Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Δ. Τραπεζιώτης: δημιουργία περιοχών απόρριψης ψυχών ...

ΟΙΚΙΣΜΟΣ  ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟ ΟΡΦΑΝΟ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΙΜΝΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ ) ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ Ή ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.

Του Δημήτρη ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗ

Ξεχάστηκε το ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση και την ανάδειξη της περιοχής. Στα συρτάρια παραμένει η σχετική μελέτη που εκπονήθηκε…

Με βάση  τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου  ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Κατσούλας, ως αντιπρόταση στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη δημιουργία στην Αιτωλοακαρνανία δομής φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων και στην ειλημμένη απόφαση αυτή να λειτουργήσει στο παλαιό στρατόπεδο στην περιοχή Άγριλος  Αμφιλοχίας,  υπέδειξε, ως τόπο  για τη δημιουργία της δομής αυτής,  τον εγκαταλελειμμένο οικισμό  της ΔΕΗ στο Ορφανό (περιοχή λίμνης Κρεμαστών)  του Δήμου Αγρινίου, με σχετικό φάκελο που απέστειλε στον Υφυπουργό κ. Γ Στεφανή.
Ακολούθως και μετά από  τις σφοδρές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στον Δήμο Αμφιλοχίας  πολυμελές κλιμάκιο του στρατού επισκέφθηκε  το χώρο του οικισμού της ΔΕΗ για αυτοψία.
Υπενθυμίζουμε  ότι το Ορφανό είναι ένας οικισμός-«φάντασμα» 45 χιλιόμετρα περίπου βόρεια του Αγρινίου, που χρειάζεται περίπου μια ώρα για να φθάσει κάποιος εκεί και δημιουργήθηκε  το 1966 για να στεγάσει τους εργάτες και το προσωπικό της ΔΕΗ που εργαζόντουσαν στο Υδροηλεκτρικό έργο. Σήμερα και επί 20 περίπου χρόνια  είναι ερημωμένος και τα περισσότερα κτήρια έχουν καταρρεύσει.  
Επειδή ο εν λόγω οικισμός της ΔΕΗ βρίσκεται μακριά από το μεγάλο αστικό κέντρο του Αγρινίου καθώς επίσης και από άλλα μικρότερα αστικά και ημιαστικά κέντρα της Π.Ε. Αιτ/νιας,  με δεδομένες και τις αντιδράσεις για τη δημιουργία της δομής αυτής στον Άγριλο, είναι πολύ πιθανό να επιλεγεί τελικά ως λύση ο οικισμός αυτός για τη δημιουργία της σχετικής δομής.
Με αφορμή λοιπόν αυτή την πολύ πιθανή εξέλιξη επισημαίνουμε ότι η επιλογή των παλαιών εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στο Ορφανό, προκειμένου να χρησιμεύσουν ως Κέντρο προσφύγων και μεταναστών, οδηγεί στην  γκετοποίηση αυτών των ανθρώπων  και την αποκοπή τους από τον κοινωνικό ιστό χωρίς να διασφαλίζεται η διαβίωσή τους σε ανθρώπινες συνθήκες με αξιοπρεπείς όρους.
Επίσης επισημαίνουμε   ότι για την περιοχή έχει εκπονηθεί μελέτη με τίτλο:  “Ολοκληρωμένο Σχέδιο  Διαχείρισης και Ανάδειξης Περιοχής Λιμνών και Τεχνητών Φραγμάτων (ανάντη Φράγματος Κρεμαστών έως εκβολές Αχελώου)”. 
Η μελέτη αυτή χρηματοδοτήθηκε από την ΔΕΗ στα πλαίσια των αντισταθμιστικών της υποχρεώσεων. Σημειωτέον ότι η μελέτη αυτή αφορά περισσότερο στην Αιτωλοακαρνανία και δυστυχώς μέχρι σήμερα παραμένει στα συρτάρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ). 
Με τη μελέτη αυτή δίδεται η δυνατότητα ανάπτυξης υποδομών και εναλλακτικών δράσεων ποιοτικού τουρισμού και αναψυχής. Ενδεικτικά προβλέπονται αναπλάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, υποδομές για οργανωμένες τουριστικές δραστηριότητες όπως αλεξίπτωτο πλαγιάς, κωπηλασία, παρακολούθηση άγριας ζωής, πεζοπορία, ανάδειξη τοπίων ιδιαίτερης αισθητικής αξίας κλπ.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τη μελέτη αυτή αξιοποίησε ήδη η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΣΕ) η οποία υλοποιεί, όπως ανακοινώθηκε στον τοπικό τύπο, έργα ύψους 2.164.087,90 € που αφορούν στην περιοχή παρέμβασης σύμφωνα με την μελέτη. Συγκεκριμένα,  η ΠΣΕ προχωρά σε έργα βελτίωσης παραλίμνιων δρόμων,  υλοποιεί τις μελέτες για την ωρίμανση της κατασκευής πίστας κανόε – καγιάκ κοντά στη λίμνη Κρεμαστών, καθώς επίσης και στην αναβάθμιση των υποδομών στον οικισμό της Ανατολικής Φραγκίστας, τον κοντινότερο οικισμό στη λίμνη Κρεμαστών.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ τέτοιες  στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες δεν είδαμε μέχρι τώρα ούτε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ούτε από τον Δήμο Αγρινίου.
ΟΜΩΣ θα μπορούσε η ευρύτερη περιοχή – στόχος της λίμνης Κρεμαστών,  ως συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου μας,  να αξιοποιηθεί και να αναβαθμιστεί σε τουριστικό θέρετρο δημιουργώντας  προστιθέμενη αξία στην περιοχή η οποία  έχει όλα τα προσόντα να προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό (λίμνη κρεμαστών πολύ κοντά, ιαματικά λουτρά, ορεινό όγκο με μονοπάτια για διαδρομές και περιηγήσεις, τοπική γαστρονομία και τοπικά προϊόντα, ιδιαίτερη βιοποικιλότητα, πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία κ.ά.).
Μια επένδυση για την αναβάθμιση  του οικισμού της ΔΕΗ σε επίπεδο τουριστικού χωριού  και με κατάλληλη  διαφήμιση και προβολή της περιοχής ιδού πως έρχεται η βιώσιμη ανάπτυξη η οποία θα ενδυναμώσει και την τοπική οικονομία. 
Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Δήμου Αγρινίου, όπου ανήκει ο οικισμός του Ορφανού και  το οποίο Δ.Σ.  προφανώς   θα κληθεί να αποφασίσει  σύντομα για το  θέμα αυτό, θα πρέπει μεταξύ άλλων να σταθμίσει και τη δυνατότητα - προοπτική ανάπτυξης  του συγκεκριμένου οικισμού με βάση τα προβλεπόμενα στην ανωτέρω μελέτη.
Δεν μπορεί έτσι πρόχειρα, αψυχολόγητα και παρορμητικά, ερήμην μάλιστα των τοπικών κοινωνιών,  να προτείνονται ή να σχεδιάζονται λύσεις για τους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν την ουσία αλλά αντίθετα  κάνουν χειρότερα τα πράγματα με  τη δημιουργία περιοχών απόρριψης ψυχών μόνο και μόνο για να μεταθέσουμε το πρόβλημα κερδίζοντας χρόνο σε βάρος συνανθρώπων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο