Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Ιεραρχία: «Όχι» στην αλλαγή της μισθοδοσίας των κληρικών

          Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Ιεραρχίας και ενώ νωρίτερα είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις δύο μητροπολιτών, του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και του μητροπολίτη Καισαριανής, Δανιήλ.
         Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν, ομοφώνως αποφάσισε: «να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση καθώς και να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος»........



   Επιβεβαιώθηκαν δηλαδή οι πληροφορίες της «Κ», ότι οι μητροπολίτες ήταν δεκτικοί σε όλα τα σημεία της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου πλην του θέματος της μισθοδοσίας των κληρικών που δεν συζητούν αλλαγή του.
Ολόκληρη η απόφαση:

     «Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
        Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.
       Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.
       Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.
       Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».
       Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυτής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.
     Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:
1.-Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
2.-Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
3.-Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας»

           Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολίτης Καισαριανής έφυγε πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, χωρίς να κάνει δηλώσεις σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε. Ο κ. Δανιήλ θεωρείται ένας από τους μητροπολίτες που τηρούν ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους και σπάνια προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις για τις θέσεις του εκτός της Ιεραρχίας. Φέρεται οτι τάχθηκε κατά της συμφωνίας.
Χαρακτηριστικό της έντασης είναι ότι ο ίδιος κατά την αποχώρησή του επέπληξε δημοσιογράφο όταν τον ρωτούσε για τους λόγους της αποχώρησης λέγοντας «σας παρακαλώ, ανάκριση θα μου κάνετε;». 
       Νωρίτερα, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε από τη συζήτηση, σαφώς ενοχλημένος. Κατά την αποχώρησή του δεν έκανε δηλώσεις.
Κατά πληροφορίες, ο μητροπολίτης είχε τον λόγο και ασκούσε οξύτατη κριτική κατά του περιεχομένου της συμφωνίας με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και κατ' επέκταση κατά του κ. Ιερώνυμου που την υπέγραψε αλλά και της ομάδας των Μητροπολιτών που την συνέταξε.
       Η οξύτητα των λόγων του φέρεται να ήταν τέτοια που είχε σαν αποτέλεσμα ο Αρχιεπίσκοπος να του αφαιρέσει τον λόγο. Εξαιτίας αυτού, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος αποχώρησε καταγελώντας τυπικά τη διαδικασία.
      Κατά άλλες πληροφορίες πάντως ο κ. Χρυσόστομος διαφώνησε γιατί δεν συζητήθηκε η ρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο μισθοδοσίας και το εργασιακό καθεστώς των κληρικών
        Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας είναι ο ένας πόλος, ο οποίος αμέσως μετά την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε η συμφωνία στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέβασε τους τόνους κατά του περιεχομένου της συμφωνίας και κυρίως κατά της ρύθμισης που αλλάζει τον τρόπο μισθοδοσίας και το εργασιακό καθεστώς των κληρικών.
        Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπως αναφέρει σήμερα και η «Κ», πρότεινε την δημιουργία ομάδας εργασίας η οποία θα αποτελείται από νομικούς και κληρικούς  για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. 

http://www.kathimerini.gr

4 σχόλια:

  1. παντος ο κυριος δεν ειπε , οτι ο ενδιαμεσος αυτου και των πιστων ,πρεπει να αμείβετε .ειναι εναντια στον λογο του κυριου αυτο .που ηταν καθαρα κατα του χρηματος . αυτα τα ριμαδια τα χρηματα σταυρωσαν και τον χριστο ! .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Άγιος Κοσμάς προτρέπει τους Έλληνες να πληρώνουν τους ιερείς για να διακονουν απερίσπαστοι στην λατρεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΩΣ ΑΝΤΕΞΕ 6 ΩΡΕΣ 82 ΧΡΟΝΩΝ
    ΚΑΛΑ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΡΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΙΞΙΑ ΕΣΤΩ 75 ΕΤΩΝ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ
    ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΘΗΚΑΜΕ ΜΕΧΡΙ 65-67 ΕΤΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ.
    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩΝΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ.
    ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΒΛΕΠΩ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΕΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΟ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο