Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Στο Μηχανογραφικό τα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι

 


Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας ιδρύονται νέα τμήματα τα οποία θα λειτουργήσουν από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, σε εφαρμογή των γνωστών αποφάσεων της υπουργού Παιδείας.

Τα δυο νέα Τμήματα θα τα βρουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο οι απόφοιτοι της Γ΄ λυκείου οι οποίοι θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις τον Ιούνιο του 2023.

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται αναλυτικά ότι:

Α. Σύμφωνα με την με αριθμ. Φ.253/151036/Α5/2022 (Β’ 6231) υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντάσσονται στο Επιστημονικό Πεδίο ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ και στο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ τα κάτωθι Τμήματα:

ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ)

ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ

ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ)

ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ

Β. Σύμφωνα με την με αριθμ. Φ.153/151329/Α5/2022 (Β’ 6233) υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντάσσονται στον Τομέα ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ τα κάτωθι Τμήματα:

ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ)

ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ

ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ)

ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ

Η ακαδημαϊκή λειτουργία και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 (πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2023).

Γ. Το Τμήμα ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ), στο οποίο συγχωνεύτηκε το τμήμα ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ), σύμφωνα με το Π.Δ. 52/2022 (Α’ 131) παραμένει ενταγμένο στο 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο για τα ΓΕΛ και στον Τομέα ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ για τα ΕΠΑΛ .

agriniopress.gr

2 σχόλια:

  1. Επιτέλους η Υπουργός Παιδείας κ Κεραμεως είδε με θετικό μάτι τα αιτήματα της Αιτωλοακαρνανίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχει τίποτα νέο σ' αυτή την ένταξη κι ονοματοδοσία τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Η Αιτωλοακαρνανία είχε το 2018 9 τμήματα και σήμερα έχει μόλις 4. Αλλά επειδή δεν άρεσαν στο πρυτανικό σχήμα που κυβερνά την αποικία από τη Μητρόπολη της Πάτρας, τα άλλαξαν κι αυτά γιά να στηρίξουν δήθεν τη Γεωπονική της Αιτωλοακαρνανίας.
    Όψιμο ενδιαφέρον μετά από 50 έτη. Γιατί τότε υπήρχε ακόμα στην ύπαιθρο και της Αχαϊας και της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας ζώσα αγροτική γενιά που ήθελε να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή. Οι έρευνες που έγιναν στα στοιχεία προέλευσης των μετρημένων στα δάχτυλα των δύο χεριών επιτυχόντων στα 4 αυτά τμήματα τα 4 τελευταία χρόνια δείχνουν περίτρανα ότι κανείς δεν είναι από τη Δυτική Ελλάδα. Σήμερα, τα νέα παιδιά της περιοχής δε θέλουν ν' ασχοληθούν με κανένα τομέα της αγροτικής παραγωγής, όταν μάλιστα βλέπουν ότι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές τους που θα έπρεπε να έχουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο γι' αυτή, το μόνο που κάνουν είναι να φροντίζουν τον προσδιορισμό αντικειμένων στη Γεωπονική με βάση τις ανάγκες των καθηγητών και εξαρτώνται απ' αυτές.
    Γνωρίζουμε με ποιά κριτήρια έγινε η υποβάθμιση του τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών σε τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, αλλά μόλις αποχτήθηκε ο κρίσιμος αριθμός μελών ΔΕΠ γιά το νέο τμήμα, 2 καθηγητές ζήτησαν μετάθεση γιά την Πάτρα σε συναφές τμήμα. Ως πότε το Αγρίνιο θα είναι μη ελκυστική πόλη; Μία πόλη 95000 κατοίκων;
    Αλλά και το νέο τμήμα Αειφορικής Γεωργίας που στη θεωρία και στα λόγια είναι πρωτοποριακό ενώ από περιεχόμενο και προοπτικές είναι αέρας κοπανιστός πόσες φορές άλλαξε αντικείμενο τα 4 τελευταία χρόνια; Μήπως άλλαξε 3 φορές γιά να ικανοποιήσει τα καθηγητικά προσανατολισμένα γούστα των καθηγητών που κυβερνούν από την Πάτρα; Ποιός υγιώς σκεπτόμενος φοιτητής θέλει να μπεί σε ένα τμήμα που αλλάζει αντικείμενο κάθε 2 χρόνια; Γιά το συγκεκριμένο τμήμα δε φταίει η δήθεν ψηλή βάση, αλλά οι εμμονές και οι πειραματισμοί του πρύτανη.
    Και μόλις κατάλαβε ότι ο δυναμικός τομέας της Ζωικής Παραγωγής είχε χαθεί με τους πειραματισμούς που είπαμε παραπάνω, προτείνει και μέσα στην προεκλογική ατμόσφαιρα, να γίνει τμήμα Κτηνιατρικής στην Αιτωλοακαρνανία. Εκτός του ότι του χρόνου τα Χριστούγεννα οι περισσότεροι θα το έχουν ξεχάσει, κανείς λογικός δεν πιστεύει ότι θα γίνει τέτοιο τμήμα στο Αγρίνιο. Διότι υπάρχει το προηγούμενο της ίδρυσης των τμημάτων της Νομικής και του ΤΕΦΑΑ στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Δύο τμημάτων ασύγκριτα φτηνότερων από την Κτηνιατρική που δεν πέτυχε με ευθύνη του σημερινού πρυτανικού σχήματος. Γιατί όταν το κεντρικό κράτος μοίραζε τμήματα, ο πρύτανης κρατούσε ομπρέλα και μέσω των αντιπρυτάνεών του έλεγε ότι εμείς δεν ιδρύουμε τμήματα σε κάθε χωριό γιά να πλουτίζουν οι καφετέριες και τα μπιστρό. Ε, οι τοπικοί άρχοντες στους οποίους απευθύνεται σήμερα θα του πούν γιατί έχουν κι εκείνοι εκλογές: Γιά τη Νομική, το ΤΕΦΑΑ , το Διοίκησης Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων, το ΔΠΠΝΤ και το τμήμα Λογιστικής δεν υπήρχαν χρήματα, γιά την Κτηνιατρική υπάρχουν; Και φυσικά με έναν πρύτανη να επιμένει οι πόροι να πηγαίνουν συνέχεια στη δομή της Πάτρας και να μην ενδιαφέρεται όπως λέει, γιά τις υπόλοιπες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.
    Αντίθετα, μπορεί να γίνει μία ανέξοδη κίνηση γιά τα γλίσχρα-όπως λέει ο πρύτανης-οικονομικά του Πανεπιστημίου Πατρών. Κι αυτή είναι η ένταξη του τμήματος Δασολογίας-Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Όπως όλοι γνωρίζουν, το Καρπενήσι βρίσκεται πολύ κοντά στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι κι όχι στο Γεωπονικό της Αθήνας απ' όπου απέχει 4 ολόκληρες ώρες. Εγκαταστάσεις και καθηγητές υπάρχουν, θα διορθωθεί η αδικία της κατάργησης-απώλειας του ομώνυμου αντικειμένου από τη σχολή του Αγρινίου με ευθύνη και των άμυαλων φοιτητών που αστικοποιημένοι όντες, νόμιζαν ότι θα γίνουν μηχανικοί περιβάλλοντος και θα σωθεί μία αξιόλογη σχολή γιά την τοπική οικονομία που σήμερα παραπαίει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο