Σάββατο 2 Απριλίου 2016

ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΟΝΙΤΣΑ: Συνάντηση για την καθιέρωση γιορτής σε ανάμνηση της θυσίας των βλαχόπουλων στο Κάστρο της Βόνιτσας

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

1η Συνάντηση του συλλόγου Βλάχων Αβδέλλας Γρεβενών «Η Βασιλίτσα» και των  συλλόγων  του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

        Η Κοινότητα των Βλάχων Δυτικής Πίνδου με τον Σύλλογο «Η Βασιλίτσα» και οι σύλλογοι του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, πραγματοποιούν την 1η συνάντηση, το Σάββατο 2 Απριλίου, ώρα 7.30 μμ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημαρχείο Βόνιτσας, με στόχο την αναλυτική παρουσίαση των γεγονότων και την προσπάθεια όλων των συλλόγων του Δήμου και αντίστοιχα των συλλόγων των Βλάχων Δυτικής Πίνδου, για την καθιέρωση μιας γιορτής-εκδήλωσης σε ανάμνηση της θυσίας των βλαχόπουλων στο Κάστρο της Βόνιτσας (Δειτε ΕΔΩ)
      Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε και να συμμετάσχετε ενεργά στην 1η Συνάντηση με το σύλλογο των Βλάχων Δυτικής Πίνδου με τον Σύλλογο «Η Βασιλίτσα»...........



Μικρή ιστορική αναδρομή.

   Το 1798 η Βόνιτσα και η Πρέβεζα είναι υπό Γαλλική κυριαρχία. Ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων επιτίθεται στην Γαλλική Πρέβεζα και μετά από ανηλεή σφαγή την καταλαμβάνει. Για την κατάληψη της Βόνιτσας οι μόνες μαρτυρίες προέρχονται από τον Γάλλο πρόξενο στα Ιωάννινα, τον Πουκεβίλ, και τους μετέπειτα ξένους περιηγητές. Η από αυτούς ιστορία λέει  ότι για την κατάληψη της Βόνιτσας, ο Αλή Πασάς, μετά την σφαγή της Πρέβεζας, έδωσε εντολή στον μετέπειτα μητροπολίτη Αρτας (τον Ιγνάντιο) να έλθει στη Βόνιτσα. Όταν αυτός έφτασε, τα Γαλλικά στρατεύματα είχαν αποχωρήσει από το κάστρο και είχαν πορευτεί για την συγκροτημένη υπεράσπιση της Αγίας Μαύρας (κάστρο Λευκάδας). 
    Στο κάστρο της Βόνιτσας είχαν μείνει μόνο τέσσερεις άρρωστοι Γάλλοι αξιωματικοί. Ο Ιγνάντιος με τον τοπικό άρχοντα, τον Χαλκιόπουλο, έκοψαν τα κεφάλια των γάλλων αξιωματικών, τα οποία ο Ιγνάντιος τα μετέφερε στην Πρέβεζα και τα παρέδωσε στον Αλή, παραδίδοντας στην ουσία και την Γαλλική Βόνιτσα.
    Τα λιβελογραφήματα των ξένων διπλωματών απορρίπτονται από την ισχυρή και ζωντανή ιστορία των Βλάχων της Δυτικής Πίνδου.
     Οι Βλάχοι της Δυτικής Πίνδου για πάνω από ένα αιώνα, στην μάζωξή τους κάθε 15 Αυγούστου, μετά τον εκκλησιασμό αρχίζουν τον τρανό χορό (Κόρλου Μάρι). Εκεί τραγουδούν και χορεύουν τον χορό «το κάστρο της Βόνιτσας»  σε ανάμνηση της θυσίας των Βλαχόπουλων που έπεσαν υπερασπιζόμενοι το κάστρο, όταν τα στρατεύματα του Αλή Πασά επιτέθηκαν στην Βόνιτσα.
     Ένας χορός μοναδικός, με μια ιστορία πάνω από ένα αιώνα, με τον οποίο  οι Βλάχοι της Δυτικής Πίνδου τιμούν και θυμούνται τους προγόνους του, οι οποίοι χάθηκαν στην υπεράσπιση του Κάστρου της Βόνιτσας.
     Εμείς οι Έλληνες τι πρέπει να πιστέψουμε; Τα λιβελογραφήματα της ξένης διπλωματίας ή την επί αιώνα ζωντανή ιστορία, μιας σημαντικής και πολυπληθούς ελληνικής κοινότητας;
    Η παρουσία των Βλάχων στην ευρύτερη περιοχή της Βόνιτσας είναι ζωντανή σε όλους μας και ιστορικά έχει καταγραφεί τουλάχιστον πρίν το 1224 μχ.

Εκ του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας

ΥΓ: Η αναγγελία της 1ης συνάντησης των Βλάχων της Αβδέλλας Γρεβενών με τους συλλόγους του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, έχει λάβει σημαντικό μερίδιο στις συζητήσεις των ιστορικών ερευνητών. 
   Ο ραδιοφωνικός σταθμός της ΕΡΤ, ο ΣΠΟΡ FM, στην εκπομπή του Σαββάτου 
08:00 - 10:00
DRIVE AND TRAVEL
φιλοξένησε συνέντευξη του Αντιπρόεδρου της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων, για αυτή την συνάντηση.

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο