ, η Τουρκία».
Στη συνέχεια χαιρετισμό στο συμπόσιο απηύθυνε ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών, Ιωάννης Θεοδώρου. Ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι «πριν 40 χρόνια όταν ξεκίνησαν οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, η τεχνογνωσία μεταφέρθηκε από τον βορρά όσον αφορά τον εξοπλισμό και από τη Γαλλία και την Ισπανία όσον αφορά στο ζωικό κεφάλαιο. Σήμερα μετά από τέσσερις δεκαετίες η Ελλάδα όχι μόνο παράγει τεχνογνωσία αλλά εξάγει τεχνογνωσία
Λευτ/ Αυγενάκης στο 3ο Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας: Πρέπει να λύσουμε το χειρόφρενο και να απελευθερώσουμε επενδυτικές δυνάμεις
Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της ΕΕ και μια από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ο αρμόδιος Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης στο 3ο Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το 2024 θα είναι έτος σταθμός για την ανάπτυξη του κλάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Υπουργός, η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υδατοκαλλιέργειας στη λεκάνη της Μεσογείου. Η προσφορά προϊόντων υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα υπερβαίνει αυτή της αλιείας, αντιπροσωπεύοντας (το 2021), το 71% της εγχώριας παραγωγής ψαριών, ενώ η αλιεία το υπόλοιπο 29%. «O κλάδος των υδατοκαλλιεργειών αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας συγκαταλέγονται στις τέσσερις πρώτες αγροτικές εξαγωγές της Ελλάδας, ξεπερνώντας σε αξία τα 500 εκατ. ευρώ. Το 80% της παραγωγής εξάγεται. Το 2022 το 82% εξήχθη σε 37 χώρες και το 18% της παραγωγής πήγε στην εγχώρια κατανάλωση. Το 75% εξάγεται σε χώρες της ΕΕ. Κυριότερες αγορές είναι: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο.
Παίρνοντας τον λόγο πρώτος ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, ανέφερε ότι «οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν έναν δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Έναν κλάδο που έχει μέλλον παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην παρούσα συγκυρία. Η κοινή με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη αλιευτική πολιτική βάζει τους όρους για ανάπτυξη βιώσιμων δραστηριοτήτων ιχθυοκαλλιέργειας. Αναζητούμε την ισορροπία μιας αποδοτικής υδατοκαλλιέργειας που θα σέβεται το περιβάλλον.»
Στη συνέχεια ο Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τομεάρχης σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, σχολίασε ότι ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας είναι από τους πιο εξελισσόμενους. «Σήμερα, έχουμε στη χώρα μας 1.100 εκμεταλλεύσεις υδατοκαλλιέργειας. Είναι αρκετά τα προβλήματα με πιο σημαντικό το χωροταξικό. Πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές τον οδικό χάρτη, πώς θα επενδύσουν και το ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο. Το 2019 είχαν προβλεφθεί 25 περιοχές. Σήμερα, οργανωμένες περιοχές είναι 5, διότι οι φάκελοι αργούν, εμπλέκεται και το υπουργείο Περιβάλλοντος και καθυστερούν πάρα πολύ οι αδειοδοτήσεις.»
Από την πλευρά της η Χριστίνα Σταρακά, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφερόμενη και αυτή στα προβλήματα του κλάδου σχολίασε ότι «το πρώτο πρόβλημα είναι γραφειοκρατία και το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο είναι ο πληθωρισμός. Αυτή η ασύλληπτη γραφειοκρατία για το παραμικρό που τη βιώνει ο κάθε Έλληνας παραγωγός και επιχειρηματίας. Από το 2011, δώδεκα χρόνια μετά, βλέπουμε ότι προσδιορίσαμε τις περιοχές ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας, προβλέψαμε τις οργανωμένες περιοχές ανάπτυξης και παρ’ ‘όλα αυτά έχουν εγκριθεί μόνο οι 6. Αντιλαμβάνεται κανείς το πρόβλημα. Ο πληθωρισμός είναι πανευρωπαικός και εισαγόμενος όμως η Ελλάδα πρωτοστατεί στην τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής».
Ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Πρόεδρος Δ.Σ. Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αναφερόμενος στο αποτύπωμα του κλάδου στην περιοχή είπε ότι «όλα αυτά τα χρόνια αναπτύχθηκαν τέσσερις στρατηγικές, όσον αφορά στην ανάπτυξη και την εκπαίδευση, την οργάνωση των υπηρεσιών, το χωροταξικό και την επιλογή των καλύτερων ποιοτικά προϊόντων. Στο χέρι μας είναι να αναπτύξουμε κεντρικά μια καλύτερη στρατηγική και να αυξήσουμε τους τζίρους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο