Δεκάδες κρούσματα κλοπών και λεηλασίας στο Αγρίνιο
Έκκληση από Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται πως έχουν λάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα στα σχολεία της περιοχής, τα φαινόμενα φθορών και κλοπών από αγνώστους που φαίνεται πως τις ώρες που τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν λειτουργούν, «ποντικοί» λυμαίνονται τα κτίρια αλλά και τον εξοπλισμό τους με συνέπεια το διδακτικό έργο να μένει πίσω και να γίνεται με σημαντικές ελλείψεις. Το φαινόμενο είναι πανελλαδικό, αλλά τελευταία και ιδιαίτερα μέσα στο 2017, υφίσταται έντονα τόσο στο Αγρίνιο όσο και γενικότερα στην Αιτωλοακαρνανία, καταγράφοντας αρκετά και σοβαρά περιστατικά με κόστος αρκετών χιλιάδων ευρώ.....
Πολύ «σκληρή» είναι η εικόνα για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία – δημοτικά) τα οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει κυριολεκτικά στόχος των επιτηδείων, οι οποίοι ζημιώνουν συνεχώς το δημόσιο και κατ’ επέκταση τον φορολογούμενο πολίτη.
Ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Κολοβός ανέφερε μιλώντας για το θέμα στη «Σ» πως: «υπάρχουν πολλές περιπτώσεις φθορών, ζημιών και κλοπών στα σχολεία. Μεγάλη είναι η καταστροφή σε επίπεδο νομού στα αλεξικέραυνα. Οι απώλειες είναι τεράστιες. Σταδιακά γίνεται αποκατάσταση αλλά το κόστος είναι μεγάλο. Σε ότι αφορά το κτιριακό, πλέον την ευθύνη αποκατάστασης έχει η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά αυτό δεν αλλάζει ούτε το κόστος ούτε την φθορά ή την απώλεια. Σχετικά με τις κλοπές, μέσα από σχολεία κατά το τρέχον σχολικό έτος έχουν καταγραφεί 10 σημαντικές περιπτώσεις. Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις, πάρα πολλές, που το κόστος της ζημιάς είναι μηδαμινό. Η πιο πρόσφατη είναι αυτή σε σχολείο του Αγρινίου όπου άγνωστοι έκλεψαν 8 φορητούς υπολογιστές και ραδιοcd συνολικής αξίας 3.000 ευρώ! Γίνεται μια προσπάθεια με τους Δήμους του νομού να τοποθετηθούν συναγερμοί. Το κόστος είναι μεγάλο, αλλά υπάρχει αποτέλεσμα καθώς λειτουργούν αποτρεπτικά. Στο Δήμο Αγρινίου για παράδειγμα έχουν ήδη τοποθετηθεί σε αρκετά σχολικά συγκροτήματα. Φθορές όμως είναι και τα υβριστικά συνθήματα και τα Graffiti στους τοίχους των σχολείων που δείχνουν την έλλειψη παιδείας και αισθητικής κάποιων».
Ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Κολοβός
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα και στις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια – λύκεια). Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστο Καζαντζή: «επί χρόνια υπάρχει το πρόβλημα αυτό. Δεν υπάρχει φύλαξη στα σχολεία, πλην ελαχίστων, και αυτό κάνει πιο εύκολη τη δράση των επιτήδειων. Τα αλεξικέραυνα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τα σχολεία και πλέον αντικαθίστανται από άλλα υλικά που δεν έχουν τόση αξία. Στο παρελθόν σημειώνονταν και άλλου είδους κλοπές στα σχολεία, αλλά φέτος υπήρξαν μόνο δύο που αφορούσαν κλοπή φορητού υπολογιστή και χρήματα που κακώς έμεναν στο σχολείο. Σε κάθε περίπτωση κλοπής ή φθοράς, ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία από τον Διευθυντή του κάθε σχολείου. Ότι ισχύει στην κοινωνία ισχύει και στα σχολεία».
Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Καζαντζής
Στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο του νομού, το Αγρίνιο, σύμφωνα και με το αστυνομικό δελτίο, το τελευταίο χρονικό διάστημα στόχος των επιτηδείων είναι σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως επισήμανε στη «Σ» ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Αγρινίου Σπύρος Αδάμης: «η κατάσταση είναι χρόνια και συμβαίνει από οργανωμένες ομάδες κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες. Σπάνε πόρτες, παράθυρα και καταστρέφουν υλικά των σχολείων πάσης φύσεως, τηλεοράσεις, μικροφωνικές εγκαταστάσεις, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα στόχος έχουν γίνει και οι φορητοί υπολογιστές. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει αγώνας για να έρθουν στα σχολεία καθηγητές πληροφορικής, όπως επίσης και να εξοπλιστούν τα σχολεία με φορητούς υπολογιστές. Σήμερα υπάρχουν στιγμές σε διάφορα σχολεία, που ο εκπαιδευτικός είναι εκεί και δεν μπορεί να δουλέψει γιατί κάποιοι έχουν κλέψει από το σχολείο τον υπολογιστή. Οι ζημιές που έχουν καταγραφεί και οι επιδιορθώσεις τους υπερβαίνουν κατά πολύ τις 15.000 ευρώ! Αναρριχώνται και εισβάλουν στα σχολικά κτίρια ακόμη και από τον δεύτερο όροφο! Αναγκαζόμαστε πλέον να τοποθετούμε μεταλλικές πόρτες, πλέγμα, κάγκελα και συναγερμούς, μετατρέποντας έτσι το αρμονικό περιβάλλον του σχολείο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μήπως και περισώσουμε κάτι από αυτούς που πιστεύουν πως θα αποκτήσουν υπολογιστές κλέβοντας σχολεία. Βανδαλισμοί παντός τύπου καταγράφονται ακόμη και στα κλειστά σχολεία σε μικρά χωριά! Εισβάλουν, πιστεύοντας πως θα βρουν υπολογιστές και σπάνε πόρτες, παράθυρα ενώ καταστρέφουν και βάφουν τους τοίχους».
Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Αγρινίου Σπύρος Αδάμης
Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ότι εκτός του διδακτικού προσωπικού και της δικαιοσύνης, ενδιαφέρον δείχνουν γονείς μαθητών και περίοικοι σχολικών συγκροτημάτων με την συνεχή επαγρύπνησή τους για την ασφάλεια των μονάδων, αλλά και των παιδιών που έχουν το προαύλιο των σχολείων ως διέξοδο και ως μοναδικό χώρο για παιχνίδι κατά τις απογευματινέ ώρες. Μετά τις ώρες διδασκαλίας κατά τις οποίες υπάρχει αυστηρή επιτήρηση από τους εκπαιδευτικούς, τα σχολεία γίνονται στόχος παραβατικών στοιχείων ή εφήβων που αδιαφορούν για την παιδεία και την καλλιέργεια της επόμενης γενιάς, προτάσσοντας το προσωπικό όφελος, αφού τα κλοπιμαία συνήθως τα πουλούν για λίγα ευρώ, πολύ χαμηλότερα από την αξία τους, την στιγμή που η αντικατάστασή τους έχει δυσβάστακτο κόστος.
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»
sinidisi
Ενας αλλος τροπος αντιμετωπισης ειναι οι καμερες αλλα να λειτουργουν μονο βραδινες ωρες και παντα σε συνεννοηση με τους συλλογους γονεων και κηδεμονων. Δυστυχως το κρατος δεν χορηγει φυλακες σχολικων κτιριων, εδω με το ζορι εχουν και τις συμβασιουχες καθαριστριες. Ας μην εφυσυχαζονται οι αρμοδιοι αλλα ουτε και οι γονεις. Με καλη συνεννοηση, προθυμια και συνεργασια να λαβουν μετρα για να μη πανε χαμενοι οι κοποι και δουλειες που εχουν γινει στα σχολεια μας. Γιατι στο κατω κατω εμεις τα πληρωνουμε ολα αυτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜελος συλλογου γονεων.