Πραγματοποιήθηκε στις 28-5-2022, ημέρα Σάββατο, εκδήλωση του Παπαστρατείου Γυμνασίου Αγρινίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου, στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας. Η εκδήλωση είχε τίτλο : «Ο διαχρονικός ρόλος του Παπαστρατείου Γυμνασίου Αγρινίου στην Τοπική κοινωνία και στην Εκπαίδευση».....
To Σχέδιο Δράσης αυτό, εντάσσεται στη Αυτοαξιολόγηση του έργου της Σχολικής Μονάδας στη ενότητα: «Διοικητική Λειτουργία» και «Σχολείο και Κοινότητα» και στους δείκτες : «Πολιτιστική Κληρονομιά –Ιστορία του Γυμνασίου», «Εξωστρέφεια –Διάχυση καλών Πρακτικών».
Στην εκδήλωση παρέστησαν: o Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλοακαρνανίας, Σεβασμιότατος κ.κ. Ιερόθεος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αγρινίου π. Νεκτάριος Τριάντης, Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου Γεώργιος, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανασυγκρότησης κ. Θεοδωράκης Γρηγόριος, η κ. Μαρία Παπαγεωργίου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ο κ. Μαρνέζος Παναγιώτης Αντιδήμαρχος και ο κ.Κων/νος Ζώης Αντιδήμαρχος, ο κ. Απόστολος Βετσόπουλος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού έργου του ΠΕΚΕΣ και Παιδαγωγικά υπεύθυνος του σχολείου, ο Κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, Προέδρος του Επιμελητηρίου Αιτ/νιας, ο Σταύρος Καραγκούνης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, εκλεκτοί συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί και παλιοί μαθητές του σχολείου καθώς και πολύς κόσμος.
Την παρουσίαση συντόνισε ο κ. Αλέξιος Φαφούτης, εκπαιδευτικός του Γυμνασίου και η κ. Παναγιωτακοπούλου Κασσάνδρα, Υποδιευθύντρια του Παπαστρατείου -1ου Γυμνασίου Αγρινίου.
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε η Διευθύντρια κ. Γεωργιάδη Δέσποινα, αναφέροντας συνοπτικά το ρόλο του σχολείου στην διαμόρφωση του ανθρώπου.
Στην αρχή, χαιρέτησαν την εκδήλωση: Ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. κ. Ιερόθεος, ο οποίος ανέγνωσε μια επιστολή προς τη Διευθύντρια κ. Δέσποινα Γεωργιάδη, ως εκπρόσωπο του σχολείου, αναφέροντας ότι : «…….Δοξάζω το Θεό γι’ αυτήν την έμπνευση που μου έδωσε να γράφω και ευγνωμονώ τους πνευματικούς μου πατέρας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται πρώτος πάντων ο άγιος Καλλίνικος, Μητροπολίτης Εδέσσης , ο Αιτωλός, αλλά και τους δασκάλους μου, μεταξύ των οποίων και οι καθηγητές του Παπαστρατείου Εξατάξιου Γυμνασίου , που μας ενστάλαξαν την αγάπη προς την έρευνα και την ενσυναίσθηση.
Ως έκφραση της ευγνωμοσύνης μου προς το Παπαστράτειο Γυμνάσιο σας προσφέρω 98 τίτλους βιβλίων που κυκλοφορούν σήμερα, διότι μερικά έχουν εξαντληθεί, για να παραμείνουν στην σχολική βιβλιοθήκη του Γυμνασίου σας, ώστε οι μαθητές και μαθήτριες που θα σπουδάζουν σε αυτό το Σχολείο να καταλάβουν στην πράξη, από μια μεμονωμένη ιστορία ενός πρώην μαθητού, την μεγάλη προσφορά του συγκεκριμένου Σχολείου στην κοινωνία και την Εκκλησία». Ο Σεβασμιότατος στο τέλος της εκδήλωσης κατέθεσε αναμνήσεις από την μαθητική του ζωή.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, δήλωσε: Η ιστορία της οικογένειας Παπαστράτου είναι η ζωντανή ιστορία της πόλης μας. Σε εποχές μεγάλων στερήσεων συνέβαλαν στην προσπάθεια του Ελληνικού Έθνους να ορθοποδήσει και δίδαξαν με το δικό τους τρόπο την προσφορά στον άνθρωπο,την αλληλεγγύη, την προσφορά, τον πολιτισμό.
Άφησαν πολλά δώρα και ένα από αυτά είναι τα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια τα οποία προέκυψαν από την ανάγκη κάλυψης στέγασης της εκπαίδευσης στο Αγρίνιο εκείνη την εποχή . Γενιές αγρινιωτών γαλουχήθηκαν, μορφώθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και στελέχωσαν τα εκπαιδευτήρια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους μέγιστους ευεργέτες μας και την κληρονομιά που μας άφησαν.Και αυτό έπραξε η Δ/ντρια και οι Εκπαιδευτικοί του Παπαστρατείου Γυμνασίου τους οποίους και συγχαίρω.
Θερμό χαιρετισμό επίσης απεύθυνε ο κ. Βετσόπουλος Απόστολος, ο κ. Τσιχριτζής Παναγιώτης,ο οποίος προσέφερε και δύο βιβλία στη σχολική βιβλιοθήκη ο κ. Βαρεμένος Γεώργιος, μέσω skype, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κωστίκογλου Σωκράτης, μέσω skype, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, που υπήρξαν και αυτοί μαθητές του Σχολείου. Τα βιογραφικά των δυο επομένων ομιλητών, παρουσίασε η κ. Παναγιωτακοπούλου Κασσάνδρα.
Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Αλέξιος Φαφούτης έθεσε στην ομιλία του, εκτός των άλλων, τους κύριους στόχους της δράσης που ήταν πρώτον «να γνωρίσει η τοπική κοινωνία τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξε το σχολείο μας στην οικονομική, κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας» και δεύτερον «να αποκτήσουμε γνώσεις για την πορεία της ιστορικής κληρονομιάς του σχολείου μας ως παρακαταθήκη εκπαιδευτικής ιστορικότητας και διαμόρφωσης πολιτιστικής –εκπαιδευτικής συνείδησης». Έφερε στο φώς δε, όλα τα ιστορικά έγγραφα του αρχείου του σχολείου, σχετικά με την θεμελίωση, την συντήρηση και τη χρήση του ιστορικού κτιρίου από το 1932, μέχρι σήμερα, ενθυμήσεις πολλές, ευχάριστες και δυσάρεστες.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Παπακωνσταντίνου Δημήτριος, αρχιτέκτων μηχανικός του ΕΜΠ, ο οποίος είχε ασχοληθεί με το κτίριο αυτό. Μια, από κάθε άποψη, εμπεριστατωμένη, λεπτομερή, ανάλυση και παρουσίαση σχεδίων και αρχιτεκτονικής δομής από την ίδρυσή του σχολείου, έως σήμερα. Κατέληξε το λόγο του με την προτροπή, σε όλους τους υπεύθυνους φορείς της πόλης, να συντηρήσουν και να συντηρούν στο διηνεκές, το κτίριο αυτό, γιατί λόγω της παλαιότητας του, χρήζει τακτικότατης και λεπτομερούς επιμέλειας. Τέλος, ανέφερε, ότι η εμβληματική μορφή του κτιρίου, με τους συμβολισμούς της, έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στις αναμνήσεις του παλαιού και σύγχρονου Αγρινιώτη.
Πριν το τέλος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν προσωπικές αναμνήσεις πρώην Διευθυντών, εκπαιδευτικών και παλιών μαθητών, γεγονός το οποίο ξεκούρασε και χαροποίησε όλους τους παρευρισκομένους στην συγκεκριμένη παρουσίαση της δράσης του 1ου Παπαστρατείου Γυμνασίου Αγρινίου. Το Κλείσιμο της συγκέντρωσης αυτής, έγινε με τις θερμές Ευχαριστίες της Διευθύντριας του Σχολείου προς όλους .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο