Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ : ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΣΑΚΑΤΕΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΣΑΚΑΤΕΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ. 

Μπροστά οι ζωές μας  και οι σύγχρονες ανάγκες μας  και όχι τα κέρδη των εργοδοτών......

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 

ΣΤΙΣ 8μμ  ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Άλλο ένα  θανατηφόρο εργατικό ατύχημα με νεκρό 25χρονο συνάδελφο είχαμε μόλις μία μέρα μετά την απεργία της 21/9/2023 στις 22/9 το πρωί  στην πόλη μας. Ήρθε να συμπληρώσει το μακρύ κατάλογο  των συναδέλφων που σακατεύονται  στους χώρους δουλειάς  και πολλοί από αυτούς  αφήνουν  και την ίδια τους τη ζωή  στον αγώνα  που κάνουν για την επιβίωσή τους. Την ώρα που η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας έχουν επιδοθεί σε ένα επικοινωνιακό σόου με ψέματα και μεγαλοστομίες, ώστε να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς παρουσιάζοντας το νόμο – τερατούργημα με την 13ωρη εργασία ως φιλεργατική πολιτική, ο κλάδος μας θρηνεί σήμερα ακόμη έναν νεκρό νεαρό οικοδόμο.

Δεν βλέπουμε να "ιδρώνει το αυτί του" του υπουργού Εργασίας που μέρα παρά μέρα σκοτώνονται εργάτες στους χώρους δουλειάς

Ο συνάδελφος, Αλβανικής καταγωγής,  εργάζονταν  στην τεχνική εταιρεία  «ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ» σε έργα της ΔΕΥΑΑ του  Δήμου Αγρινίου.

Το Ε.Κ.Α. και το σωματείο της Ένωσης Οικοδόμων  και Εργαζομένων στα Συναφή Επαγ/τα Ν. Αιτωλ/νίας   αμέσως μόλις  πληροφορήθηκαν το συμβάν  ενημέρωσαν την Επιθεώρηση Εργασίας και  αντιπρόσωποί  τους πήγαν στο χώρο του συμβάντος  όπου ήρθε και η Επιθεώρηση  .

  Έκαναν παράσταση  στο Δήμαρχο Αγρινίου  αναφέροντας το εργατικό ατύχημα και τις ευθύνες  που έχει η Δημοτική αρχή  για έργα που γίνονται  με ευθύνη της,  για  να παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα  υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. 

Το  εργατικό  ατύχημα αυτό που έγινε μία μέρα μετά την απεργία φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο  τα ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας  στους χώρους δουλειάς.  

Θα χρειαστεί  άμεσα να υλοποιηθούν τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στον κλάδο των κατασκευών  και συνολικά του ταξικού κινήματος για μέτρα υγείας και ασφάλειας . Είναι ευθύνη της κυβέρνησης  να τα υλοποιήσει για να σταματήσουμε να θρηνούμε  συναδέλφους εργαζόμενους  στο βωμό του κέρδους  των αφεντικών.

Ας  μας πει ο κ. Γεωργιάδης , υπουργός εργασίας, που στις 21 Σεπτεμβρίου,  που οι εργαζόμενοι  σε όλη τη χώρα  διαδήλωσαν απεργώντας ενάντια  στο νομοσχέδιο έκτρωμα , από το βήμα της Βουλής,  με παραλήρημα  καυχιόταν  ότι το νομοσχέδιο  είναι φιλοεργατικό,   γιατί γίνονται τόσα πολλά εργατικά  «εργοδοτικά»  εγκλήματα τώρα,  με 8 ώρες  εργασίας,   με 13 ώρες  που προβλέπει το νομοσχέδιο  πόσα θα γίνονται ; Για τους σκοτωμένους εργάτες έχει κάτι να πει; Θα πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής τους ή θα μετατραπούν οι χώροι δουλειάς σε κάτεργα; Θα μας εξηγήσει τι πιστεύει πως θα γίνει στους χώρους δουλειάς τώρα που επιβάλλεται η 13ωρη εργασία, καταργείται το 8ωρο και το 5νθήμερο, όπως ακριβώς απαιτούσαν εδώ και χρόνια οι μεγαλοεργοδότες;

Η κυβέρνηση με τους μεγαλοεργοδότες φέρνουν το βάρος της ευθύνης για το πώς έχουν διαμορφωθεί οι όροι δουλειάς των εργαζομένων. Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση, με αυτό το αντεργατικό πλαίσιο, την κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς "να σφυρίζουν αδιάφορα" και να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα μετά τα εγκλήματα, θα οξυνθεί.

Γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο, επειδή δεν μπορούμε να περιμένουμε καμιά προστασία από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε στην κυριολεξία τη ζωή μας και με τον αγώνα μας να επιβάλλουμε τους όρους ασφάλειας και υγείας στους τόπους δουλειάς.

Απαιτούμε άμεσα  να  διαλευκανθεί το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα  και  να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν .

Να επανδρωθούν οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας  και να έχουν πλήρεις αρμοδιότητες , που δυστυχώς η κυβέρνηση τις έχει αφαιρέσει. Να προσληφθούν Επιθεωρητές Εργασίας και να ενισχυθούν με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ, ώστε να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.

Να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς .

Να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας .

Επιτέλους, να επαναλειτουργήσουν οι Μεικτές Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας στις Κατασκευές.

Το σωματείο Οικοδόμων εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος  συναδέλφου. Καλεί όλους τους εργαζόμενους να ενταχθούν στα σωματεία  και να κάνουν δική τους υπόθεση το να μην ξαναθρηνήσουμε άλλους συναδέλφους  στον αγώνα που κάνουμε για την επιβίωσή μας. Καλούμε τους συναδέλφους και όλο το λαό της περιοχής να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Αγρινίου. 


ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΣΑΚΑΤΕΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 

ΣΤΙΣ 8μμ  ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ


Το Δ.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο