Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ: Πλαίσιο αρχών.

 


Στο Blog της παράταξης μας, έχει δημοσιευθεί εδώ και πολύ καιρό, πριν από τις προγραμματικές μας θέσεις, το πλαίσιο αρχών όπως είχε διαμορφωθεί ήδη από το 2018 και επικαιροποιήθηκε με την προσθήκη των πεπραγμένων μας και το έργο που πραγματοποιήθηκε κατά την δημοτική περίοδο 2019 - 2023......


-----------------------


ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ
ΒΑΛΑΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ, ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΑΣ

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία είναι παραδοσιακά ο εγγύτερος και φιλικότερος θεσμός προς τον πολίτη, καλείται να ανοίξει δρόμους κοινωνίας, ανάπτυξης, πολιτισμού και οικονομίας ανάμεσα στο κράτος και την ελεύθερη αγορά.
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι το Ξηρόμερο ήταν από τις πιο υπανάπτυκτες περιοχές της Αιτωλ/νίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Η απουσία οράματος, η προχειρότητα, η αδιαφάνεια, η έλλειψη επενδυτικών πρωτοβουλιών και κατασκευής έργων υποδομής, σε συνδυασμό με το γενικότερο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, είχαν οδηγήσει τον τόπο μας σε οικονομικό μαρασμό, σε όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων, σε διάβρωση των αξιών και αρχών και παθητική αποδοχή των πάντων.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες.
Μέσα σ´ αυτό το άσχημο περιβάλλον, συμπολίτες μας και φορείς, με κοινές διαπιστώσεις, με τις ίδιες αγωνίες και προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον του τόπου, με την ίδια αντίληψη για την άσκηση της εξουσίας, με κοινή άποψη για τον τρόπο ανάπτυξης της περιοχής, κάνοντας τις υπερβάσεις τους, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν το 2018 τη δημοτική παράταξη: «ΞΗΡΟΜΕΡΟ. Δύναμη ελπίδας. Ανατροπή τώρα».
Επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος Δήμαρχος ήταν και είναι ο γιατρός Γιάννης Τριανταφυλλάκης, ο οποίος πλαισιώθηκε από ομάδα πολιτών που διαμόρφωσαν μια αυτοδιοικητική ομάδα τετραετίας, με πλαίσιο αρχών και με τις προγραμματικές θέσεις που κατήρτισαν απευθύνθηκαν στους ψηφοφόρους πολίτες του Δήμου μας για στήριξη και εκλογή τους, για αλλαγή πορείας στο Δήμο μας.
Στις εκλογές του 2019 η παράταξη μας βγήκε νικήτρια των εκλογών, με πολύ μεγάλο ποσοστό και έλαβε καθαρή εντολή να αλλάξει την πορεία του Δήμου, ενεργώντας προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

Ξηρομερίτισσες και Ξηρομερίτες.
Η περιοχή μας διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την καταστήσουν πρότυπο ανάπτυξης και ένα τόπο ελκυστικό για εγκατάσταση και οικονομική δραστηριότητα, αλλά και σημαντικό προορισμό για έλευση επισκεπτών, καθώς αποτελεί μια γεωφυσική οντότητα με μοναδικά στοιχεία.
Η στρατηγική θέση, το ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό, ένα από τα πιο σύγχρονα λιμάνια της χώρας, η ομορφότερη συστάδα νήσων, μια από τις καλύτερες παραλίες της Δυτικής Ελλάδας, ένα από τα αρχαιότερα δάση βελανιδιάς σ´ όλο τον κόσμο, ο αξιοσημείωτος πρωτογενής τομέας, η υψηλή τοπική αρχιτεκτονική, το πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο, τα ιστορικά σημεία αναφοράς, τα ξεχωριστά τοπόσημα, τα αυθεντικά λαογραφικά γνωρίσματα, τα αρχαία και τα θρησκευτικά μνημεία, συνθέτουν μια πολλά υποσχόμενη αναπτυξιακή κατεύθυνση, για την οποία δουλέψαμε τούτη την τετραετία, βάζοντας τις βάσεις για την αξιοποίηση τους την επόμενη πενταετία.

Επιδιώξαμε και πετύχαμε:
- Ο Δήμος να μη πορεύεται με δήμαρχοκεντρικές ή αυθαίρετες προσωπικές στρατηγικές, αλλά με συλλογικές διεργασίες και συνεργασίες όλων των δημοτικών συμβούλων και συνεργατών.
- Αλλάξαμε το ύφος, σκέψης και πολιτικής στη διοίκηση του Δήμου, με διοίκηση συναινετική και συμμετοχική, χωρίς αλαζονικές συμπεριφορές. Δηλαδή αλλάξαμε το συνηθισμένο δήμαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης.
- Πορευτήκαμε με διαφάνεια, σε όλο το εύρος της διοίκησης, και αποκαταστήσαμε τη χαμένη αξιοπιστία, απέναντι στη δικαιολογημένη καχυποψία των πολιτών.
- Πολιτευτήκαμε με σωστή και χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος και του χρήματος των φορολογουμένων.
- Συνεργαστήκαμε και αξιοποιήσαμε τους εργαζόμενους του Δήμου – προσλάβαμε ειδικούς συνεργάτες, με ειδικότητες που χρειάζονταν στο Δήμο και αναβαθμίσαμε τις υπηρεσίες του Δήμου, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.
- Ενεργοποιήσαμε και συμμετείχαμε σε υπάρχοντα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α), δίνοντας δουλειά με κανονικό ωράριο, με κανονικό μισθό και ασφάλιση σε πάρα πολλούς συμπατριώτες μας, με ελάχιστο οικονομικό κόστος για το ταμείο, οι οποίοι έχουν χωριστεί σε ομάδες εργασίας και παρεμβαίνουν στις Κοινότητες σε όλο τον Δήμο Ξηρομέρου, με έργο σημαντικό και ορατό σε όλους μας.
- Αναβαθμίσαμε το ρόλο των Τοπικών Συμβουλίων και στηρίξαμε του Προέδρους των Κοινοτήτων. Τους χορηγήσαμε, για πρώτη φορά, την πάγια επιχορήγηση για κάλυψη καθημερινών αναγκών τους.
- Μεταδώσαμε ζωντανά για πρώτη φορά μέσω διαδικτύου, όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, και κατόπιν όλα δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του Δήμου ανά θέμα συζήτησης, για να μπορούν όλοι οι δημότες, να ενημερώνονται απ’ ευθείας και σωστά για τις θέσεις των παρατάξεων και κάθε δημοτικού συμβούλου, πάνω στα θέματα συζήτησης και γενικότερα στα προβλήματα του τόπου. Έτσι έχουμε την κρίση, την αξιολόγηση και την δημόσια λογοδοσία παρατάξεων και αιρετών.
- Δημιουργήσαμε μόνιμες ομάδες εργασίας, ανθρώπων με εξειδικευμένες γνώσεις, που αξιοποιούν κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης έργων που θα αλλάξουν την εικόνα του Δήμου.
- Δημοπρατήσαμε με πολύ δουλειά και μέσα σε μικρούς χρόνους, ότι χρηματοδοτήσεις παραλάβαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, οι οποίες δημοπρασίες εκκρεμούσαν επί μακρόν και κινδύνευαν να χαθούν. Καταφέραμε να μην χαθεί ούτε μία χρηματοδότηση.
- Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, μέσα σε μία ομάδα λίγων Δήμων και έτσι έχουμε τα επόμενα χρόνια την ευκαιρία πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Διεκδικήσαμε και πετύχαμε, από χρηματοδοτικούς πόρους της Κεντρικής Κυβέρνησης, της Περιφέρειας, από το Πράσινο Ταμείο και τις αναπτυξιακές εταιρίες, μαζί με τους δημότες, τους αναγκαίους πόρους που θα βγάλουν την περιοχή από την απομόνωση, με χρηματοδότηση κομβικών έργων, όπως η ύδρευση, ο βιολογικός καθαρισμός Αστακού και Κανδήλας, Μύτικα και Βάρνακα, εκπόνηση μελετών για λιμενικά έργα, ένταξη στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ένταξη στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, πολλαπλές χρηματοδοτήσεις για αστικές αναπλάσεις, για αγροτικές οδοποιίες, για προμήθειες μηχανολογικού εξοπλισμού, για ξεκίνημα για πρώτη φορά δράσεων ανακύκλωσης για μπλε και καφέ κάδο, για κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, για εκσυγχρονισμό των ΚΕΠ, για δημιουργία σημείων ηλεκτρικής φόρτισης οχημάτων, για κατασκευή και εξοπλισμό καταφυγίου φιλοξενίας αδέσποτων ζώων και άλλες πολλές μικρότερες δράσεις.
- Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με στόχους: 1) Τη προστασία του Βελανιδοδάσους με την ανάδειξη του ως προστατευόμενου τοπίου βάσει του Νόμου 1650/1986, με απαραίτητη κατόπιν της εκπόνησης μιας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, 2) Την αξιοποίηση του μέσα από πολυποίκιλες δράσεις και δημιουργία υποδομών, όπως μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας, παρατηρητήρια, πυροφυλάκια, περίπτερα πληροφόρησης κ.α, 3) Την επισκεψιμότητα του ώστε ο Δήμος Ξηρομέρου να καταστεί προορισμός και το μοναδικό αυτό δάσος που διαθέτουμε να μπορεί να καταστεί μοχλός κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή, με απαραίτητη προϋπόθεση την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, καθώς δάσος και άνθρωπος πρέπει να επιβιώσουν μαζί.
- Βελτιώσαμε την παροχή υπηρεσιών στις υπηρεσίες καθαριότητας, ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού, που αφορούν την καθημερινότητα του δημότη και εξασφαλίσαμε μέσω εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων την προοπτική για περαιτέρω βελτίωση την επόμενη πενταετία, γιατί εκεί έχουμε περιθώρια σημαντικής καλυτέρευσης και αυτό το οφείλουμε σε όλους τους δημότες.
- Ενεργοποιήσαμε όλες τις δυνάμεις που εκπροσωπούν οι πολιτιστικοί, αθλητικοί σύλλογοι και φορείς του Δήμου, στηρίζοντας τις πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, με το Νομικό μας Πρόσωπο και την Κοινωφελή Επιχείρηση.
- Στηρίξαμε τα σχολεία και τις σχολικές κοινότητες, ανταποκρινόμενοι στα απαιτούμενα για την λειτουργία τους, με αντισεισμικό έλεγχο, με εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων, με ολοκλήρωση της κατασκευής ενός νέου διδακτηρίου κόσμημα στον Μύτικα, με ενεργειακές αναβαθμίσεις δύο διδακτηρίων στον Αστακό, με καίριες παρεμβάσεις με εκτέλεση εργασιών στα σχολικά κτίρια, με την δρομολόγηση διαδικασιών για κατασκευή νέου Γυμνασίου στον Αστακό.
- Εντάξαμε το Δήμο μας στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), με διαδημοτικές συνεργασίες με το παραγόμενο έργο μας να σφυρηλατεί την εμπιστοσύνη των πολιτών /δημοτών στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και δομών του Δήμου.
- Εφαρμόσαμε προγράμματα αγωγής και προαγωγής υγείας σε όλο τον πληθυσμό, με προληπτικές εξετάσεις, προγράμματα ελέγχου εμβολιαστικής κάλυψης, μαθήματα εκπαίδευσης Α’ βοηθειών στο γενικό πληθυσμό κ.α και αξιοποιήσαμε συνεργασίες με επιστημονικούς φορείς, εταιρείες και ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
- Στην διάρκεια της πανδημίας, με το Βοήθεια στο Σπίτι, στηρίξαμε έμπρακτα τους δημότες μας, και με χρήση της τεχνολογίας, μια καλή πρακτική που λειτούργησε θετικά τόσο σε σχέση με την ενημέρωση και την επικοινωνία, όσο και με την επέκταση του ψηφιακού μετασχηματισμού, πετύχαμε εξοικείωση μεγαλύτερου ποσοστού δημοτών μας στη χρήση νέων τεχνολογιών, ιδίως μεγαλύτερων ηλικιακά γενεών.
- Ενεργοποιήσαμε την εθελοντική συμμετοχή επιστημόνων καταγόμενων από το Δήμο Ξηρομέρου, που συμμετείχαν στην υλοποίηση δράσεων υγείας.
- Όλες οι κοινοτικές δράσεις του Δήμου μας αποτελούν καλές πρακτικές για άλλους Δήμους και φορείς, δεδομένου ότι σχεδιαστήκαν, υλοποιήθηκαν, αξιολογήθηκαν για την αποτελεσματικότητα τους και βραβεύτηκαν για την κοινωνικής τους προσφορά.
- Συμμετέχουμε στην ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας, με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια του Δήμου, την μείωση του ενεργειακού κόστους στην ύδρευση και τον φωτισμό και την σμίκρυνση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Παράλληλα ξεκινήσαμε διαδικασίες και για ίδρυση ενεργειακής κοινότητας του Δήμου μας, αξιοποιώντας τον φυσικό πλούτο της περιοχής, μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για ανακούφιση των πολιτών από το ενεργειακό κόστος.

Ξηρομερίτισσες και Ξηρομερίτες.
Δεν έχουμε σκοπό να αγιοποιήσουμε την τετραετή προσφορά της παράταξής μας, που διοικεί το Δήμο μας από το 2019, ούτε να μηδενίσουμε το έργο και την προσφορά κανενός. Μπορούσαμε να δώσουμε περισσότερα; Εμείς λέμε ΝΑΙ.
Ως δημοτική αρχή παραλαμβάνοντας ένα Δήμο τελματωμένο, μίζερο και πτωχευμένο, έτοιμο να μπει σε επιτήρηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και με τα οικονομικά διαθέσιμα να αρκούν μόνο για ένα μήνα πληρωμής, μόνο της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, χωρίς να τρέχει καμία διαγωνιστική διαδικασία, ακόμα και για προμήθειες λειτουργίας του Δήμου, πιστεύουμε ότι καταφέραμε πολλά, αλλά το σπουδαιότερο βάλαμε τις βάσεις με εγκρίσεις και χρηματοδοτήσεις πολλών μελετών για κομβικά και αναπτυξιακά έργα στο Δήμο μας, που στη νέα πενταετία 2023-2028 θα υλοποιηθούν, αλλάζοντας κατά πολύ την εικόνα της περιοχής μας.

Επαναφέραμε την πολιτική στο προσκήνιο και θα το συνεχίσουμε, έχοντας ως όπλα:
- όραμα για τον τόπο,
- διαφάνεια,
- ισονομία,
- συμμετοχή των πολιτών,
- λογοδοσία.

Το όραμά μας για την επόμενη πενταετία και οι στρατηγικοί μας στόχοι με λίγα λόγια:
 • Η προώθηση του βιώσιμου και ολοκληρωμένου πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, με έμφαση στον θαλάσσιο και παράκτιο χώρο.
 • Οδική σύνδεση του Αστακού - ΝΑΒΙΠΕ με Ιόνια Οδό.
 • Οδική σύνδεση Δ.Ε. Αλυζίας με Ιόνια Οδό (κόμβος Κουβαρά).
 • Βελτίωση των εσωτερικών οδικών συνδέσεων και της αγροτικής οδοποιίας.
 • Αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων Αστακού και Μύτικα.
 • Περαιτέρω βελτίωση στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού και της ύδρευσης.
 • Βελτίωση και επέκταση των δικτύων ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, καθώς και των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων.
 • Αντιμετώπιση των πιέσεων που δέχεται το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον από τις ιχθυοκαλλιέργειες.
 • Αναβάθμιση των δομών και υποδομών στους τομείς της εκπαίδευσης, των κοινωνικών υπηρεσιών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
 • Η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και δια βίου μάθησης.
 • Η προσέλκυση επενδύσεων για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση της ΝΑΒΙΠΕ.
 • Τουριστική αξιοποίηση του πλούσιου οικολογικού και πολιτιστικού αποθέματος, καθώς και του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού
 • Ποιοτική αναβάθμιση του πιστοποιημένου αγροδιατροφικού τομέα και ενίσχυση της καθετοποίησης της αγροτικής παραγωγής – αξιοποίηση εργαλείων πιστοποίησης γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΟΠ, ΠΓΕ). Προστασία και αναβάθμιση των βοσκοτόπων.
 • Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και βιώσιμη αξιοποίηση αυτού.
 • Αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και ανάδειξη διαθέσιμων πολιτιστικών πόρων.
 • Αξιοποίηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών στις λειτουργίες του Δήμου και στην ιδιωτική οικονομία.
 • Προσέλκυση επενδύσεων για την αξιοποίηση δυναμικού ΑΠΕ της περιοχής, προς όφελος των πολιτών, αφού εκπονηθεί με την δεσμευτική γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ το οποίο εκκρεμεί, με αποφυγή συγκρούσεων χρήσεων γης.
Οραματιζόμαστε ένα Δήμο με Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, εξωστρεφή, που θα ακολουθεί και θα συμμετέχει στις εξελίξεις που επιφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, στηριζόμενος στα θεμέλια που έχει θέσει, βαδίζοντας σταθερά στους δρόμους που έχει χαράξει, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία και απορροφώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους.
Καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας, ανεξαρτήτως κομματικών αποχρώσεων και ιδεολογίας, που ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΑΣ, συμμερίζονται τις ανησυχίες μας, να πλαισιώσουν την παράταξη μας σε όλα τα επίπεδα και να δώσουμε μαζί τον αγώνα με δύναμη και συνέπεια, κάθε μέρα, σε όλους τους χώρους της κοινωνικοοικονομικής ζωής και να ΕΠΑΝΕΚΛΕΞΟΥΜΕ στο τιμόνι του Δήμου την παράταξη μας και τον ικανό Δήμαρχο Γιάννη Τριανταφυλλάκη.

Αξίζουμε τα καλύτερα και θα τα πετύχουμε όλοι μαζί!

Για ένα Δήμο της αισιοδοξίας, της δημιουργίας, της προοπτικής και της ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο