Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Ακίνητα: Προσεχώς «ηλεκτρονικές» και οι κληρονομιές


Τις 85.000 προσεγγίζουν οι ψηφιακές μεταβιβάσεις

Στην ψηφιακή πλατφόρμα MyProperty της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μπαίνουν σύντομα (εντός του καλοκαιριού σε κάθε περίπτωση) και οι κληρονομιές ακινήτων ( μετά τις γονικές παροχές και τις δωρεές),.....
Διαβάστε περισσότερα »
βάζοντας οριστικά τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογουμένων, με τις επισκέψεις στην εφορία. Μέσω της πλατφόρμας, και οι κληρονομιές, θα διεκπεραιώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να είναι απαραίτητη η επίσκεψη του φορολογουμένου στις Δ.Ο.Υ, εξέλιξη με την οποία ολοκληρώνεται το «πάζλ» των ψηφιακών μεταβιβάσεων ακινήτων, που άρχισε να διαμορφώνεται από τις αρχές του νέου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων αγγίζουν ήδη τις 84.530 με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορά σε αγοραπωλησίες (47.036). Ακολουθούν οι γονικές παροχές (26.115) και οι δωρεές (11.379).




Μέσω της πλατφόρμας MyProperty οι πιστοποιημένοι στο myAADE συμβολαιογράφοι δημιουργούν ήδη Δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, Δωρεών ή Γονικών Παροχών και εκτυπώνουν αντίγραφα των δηλώσεων αυτών.




Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να εισέλθουν στην εφαρμογή είτε ως αγοραστές, είτε ως πωλητές, είτε ως δωρητές/γονείς, είτε ως δωρεοδόχοι/τέκνα, είτε ως νόμιμοι εκπρόσωποί τους (Φυσικών και Νομικών Προσώπων), να ανακτήσουν τη Δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, Δωρεάς ή Γονικής που έχει κοινοποιήσει προς αυτούς ένας συμβολαιογράφος, ώστε να την υποβάλουν ή να μη την υποβάλουν (απορρίψουν) οριστικά. Επιπλέον, ως αγοραστές, ως δωρεοδόχοι/τέκνα στις δηλώσεις δωρεάς και γονικής παροχής, είτε ως νόμιμοι εκπρόσωποι μπορούν να εκτυπώσουν αντίγραφο της υποβληθείσας δήλωσης, την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου μεταβίβασης ακινήτου, την Ταυτότητα Οφειλής του φόρου, καθώς και να εκδώσουν το Αποδεικτικό Καταβολής του φόρου αυτού. Σύντομα θα μπορούν να κινηθούν αντίστοιχα και για τις κληρονομιές.




Δωρεές και γονικές παροχές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, από τον περασμένο Οκτώβριο όταν τέθηκε σε εφαρμογή το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ. Το αφορολόγητο αυτό δεν ισχύει για τις κληρονομιές οι οποίες για τους συγγενείς πρώτου βαθμού έχουν αφορολόγητο 150.000 ευρώ.




Από τις 150.000 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα φορολόγησης, με συντελεστή για τα επόμενα 150.000 ευρώ ( από 150.001 έως 300.000 ευρώ) , 5% για τα επόμενα 300.000 ευρώ (από 300.001 ευρώ και μέχρι τις 600.000 ευρώ) ενώ για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 10%. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει, ειδικό αφορολόγητο 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του ενώ για την πρώτη κατοικία, η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι 200.000 ευρώ αν αποκτάται από άγαμο και 250.000 ευρώ για το ζευγάρι, με προσαύξηση ανάλογα με τα ανήλικα τέκνα.

Πηγή ΕΡΤ | ρεπορτάζ Κ. Τσάβαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο