"Εκτονώνεται η κατάσταση στη Λευκάδα" δηλώνει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας
Ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί επιστημονικά η άποψη πως τα ρήγματα της Αιτωλοακαρνανίας θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεαστούν από το ρήγμα που δίνει τους ισχυρούς σεισμούς στη Λευκάδα τις τελευταίες ημέρες, υποστηρίζει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας.
Ο ίδιος εμμένει στην άποψη πως το ίδιο ισχύει και για το ρήγμα της Κεφαλονιάς, ότι δηλαδή δεν μπορεί να το επηρεάσει η Λευκάδα.
«Είναι δύσκολο να επηρεάσει τα ρήγματα της Αιτωλοακαρνανίας το ρήγμα της Λευκάδας. Δεν μπορεί να στηριχθεί επιστημονικά η άποψη ότι θα μπορούσε να προκληθεί σεισμικότητα στην Αιτωλοακαρνανία εξαιτίας του ρήγματος αυτού», δηλώνει χαρακτηριστικά στο «Γ» ο καθηγητής......
και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας.
Αναφορικά με την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας του ρήγματος της Λευκάδας, ο κ. Λέκκας εξηγεί ότι , με βάση τις καταγραφές των 17 οργάνων μέτρησης που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή, υπάρχει πλήρη αντίληψη της σεισμικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, από την πληθώρα των σεισμών γίνεται σαφές ότι η κατάσταση εκτονώνεται.
Ωστόσο δεν αποκλείει έναν ακόμη μεγάλο σεισμό στην περιοχή: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να έχουμε έναν ακόμη μεγάλο σεισμό στην περιοχή. Ωστόσο η κατάσταση δείχνει να εκτονώνεται. Όλα δείχνουν ότι θα πάμε σε αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή. Αυτό που δεν είναι σίγουρο, είναι το πόση ενέργεια προϋπήρχε ώστε να ξέρουμε με σαφήνεια το πότε ακριβώς θα εκτονωθεί».
Με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παντελή έλλειψη ελέγχων για τη σεισμική θωράκιση των περισσότερων δημοσίων κτηρίων στη Δυτική Ελλάδα , ο κ. Λέκκας εξηγεί ότι οι έλεγχοι αυτοί δεν είναι αρμοδιότητα του ΟΑΣΠ, στον οποίον διατελεί πρόεδρος, αλλά του αρμόδιου για το κάθε κτήριο, φορέα.
«Δυστυχώς, σε ότι αφορά τους ελέγχους των δημοσίων κτηρίων, έτσι είναι τα πράγματα. Όμως για τον πρωτοβάθμιο και τον δευτεροβάθμιο έλεγχο των κτηρίων, την ευθύνη έχει ο αρμόδιος φορέας», λέει ο κ.Λέκκας, εξηγώντας πως για ένα κτήριο ΔΟΥ για παράδειγμα, την αρμοδιότητα για τους ελέγχους έχει το Υπουργείο Οικονομικών.
«Ο ΟΑΣΠ βάζει τις προδιαγραφές για τους ελέγχους και συγκεντρώνει τα αποτελέσματά τους», εξηγεί.
Μαρίνα Ζαρκαβέλη
marina_z17@hotmail.com
http://e-gegonos.gr/
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΓΟΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο