Επιμέλεια: ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ
Πανηγύρι φοροδιαφυγής σε όλη την Ελλάδα έχουν στήσει επιτήδειοι γύρω από τα παραδοσιακά πανηγύρια του καλοκαιριού, στα οποία συρρέουν κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες και προσκυνητές. Ετσι, την τιμητική τους έχουν τούτες τις μέρες όχι μόνο οι άγιοι, αλλά και οι φοροφυγάδες.
Σε πάνω από 20.000 υπολογίζονται τα λαϊκά πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τον Δεκαπενταύγουστο, το «μικρό Πάσχα» του καλοκαιριού, σε ολόκληρη τη χώρα. Στελέχη των φοροελεγκτικών αρχών υπολογίζουν σε 100 εκατ. ευρώ τη φοροδιαφυγή στα πανηγύρια – και μάλιστα με την άδεια της Εφορίας........
Τα πανηγύρια αυτά, λένε έμπειρα στελέχη των εφοριών, μικρά και μεγάλα, είναι «θαυματουργά» για ολόκληρους κλάδους επαγγελμάτων, που υπερβαίνουν κατά πολύ την επαγγελματική κάστα των 3.500 νόμιμων πανηγυρτζήδων, οι οποίοι έχουν χωρίσει τη χώρα σε τέσσερα διαμερίσματα -όσα και τα σημεία του ορίζοντα- και την οργώνουν καθημερινά με τα φορτηγάκια τους.
Γύρω από τους νόμιμους πάγκους στήνουν την πραμάτεια τους και πολλοί ακόμη χιλιάδες Ελληνες και αλλοδαποί που παρεισφρέουν στις εκδηλώσεις αυτές με σκοπό να έρθουν κοντά στους χιλιάδες παραθεριστές ή ντόπιους κατοίκους που συρρέουν όταν διοργανώνονται λαϊκές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις και εμποροπανηγύρεις για να προσκυνήσουν, να φάνε παραδοσιακή γουρνοπούλα, να ψωνίσουν ή να γλεντήσουν.
Τιμοκατάλογοι-«θαύμα»
Θεωρητικά τον πρώτο λόγο στις εκδηλώσεις αυτές έχει η παράδοση και η τήρηση των εθίμων του τόπου μας. Στο κόλπο μπαίνουν, εκτός από τους παράνομους εμπόρους, ακόμα και φίρμες της λαϊκής μουσικής, που κλείνουν άτυπα συμβόλαια και προπληρώνονται «χοντρά» ένα ή και δύο χρόνια πριν από το πανηγύρι για μία εμφάνιση.
Εκτός από εφοριακούς και αστυνομικούς, στους ελέγχους αυτούς μετέχουν συχνά και τελωνειακοί ή χημικοί, που ελέγχουν για αμφιβόλου ποιότητος και προελεύσεως προϊόντα ή ποτά που καταλήγουν στα πανηγύρια. Οι έλεγχοι ωστόσο δεν εξαντλούνται στους ταλαίπωρους μικροπωλητές που περιφέρονται στα χιλιάδες πανηγύρια της χώρας για το μεροκάματο, όπου συχνά εντοπίζεται τεράστια αισχροκέρδεια και φοροδιαφυγή.
Μεγάλα τοπικά οικονομικά συμφέροντα, παράνομα παζάρια και αυθαιρεσίες αποκαλύπτονται σχεδόν σε κάθε έλεγχο, καθώς συνδέονται με τα καταστήματα της περιοχής, τις παράγκες που στήνονται -και εξελίσσονται συχνά σε μόνιμες- ή με τις άδειες που εκδίδονται από αρμόδιους φορείς, ή την ανασφάλιστη εργασία κ.λπ. Πολλές φορές κάποιοι μετατρέπουν ακόμα και τις αυλές των σπιτιών τους σε μαγαζάκια, χωρίς φυσικά να έχει προηγηθεί έναρξη εργασιών στην εφορία.
Το σκηνικό είναι λίγο-πολύ παντού το ίδιο: φτάνοντας στο πανηγύρι βλέπει κανείς τιμοκατάλογο που αναγράφει «γουρνοπούλα 15 ευρώ το κιλό», «μπίρες και αναψυκτικά 2,5 ευρώ το κουτάκι» κ.λπ. Συχνά οι ψησταριές της περιοχής «μετακομίζουν» χωρίς να έχουν άδεια λειτουργίας υποκαταστημάτων, για να σερβίρουν 2.000 κόσμο, χωρίς να κόβουν αποδείξεις, ακόμα και αν υπάρχει ταμειακή μηχανή.
Συχνά ισχύουν διπλοί και τριπλοί κατάλογοι. Για παράδειγμα, 5 ευρώ σκέτη η μπίρα, αλλά 2,5 για όποιον την πάρει μαζί με φαγητό. Από τα μεσάνυχτα και μετά η μπίρα πάει στα 5 ευρώ για όλους, ενώ γύρω στις 2 τα ξημερώματα -όταν βγαίνουν στην πίστα οι φίρμες- πάει στα 10 ευρώ επειδή χρεώνεται σαν οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό!
Αλαλούμ με τις απαλλαγές της Εφορίας
Ετερο πανηγύρι φοροδιαφυγής στήνουν ανά την Ελλάδα και ορισμένοι που με προμετωπίδα τον πολιτισμό και την παράδοση θησαυρίζουν.
Πολιτιστικοί σύλλογοι μόνο κατ’ όνομα, εκμεταλλευόμενοι τοπικά πανηγύρια στήνουν «πολιτιστικές εκδηλώσεις» με… το αφορολόγητο. Από τα σουβλάκια, τις μπίρες, τα κοκορέτσια, τα τσίπουρα και τα κρασιά κερδίζουν χιλιάδες ευρώ, που βέβαια κάθε άλλο παρά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις πάνε.
Ωστόσο, οι Αρχές καταφεύγουν συχνά και στο άλλο άκρο, εμποδίζοντας ή μη δίνοντας τις προβλεπόμενες εγκρίσεις και φοροαπαλλαγές ακόμη και σε νόμιμους παραδοσιακούς συλλόγους και καλλιτέχνες. Είτε από φόβο για να μην μπλέξουν σε ελέγχους που θα εκθέσουν όσους έδωσαν τις άδειες, είτε επειδή κάποιοι δεν βλέπουν κάποιο «ειδικό οικονομικό ενδιαφέρον», όπως ονομάζουν οι γνωρίζοντες το «λάδωμα», οι επιφορτισμένοι φορείς αρνούνται σε συλλόγους που τιμούν πραγματικά την παράδοση να διοργανώσουν εκδηλώσεις με τις απαλλαγές και τους όρους που ο νόμος θέτει ειδικά για αυτούς.
Ετσι, περνούν από κόσκινο νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, οι οποίοι απαλλάσσονται βάσει νόμου από τον ΦΠΑ για έσοδα που πραγματοποιούν για δύο εκδηλώσεις κάθε χρόνο και δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων. Οι έλεγχοι δείχνουν όμως ότι πολλές εκδηλώσεις δεν είναι καθόλου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και κατά περίπτωση παρατηρείται όργιο φοροδιαφυγής. Με τον μανδύα του «μη κερδοσκοπικού» και, ενίοτε, φιλανθρωπικού χαρακτήρα, ένας σύλλογος ή όμιλος επιτρέπεται να τυπώνει μη θεωρημένα εισιτήρια και να μην τοποθετούνται ταμειακές μηχανές στις εκδηλώσεις που διοργανώνει.
Οι αφορολόγητες εισπράξεις του ομίλου μοιράζονται στους φανερούς και αφανείς διοργανωτές και ενδεχομένως στους καλλιτέχνες που εμφανίζονται. Βάσει νόμου τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα απαλλάσσονται από τον φόρο για τα «αγαθά» που πωλούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών. Σε ορισμένες περιπτώσεις γνωστοί τραγουδιστές παρακολουθούν… όλως τυχαίως μια εκδήλωση ανάμεσα στο κοινό στην πλατεία ενός χωριού. Μετά την έναρξη του προγράμματος όμως και πάνω στο κέφι ανεβαίνουν -δήθεν αυθόρμητα και εθελοντικά- στη σκηνή και τραγουδούν επί δύο ώρες. Εφόσον η εκδήλωση είναι «μη κερδοσκοπική» και η ορχήστρα παίζει «εθελοντικά», τότε τα χιλιάδες «χαρτάκια» (εισιτήρια) που έχουν κοπεί για τη στήριξη των σκοπών του συλλόγου ή του σωματείου που τη διοργανώνει μένουν αφορολόγητα.
«Τρώνε» πολλοί στα πανηγύρια
Κακό προηγούμενο αποτελούν οι προπηλακισμοί εφοριακών κατά τον έλεγχο, καθώς προσπαθούν να ελέγξουν και να διακρίνουν τους παράνομους εμπόρους από τους νόμιμους.
Και αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αφού, όπως λένε τοπικές πηγές και αρμόδιοι παράγοντες, πίσω από τις άδειες των πάγκων μπορεί να υπάρχει ολόκληρο κύκλωμα παραχωρήσεων και υπενοικιάσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελεγχθεί η διακίνηση των προϊόντων – ούτε καν των τροφίμων που καταναλώνονται στις πολυπληθείς αυτές συνάξεις.
πηγή: newmoney.gr
Τα 100 εκατομυρια δεν ειναι τιποτα μπροστα στα 100 δις που εφαγαν οι πολιτικοι και χρεωκοπησαν τη χωρα.Εκει στοχευσατε και αφηστε στο κοσμο να ξεχνιεται απο τα προβληματα του εστω και για λιγο.Για να μην πω για τους δηθεν ποιοτικους καλιτεχνες που βγαζουν ενα σωρο χρηματα τοσα χρονια απι την ΕΡΤ δηλ. απο δημοσιο χρημα εκει τη γινεται αληθεια? ξερει κανεις?
ΑπάντησηΔιαγραφήΈεεεεε....τοτε εντάξει αφού το πριβλημα είναι τα 100 δις....μεχρι....εκατο εκατομυρια δεν είναι πολλά μπορείς να φοροδιαφυγεις...χαλαλι σου!
ΔιαγραφήΟ ορισμός του Ελληναρα....τύπου....αρχίστε από τους άλλους και αφήστε με εμενα να φοροδιαφευγω...
Βλαχο-κουτοπονηριά της κακιάς συμφοράς.
Τα πανηγύρια σας πείραξαν σε αυτή τη χώρα? Κατι ΜΚΟ και κάτι ofshore εταιρείες που δρουν και στέκονται ανενόχλητα όπως μας λένε και τα ΜΜΕ είναι όλοι νόμιμοι? Ασχοληθείτε επιτελους για μια φορά με τα πολύ πιο σοβαρά προβλήματα ετουτης έχω της χώρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔασκαλε πολλα τα λεφτα οι περισσοτεροι περνουν επιδομα αλληλεγγυης και οχι μονο μιας και δηλωνουν ανεργοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυχνά ισχύουν διπλοί και τριπλοί κατάλογοι. Για παράδειγμα, 5 ευρώ σκέτη η μπίρα, αλλά 2,5 για όποιον την πάρει μαζί με φαγητό. Από τα μεσάνυχτα και μετά η μπίρα πάει στα 5 ευρώ για όλους, ενώ γύρω στις 2 τα ξημερώματα -όταν βγαίνουν στην πίστα οι φίρμες- πάει στα 10 ευρώ επειδή χρεώνεται σαν οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ανωτέρω είναι αναληθή κύριε Νικάκη
Τουλάχιστον σε όλο το ξηρομερο
Ηλίας αθ. Κουγγελης
Πολιτιστικοι και αθλητικοί σύλλογοι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έχουν δικαίωμα να κάνουν εκδηλώσεις με απαλλαγή από τον ΦΠΑ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο όνομα αυτών ΤΩΝ ΣΥΛΟΓΩΝ μερικοί επιτήδιοι περνούν άδεια από την αρμόδια ΔΟΥ απαλλαγής ΦΠΑ και διοργανώνουν τα πανηγύρια ..
Το κέρδος το καρπώνεται ο επητηδιος δίνει και κάτι στο αθλητικό σωματείο η τον πολιτιστικό σύλλογο και το κράτος χάνει
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ (ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ) ΤΟ Ελληνικο Δημοσιο απο την παρανομη μετακυληση της εισφορας του ν 128/75 απο τις τραπεζες ;...ΑΠΟ 1-1-1992 ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ 10 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ..ΚΑΙ ΠΑΝΩ ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝ ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ ....ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΠΕΡΙΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗς ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΗΚΩΝΕΙ Ο ΛΑΟς ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥς ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ..( ξεπερνουν τα επιτρεπομενα εξωτραπεζικα ...) ...αλλα απο εκει παιρνουν επιδοτηση μεσω διαφημισεως τραπεζικων προιοντων ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΛΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΤΑ ΒΑΡΗ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ
ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ?
ΑΣ ΠΟΥΜΕ Η ΧΑΡΤΟΥΡΑ Η Ο ΑΕΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Η ΦΙΡΜΑ Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ?
Η ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΣΥΛΟΓΟΙ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ.
ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ ΕΙΔΑΤΕ ΠΟΥ ΕΧΥΝΑΝ ΤΟ ΟΥΙΣΚΥ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΝΗΓΎΡΙ ΕΔΩ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΞΗΡΟΜΕΡΟ
ΟΥΙΣΚΥ ΠΟΥ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ 15 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΑΝΕ 150. ΕΛΕΟΣ
ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΣΤΟ XIROMERO NEWS ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΠΕΙΣΤΕΊΤΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλέντι ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ: Δείτε τον ΧΑΜΟ που έγινε στο μεγαλύτερο πανηγύρι του Ξηρομέρου | 6 ΒΙΝΤΕΟ-Γεωργία Μελεούνη
Αγαπητέ κύριε νικάκη: αυτά να τα πείτε στον δήμαρχο βόνιτσας που συντηρέί τέτοιες καταστάσεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ εύστοχα παρατηρήθηκε ότι δεν είναι μόνο τα λεφτά (τα μαύρα) που εισπράττουν οι διάφοροι σύλλογοι, αλλά και τα απίστευτα λεφτά (τα μαύρα) που βγάζουν οι μουσικοί. Και που εντελώς ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ όλοι το χαρακτηρίζουν τήρηση και συνέχιση της παράδοσης. Είναι γνωστές οι εκδηλώσεις όπου σύλλογοι αθλητικοί τα παίρνουν από επιχειρηματίες για να δώσουν τη σφραγίδα τους και οι οποίοι στήνουν μπουζούκια κανονικά σε αυλές σχολείων, με καναβάτσα τρία μέτρα, λουλούδια, σαμπάνιες, ουίσκυ, μπύρα 4 ευρώ, πρώτο πίστα, δεύτερο, τρίτο κλπ. Όμως αυτή είναι μια ιστορία η οποία συντηρείται κυρίως από τούς λοιπούς επαγγελματίες, οι οποίοι βλέπουν να πρέπει να πληρώσουν τόσες υποχρεώσεις και έρχεται ένα σύστημα που βγάζει πραγματικά το χειμώνα του, αφορολόγητα και με θράσσος και εις βάρος τους. Και όλα τα περί προσφοράς των αθλητικών συλλόγων είναι κατανοητά μέχρι ένα βαθμό. Από εκεί και πέρα καταντάει αστείο. Η νομοθεσία είναι πολύ συγκεκριμένη. Το ότι δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός (ή επειδή δεν έχει αποφασίσει να ασχοληθεί ακόμα) δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει Φοροδιαφυγή σε όλο της το μεγαλείο. Και όποιος θέλει το συζητάμε. Καταλύεται κάθε έννοια σεβασμού αλλά και ανταγωνισμού. Όποιος θέλει να επιχειρήσει στην Ελλάδα, πρέπει να τα βάλει με ένα σύστημα τσαμπουκά και παραοικονομίας. 100% παραοικονομίας. Προσοχή, δεν τούς παίρνει η μπάλα όλους. Όμως ας μην κάνουμε την εξαίρεση κανόνα. Αυτό είναι το ζουμί. Να μην κάνουμε την εξαίρεση κανόνα. Άντε και του χρόνου. Και αφού το κέρδος είναι το ζητούμενο θεωρώ πως η Εκκλησία θα πρέπει να ζητήσει πνευματικά δικαιώματα από αυτές τις εκδηλώσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔασκαλε λεφτα υπαρχουν αλλα τα εχουν αλλοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΩΡΕ ΘΑ ΣΥΕΙΛΩ ΣΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΑ ΟΥΙΣΚΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝ ΤΟ ΚΡΑΤΑΓΑΝ ΓΙΑ ΕΝΤΡΙΒΗ ΤΩΝ ΧΕΙΜΩΝΑ...............