Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Αυτό είναι το πρώτο αυτόνομο τρακτέρ. Οργώνει μόνο του, χειρίζεται και από το κινητό !

 


Η αυτονομία περνά «στα χωράφια» και της αγροτικής παραγωγής, καθώς η John Deere κατασκεύασε το πρώτο πλήρως αυτόνομα κινούμενο τρακτέρ που λειτουργεί με τη χρήση GPS.

Η αμερικανική εταιρεία εξέλισσε την τεχνολογία αυτονομίας για αρκετά χρόνια, και τώρα κάνει το μεγαλύτερο βήμα προετοιμάζοντας να τη βγάλει στην παραγωγή το Φθινόπωρο του 2022. Το πρώτο της αυτόνομο τρακτέρ επιτρέπει στον γεωργό όχι μόνο να μην κάθεται στην καμπίνα του χειριστή, αλλά ακόμα και να το χειρίζεται από μακριά, μέσω smartphone.

Διαβάστε περισσότερα »

Η αυτονομία των οχημάτων στις αγροτικές καλλιέργειες, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, είναι πολύ λιγότερο περίπλοκη σε σχέση με την αυτονομία των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στο δρόμο. Τα τρακτέρ ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές και διαγραμμίσεις, και φυσικά δεν έχουν να ανησυχούν για την παρουσία πεζών ή άλλων οχημάτων.

Έτσι, τις τελευταίες δεκαετίες οι μεγάλοι κατασκευαστές γεωργικών μηχανημάτων -όπως η John Deere του Illinois στις ΗΠΑ- έχουν καταφέρει να αυτοματοποιήσουν μεγάλο μέρος της διαδικασίας παραγωγής. Ήδη τα τελευταία χρόνια διέθεταν το λογισμικό που επέτρεπε στους καλλιεργητές να καθοδηγούν τα τρακτέρ τους μέσω GPS.

Οι γεωργοί περνούσαν στο σύστημα την ακριβή τοποθεσία του χωραφιού τους, είτε μέσω αισθητήρων είτε οδηγώντας στην περίμετρό τους, και στη συνέχεια το λογισμικό προγραμμάτιζε την ακριβή διαδρομή για το όργωμα του χωραφιού και αναλάμβανε τον έλεγχο του τιμονιού. Μάλιστα, το σύστημα AutoTrac της John Deere ήδη μετρά 20 χρόνια λειτουργίας.

Η διαφορά, τώρα, με το πλήρως αυτόνομο τρακτέρ, είναι ότι οι γεωργοί θα μπορούν να το ρυθμίζουν και να μην βρίσκονται καν στην καμπίνα του χειριστή του. Το μηχάνημα θα κάνει όλη τη δουλειά, μέσω 6 καμερών που καταγράφουν όλο το πεδίο περιμετρικά. Αναλύοντας τα δεδομένα από τις κάμερες, το λογισμικό θα κάνει τους απαραίτητους χειρισμούς αποφυγής κάθε εμποδίου.

Κατά συνέπεια, το μόνο που θα έχουν να κάνουν οι καλλιεργητές είναι να οδηγούν το τρακτέρ τους μέχρι το χωράφι, να το ρυθμίζουν, να βγαίνουν από την καμπίνα, και έπειτα να ελέγχουν τη διαδικασία του οργώματος μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

Πάντως, η όλη διαδικασία δεν θα γίνεται χωρίς ανθρώπινη μεσολάβηση. Οι εικόνες από τις κάμερες θα μεταδίδονται σε αληθινό χρόνο σε ένα κέντρο ελέγχου, και όταν ο αλγόριθμος από κάθε τρακτέρ εντοπίσει κάποιο εμπόδιο, οι ελεγκτές από το κέντρο θα αναλύουν το πρόβλημα. Τότε, αν το κρίνουν απαραίτητο, θα στέλνουν ειδοποιήσεις στους γεωργούς, μέσω sms ή τις φωτογραφίες καθαυτές στην ειδική εφαρμογή του smartphone.

Βλέποντας τις φωτογραφίες, οι γεωργοί θα αποφασίζουν αν θέλουν να τροποποιήσουν το λογισμικό της λειτουργίας του τρακτέρ ή, αν το θεωρούν αναγκαίο, να μεταβούν στο χώρο της καλλιέργειάς τους. Ο αλγόριθμος μπορεί να αναγνωρίσει, για παράδειγμα, το πέρασμα πουλιών από το χωράφι και να συνεχίσει την εργασία – αλλά όταν, για παράδειγμα εντοπίσει ένα ζώο, όπως έναν αδέσποτο σκύλο, το τρακτέρ θα σταματά.

Σκοπός της John Deere ήταν να περιορίσει στο ελάχιστο τις απαραίτητες ειδοποιήσεις που θα στέλνονται από το κέντρο ελέγχου στους γεωργούς, ώστε να αποφεύγεται π.χ. η αποστολή μιας όχι ιδιαίτερα σημαντικής ειδοποίησης στις 2 τα ξημερώματα. Σύμφωνα με την εταιρεία, «ένα μέρος της αξίας που έχει η αυτονομία είναι να επιτρέπει στους γεωργούς να αφοσιώνονται σε άλλες δραστηριότητες».

Το σύστημα αυτονομίας της John Deere δεν θα είναι σε θέση φυσικά να κάνει κάθε είδους γεωργική εργασία. Αναμφίβολα, όμως, θα καλύπτει τις ανάγκες του οργώματος για την προετοιμασία του εδάφους για τη σπορά, και θα μπορεί να αφαιρεί υπολείμματα προηγούμενων καλλιεργειών. Επίσης, θα είναι σε θέση να ελέγχει την καλή λειτουργία όλου του εξοπλισμού.

Η John Deere θα διαθέτει το σύστημα αυτόνομης λειτουργίας τόσο στα νέα της τρακτέρ, όσο και σε εκείνα των τελευταίων γενεών. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει την τιμή του, αλλά η επιβάρυνση στην έτσι κι αλλιώς εξαψήφια τιμή της σειράς 8R μόνο ευκαταφρόνητη δεν αναμένεται να είναι.

press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο