-Το γνωστό και επικίνδυνο ψάρι «λαγοκέφαλος» που πέρασε από το Σουέζ στη Μεσόγειο, έφτασε και στα νερά μας.
-Το ψάρεψαν ερασιτέχνες Ιταλοί στην Πάλαιρο. Το ψάρι αυτό είναι επικίνδυνο γιατί σε μέρη του σώματος του μεταφέρει δηλητήριο που προκαλεί μυική παράλυση και θάνατο.
-Προβληματισμός για την εξάπλωσή του στα νερά μας. Αντίστοιχες αναφορές για αλίευση λαγοκέφαλων υπάρχουν στην περιοχή της Λευκάδας και Πρέβεζας.
Σύμφωνα με το epirusgate ένα περιστατικό που πρέπει να επιστήσει τη προσοχή των αρχών της Πρέβεζας συνέβη σε Ταβέρνα της πόλης.
Ιταλοί πήγαν στη γνωστή ψαροταβέρνα "Γκάφας", ιδιοκτησίας του κ. Δημήτρη Ευθυμίου, έχοντας μαζί τους ένα ψάρι που είχαν ψαρέψει προηγουμένως στην Πάλαιρο και ζήτησαν από τους ιδιοκτήτες να το ψήσουν και να τους το σερβίρουν. Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας έμπειρος στα ψάρια, αντελήφθη αμέσως ότι πρόκειται για το τοξικό ψάρι Λαγοκέφαλος που ζει κυρίως στον.......
Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό ενώ μετά το 2003 εμφανίστηκε και στη Μεσόγειο, καθώς και στο Αιγαίο, ως λεσσεψιανός μετανάστης, μεταναστεύοντας δηλαδή από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο.
Το συγκεκριμένο ψάρι ψαρεύτηκε στην Πάλαιρο κοντά. Η κατανάλωσή του, χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση και ακόμη και θάνατο.
Όπως ήταν λογικό ο ιδιοκτήτης κ. Ευθυμίου, δεν μαγείρεψε το λαγοκέφαλο και αρνήθηκε να σερβιριστεί στην γνωστή Πρεβεζάνικη Ταβέρνα το τοξικό ψάρι, μάλιστα έκανε και σχετική ανάρτηση στο facebook.
Επειδή τον τελευταίο καιρό γίνεται όλο και πιο συχνή η αλίευση του στα νερά της περιοχής μας, ίσως το Λιμενικό και οι Επαγγελματίες ψαράδες να πρέπει να κινητοποιηθούν και να κάνουν μία εκστρατεία ενημέρωσης καθώς είναι άμεσος ο κίνδυνος ερασιτέχνες ψαράδες να πιάσουν στο αγκίστρι τους το συγκεκριμένο ψάρι και χωρίς να το αντιληφθούν να το καταναλώσουν!
http://epirusgate.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο