Οι ελαιοπαραγωγοί και στην Αιτωλοακαρνανία βιώνουν μια εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση! Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της μικρής παραγωγής η συγκομιδή τελείωσε πολύ γρήγορα. Άλλες χρονιές η συγκομιδή έφτανε στο τέλος της αυτήν την εποχή ενώ τώρα έχει ολοκληρωθεί από το Δεκέμβριο!......
Πάντως, η ποιότητα των ελιών ήταν πολύ καλή, όπως επίσης ικανοποιητική έως καλή ήταν και η τιμή τους.
Ωστόσο, αρκετοί ήταν οι ελαιοπαραγωγοί που ελάχιστα μπήκαν στις καλλιέργειές τους για να μαζέψουν ελιές.
Οι ειδικοί του κλάδου μιλώντας στη «Συνείδηση» δίνουν τη δική τους τεκμηριωμένη ερμηνεία, αναμένοντας παράλληλα κάποιο χρονικό διάστημα να περάσει για να φανεί το μέγεθος της ζημιάς στις ελιές που άφησε το πολύ κρύο, κάτι που θα επηρεάσει την επόμενη χρονιά.
Η Διευθύντρια του Εργοστασίου ελιάς της Ένωσης Αγρινίου Ακριβή Κούκη τόνισε:
«Φέτος η περίοδος της συγκομιδής ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο. Ήταν η περίοδος του παγετού και δε συνεχίστηκε η συγκομιδή και αν ένα κομμάτι καρπού δεν μαζεύτηκε είναι κάπου μεταξύ του 5% και του 10% και οφείλεται αποκλειστικά στο συνεχόμενο παγετό. Η προσπάθεια των παραγωγών να εισέλθουν στους ελαιώνες για να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή, αν και εφόσον δεν πρόλαβαν να την ολοκληρώσουν τον Δεκέμβριο, δεν απέδωσε. Η χρονιά ήταν πολύ μικρή, η μείωση που καταγράφηκε στην χονδροελιά ήταν της τάξεως του 80% με 90%, στην Καλαμών η μείωση κυμάνθηκε μεταξύ 40% και 60% ανάλογα την περιοχή.
Εικόνα για την επόμενη χρονιά είναι πάρα πολύ νωρίς να έχουμε, πρέπει πρώτα να δούμε πως θα πάει η ανθοφορία, το «δέσιμο» της ελιάς και μετά να έχομε εικόνα και αυτή την στιγμή τα δένδρα είναι σε λήθαργο.
Η προηγούμενη χρονιά εξελίχθηκε, έτσι όπως εξελίχτηκε, γιατί υπήρχε καύσωνας κατά την διάρκεια της άνοιξης κατά μια άλλη μερίδα υπήρχε πρόβλημα όταν ο καρπός «έδενε». Ο καθένας δίνει την δική του εξήγηση σ’ αυτό το θέμα. Στη Χαλκιδική, που επίσης είχε πολύ μειωμένη παραγωγή, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε πάνω στο άνθος, δεν έγινε σωστή γονιμοποίηση του άνθους.
Η περιοχή η δική μας ως προς την πράσινη χονδροελιά ήταν στα χειρότερα επίπεδα πανελλαδικά. Πτώση καταγράφηκε και στη Χαλκιδική, αλλά όχι όπως η περιοχή μας, βέβαια να τονίσουμε πως όλη η Ελλάδα αντιμετώπισε θέμα στην πράσινη ελιά. Στο νομό μας άγγιξε το 80% με 90%, ενώ σε άλλες περιοχές η πτώση άγγιξε το 60%.
Οι τιμές σε σχέση με την παραγωγή ήταν καλές στην πράσινη ελιά, λόγω της αυξημένης ζήτησης, ενώ και στην Καλαμών η τιμή ήταν ικανοποιητική. Η παραγωγή μπορεί να ήταν μικρή, ο καρπός όμως ήταν αρκετά καλός και υγιής, δεν υπήρξαν θέματα στην συγκομιδή, κάτι που είναι πολύ βασικό».
«Η ανοδική τάση της τιμής μηδενίζεται, όταν το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί τόσο»
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού Φώτης Ακρίδας ανέφερε:
«Φέτος η παραγωγή ήταν μειωμένη. Η εκτίμηση μας ήταν για αρκετούς παραγωγούς η πτώση της παραγωγής ήταν περίπου 50% και για κάποιους άλλους παραγωγούς, που ίσως δεν τους βοήθησε ο καιρός και η αύξηση του κόστους, που τους οδήγησε να μην περιποιηθούν σωστά τα κτήματά τους, άγγιξε το 60% και το 70% η πτώση της παραγωγής τους.
Η ζημιά είναι σίγουρα μεγάλη και σ’ αυτό οφείλεται και η ανοδική τάση της τιμής, βέβαια αυτό μηδενίζεται, όταν βλέπουμε πως η τιμή των αγροτικών εφοδίων διπλασιάστηκε, η τιμή του ρεύματος και των καυσίμων έχει αυξηθεί πολύ και όλα αυτά έχουν επιβαρύνει την οικονομία του ελαιοπαραγωγού, που έζησε δύο πολύ δύσκολες χρονιές λόγω χαμηλών τιμών. Φ
έτος η μικρή παραγωγή δεν βοήθησε πολύ, αλλά ευελπιστούμε πως η ελαιοπαραγωγή θα βρει τα βήματά της και θα έχουμε θετική εξέλιξη για τους παραγωγούς, τους εμπόρους και τους καταναλωτές, γιατί για να υπάρξει θετική εξέλιξη πρέπει να υπάρχει ποιοτικό προϊόν σε προσιτή τιμή, μέσω της οποίας θα έχει όφελος ο παραγωγός για να μπορεί να φροντίσει την καλλιέργειά του και να προσφέρει ποιοτικό φθηνό προϊόν.
Ανέκαθεν πιστεύαμε πως οι ελιές δεν πρέπει να είναι ούτε ακριβές, αλλά ούτε φθηνές. Τα προηγούμενα χρόνια τα 30 λεπτά ή τα 50 λεπτά ήταν κάτω του κόστους. Με αυτές τις τιμές δεν μπορείς ούτε να καλλιεργήσεις, ούτε να επιβιώσεις. Οι παραγωγοί φέτος είναι σε δύσκολη κατάσταση γιατί πολλοί μάζεψαν πάρα πολύ λίγες ελιές. Υπάρχουν όμως και παραγωγοί, που η συγκομιδή τους κινήθηκε ικανοποιητικά
. Το να πέσεις σε μια δύσκολη χρονιά 30% κάτω είναι πολύ δύσκολο, αλλά όχι εφιαλτικό. Αν κάποιος καλλιεργεί 2.000 δένδρα, αν μαζέψει ακόμη και 30 τόνους, είναι σίγουρα χαμένος. Η ελιά Καλαμών έχει κόστος περίπου 1 ευρώ σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου Πατρών, από 80 λεπτά μέχρι και 1,20 συγκεκριμένα, ανάλογα φυσικά με την περιοχή. Φέτος η σοδιά μας δεν είχε πολύ λάδι στην περιοχή μας, αλλά έχει ικανοποιητική πορεία θεωρώ. Φέτος είχε υπερβολικό κρύο και αναμένουμε να δούμε τι αποτέλεσμα θα έχει. Σχετικά με την συγκομιδή πολλοί λίγοι ήταν αυτοί που μάζεψαν ελιές καλαμών τα Χριστούγεννα και μόλις το 5% έχει μείνει πίσω στα δένδρα. Συνεπώς, αναμένουμε να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα για να δούμε τι ζημιά άφησε το κρύο».
Εφημερίδα “Συνείδηση” – Κωνσταντίνος Χονδρός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο