Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Η τοποθέτηση στη Βουλή, του Βουλευτή Αιτ/νίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραγκούνη στο νομοσχέδιο για το νέο πτωχευτικό νόμο


 

      Στην τοποθέτησή του στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τον νέο πτωχευτικό νόμο ο Βουλευτής και πρ. Υπουργός Κ.Καραγκούνης επεσήμανε ότι ο αριθμός που κυνηγάει τον Σύριζα μετά τις εκλογές είναι το νούμερο 21,  όχι το χαρτοπαικτικό 21 γιατί αυτό επιτρέπει και θαύματα καμιά φορά, αλλά το πολιτικό 21 ο δημοσκοπικός αριθμός που έχει καθηλωθεί η πολιτική επιρροή του.

Ο κος Καραγκούνης συμπλήρωσε ότι ο Σύριζα είναι το μόνο κόμμα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη που σε αυτές τις μοναδικές στιγμές κρίσης αντί να αυξάνει τα ποσοστά του τα μειώνει.

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι κατασχέσεις, οι πλειστηριασμοί και οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών υπήρξαν καθημερινότητα της Ελλάδος στα τέσσερα και πλέον πέτρινα χρόνια της διακυβέρνησης Σύριζα για να πληρωθεί ο λογαριασμός του 2015. Η μεσαία τάξη ήταν αυτή που επιβαρύνθηκε κυρίως από τους πλειστηριασμούς ακριβώς γιατί είναι η τάξη που έχει συγκριτικά περισσότερο ποσοστό ιδιοκτησίας από οποιαδήποτε άλλη.
Τα επίσημα στοιχεία είναι καταλυτικά σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη και την ΕΛΣΤΑΤ. Περίπου πέντε εκατομμύρια κατασχέσεις σε λογαριασμούς από την ΑΑΔΕ. Όσοι πλειστηριασμοί δεν έγιναν από το 2005 ως το 2017, έγιναν μόνο το 2018, με την απελευθέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Και τελικά ο νόμος 4605 του 2019 με τον όποιο ήρθη η οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας δεν επέτρεψε να μπει κανείς στο δίχτυ της προστασίας μέχρι τον Ιούλιο του 2019.

Η κυβέρνηση ΝΔ κατήργησε αμέσως την υποχρέωση υποβολής πιστοποιητικού βαρών, την υποχρέωση υποβολής πιστοποιητικού γης και το έντυπο υπολογισμού των κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και έτσι λειτούργησε η πλατφόρμα. Και μέσα λοιπόν σε αυτές τις συνθήκες εξασφάλισε την παράταση του νόμου μέχρι το Μάιο του 2020 φέρνοντας στη συνέχεια το πρόγραμμα γέφυρα, με το οποίο προστάτεψε την πρώτη κατοικία και για πράσινους αλλά και για κόκκινους δανειολήπτες.
Στην πλατφόρμα του Σύριζα λοιπόν μετά τις δικές μας βελτιώσεις μπήκαν μόνο 7000 αιτήσεις. Στο δικό μας, μέσα σε 65 ημέρες έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα 147000 αιτήσεις. Η διαφορά στους αριθμούς είναι απλά τεράστια.

Ο κος Καραγκούνης εξήγησε ότι κατά την διάρκεια της διακυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Πρώτα απ όλα διευκρίνισε ότι επίσημα στοιχεία που να διαχωρίζουν πλειστηριασμούς γενικά από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας δεν υπάρχουν. Έπειτα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πρώτο εξάμηνο του 2019 έγιναν 8.449 πλειστηριασμοί. Εφόσον λοιπόν, μετά το Φλεβάρη του 2019, δεν υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας, και η πλατφόρμα του νόμου 4605/2019 άνοιξε την 1η Ιουλίου με σχεδόν μηδενικές αιτήσεις είναι αυταπόδεικτο ότι έγιναν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που συμφώνησε με τους δανειστές να
δημιουργηθεί ένα ολιστικό όχημα που να ενοποιεί το καθεστώς πτώχευσης και αφερεγγυότητας με ταυτόχρονη δέσμευση για κατάργηση προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Το επιβεβαίωσαν σε όλες τις εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας, αφού ξεκάθαρα προκύπτει από τα επίσημα κείμενα ότι 《..οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εναρμονίσουν και να βελτιώσουν κατά τρόπο συνολικό, εντός των επόμενων μηνών, τα καθεστώτα πτώχευσης και αφερεγγυότητας…».

Κλείνοντας ο κος Καραγκούνης επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στον πρώτο πυλώνα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, υποχρεώνει τους πιστωτές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εισάγει για πρώτη φορά τον καινοφανή μηχανισμό πανευρωπαϊκά της έγκαιρης προειδοποίησης. Αν δεν ευδοκιμήσει ο πρώτος πυλώνας, στον δεύτερο πυλώνα της
ρευστοποίησης προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά, επιδοτεί το νοίκι τους και δεν κινδυνεύουν οι δανειολήπτες να πεταχτούν στο δρόμο. Το κυριότερο όμως είναι ότι διαγράφονται τα χρέη τους.

Πραγματικά ο νόμος δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους είναι απόλυτα μπλοκαρισμένοι από την οικονομική δραστηριότητα. Με το υπάρχον καθεστώς αυτό είναι αδύνατο.


 


3 σχόλια:

  1. Ομιλία με Εθνική Ομοψυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σου παίρνουν ότι έχεις και δεν έχεις (σπίτι, χωράφια και ότι άλλο περιουσιακό στοιχείο έχεις αποκτήσει από τη δουλειά και τις στερήσεις σου ή και από κληρονομιά) και σε ηλικία 50-60 χρονών σε αφήνουν να επιβιώσεις "ταπί". Και αυτό το λένε δεύτερη ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα !!!!! Χοντρό το δούλεμα. Ακόμα και για ηλίθιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα χωράφια τα σπίτια ακόμα και οι γυναίκες αλλάζουν χέρια μόνο οι καρέκλες που κληρονομησατε εσείς δεν αλλάζουν χέρια γιαυτό ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο