Γράφει ο Διονύσης Χόρτης
Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Αθήναις Βονιτσάνων «ο Αμβρακικός»
Το 1898 στα 31 του χρόνια, ήταν αρχικυβερνήτης τότε ο Παύλος Κουντουριώτης (αργότερα Ναύαρχος) των δύο κανονιοφόρων (με την ονομασία <Α> και <Β> ) που πέρασαν σαν σίφουνας τα στενά της Πρέβεζας βομβαρδίζοντας τις εχθρικές Τουρκικές κανονιοστοιχίες της ακτής, προκαλώντας τρομερές ζημιές σε δυο τουρκικά πολεμικά.
Στην φωτό σε μια από τις δύο Κανονιοφόρους δεξιά τελευταίος διακρίνεται ο Παύλος Κουντουριώτης γιος του Θόδωρου Κουντουριώτη γιου του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Γεωργίου Κουντουριώτη…. Προσέξτε όμως τον δεύτερο αριστερά από την σημαία που κάτι δείχνει με το δεξί του χέρι !!!! Είναι ο εκ Χαλκίδας Αθανάσιος Εμ. Μπαρούτης Πλωτάρχης Πρώτος Μηχανικός Α Τάξεως του Βασιλικού Ναυτικού που γεννήθηκε το 1867!!!
Αργότερα ο Αθανάσιος Μπαρούτης θα λάβει μέρος μαζί με τον Ναύαρχο Κουντουριώτη στην Ναυμαχία της Έλλης και της Λήμνου στην μάχη του αποκλεισμού των Τούρκων από τα Δαρδανέλια. Στην υποδοχή της Κανονιοφόρου στο Λιμάνι της Πρέβεζας μετά την νίκη επί των Τούρκων μια όμορφη κοπέλα προσφέρει μια ανθοδέσμη στον Πλωτάρχη Αθανάσιο Μπαρούτη……
Ήταν η Βονιτσάνα Βασιλική Γαλανού η οποία δεν ξέρουμε αν έμενε μόνιμα Πρέβεζα ή αν ήρθε για την υποδοχή από την Βόνιτσα…. Ο Πλωτάρχης Μπαρούτης ερωτεύεται με την πρώτη ματιά την όμορφη Βονιτσάνα!!!! Την ζητά αμέσως σε γάμο και την επόμενη μέρα κατόπιν αδείας του Βασιλέως ο γάμος γίνεται πάνω στην Κανονιοφόρο!!!!!
Εδώ χάνονται τα ίχνη της Βασιλικής Γαλανού-Μπαρούτη μέχρι και τον θάνατό της στην Στυλίδα το 1927 ή το 1928…. Πέθανε άτεκνη χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία…. Η τελευταία της επιθυμία πριν φύγει από την ζωή ήταν να ζητήσει από τον άνδρα της να ξαναπαντρευτεί… Όπως και έγινε…
Η νέα σύζυγος του Αθανάσιου Μπαρούτη είναι η γιαγιά του νεότερου Αθανάσιου Εμ. Μπαρούτη που γεννήθηκε στην Στυλίδα το 1967…. Ο Μπαρούτης ο νεότερος 48 ετών σήμερα έχει στα χέρια του μια ασημένια ταμπακιέρα αφιερωμένη και χαρισμένη (ανάμεσα στα έτη 1814 με 1817) στην Βονιτσάνα Βασιλική Γαλανού από τον Νονό της Πιέτρο Σετίλι.
Με μόνα αυτά τα στοιχεία ο Μπαρούτης ο νεότερος έρχεται στην Βόνιτσα στα μέσα Αυγούστου 2015 στην Βόνιτσα για μια σύντομη επίσκεψη… Πηγαίνει στο Ληξιαρχείο Βόνιτσας όπου μαθαίνει ότι δεν υπάρχουν αρχεία πριν από το 1928 άρα δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κάποια ληξιαρχική πράξη της Βονιτσάνας Γιαγιάς του….
Όμως μαθαίνει χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες ότι ο Νονός Πιέτρο Σετίνι είναι θαμμένος στην Βόνιτσα…. Φεύγοντας από το Ληξιαρχείο περνάει από την Εκκλησία του Αη Σπυρίδωνα να ανάψει ένα κεράκι στην Γιαγιά του….. Παρκάρει το αυτοκίνητό του δίπλα στον Πλάτανο….
Παρατηρεί την Πινακίδα που έστησε ο Σύλλογος των εν Αθήναις Βονιτσάνων «ο Αμβρακικός» για τον ποιητή Φιλοκτήτη Λαμπράκη!!!! Καθώς διαβάζει το ποίημα σκέφτεται ότι αυτός ο Πλάτανος είναι μεγάλης ηλικίας και άρα η Γιαγιά του θα τον ήξερε αυτόν και τον ίσκιο του!!! Δακρύζει συγκινημένος και αποφασίζει να βρει ένα τηλέφωνο του Συλλόγου των Αθηναίων Βονιτσάνων….
Φανταστείτε την έκπληξη του Προέδρου του Συλλόγου Χόρτη Διονύση όταν δέχεται το τηλεφώνημα από τον Θανάση Μπαρούτη ο οποίος προσπαθεί μέσα σε λίγα λόγια να εξηγήσει μια τόσο μεγάλη ιστορία…..
Λίγες μέρες μετά γίνεται μια συνάντηση στη πλατεία της Στυλίδας μεταξύ Χόρτη Διονύση και Μπαρούτη Θανάση όπου ο Σύλλογος των εν Αθήναις Βονιτσάνων παίρνει τις λεπτομέρειες που διαβάζετε σε αυτό το άρθρο…. Για την ώρα έχουμε μόνο αυτή την φωτό στα χέρια μας που βλέπετε με την Κανονιοφόρο….
Εν καιρώ θα παρουσιάσουμε κι άλλες πληροφορίες από την έρευνα που γίνεται αλλά και στοιχεία όπως οβίδες που συλλέχτηκαν από τον βομβαρδισμό της Βόνιτσας στην περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων….
Εδώ θα θέλαμε να παρακαλέσουμε όποιος αναγνώστης του άρθρου γνωρίζει κάτι πάνω σε αυτή την ιστορία να το καταθέσει…..
Θα προσθέσουμε μια πολύ σημαντική πληροφορία:
Η Βονιτσάνα Βασιλική Γαλανού μεγάλωσε δυο ανηψιές της από την Ναύπακτο!!! Η μία λεγόταν Κατίνα Τσαγκανού που πέθανε πριν 25 χρόνια περίπου και η οποία έμενε κοντά στο Κάστρο και στην Κεντρική Πλατεία…..
Να σημειώσουμε ότι ο Αθανάσιος Μπαρούτης ο νεότερος ονόμασε την κόρη του με δυο ονόματα….Ιουλία και Βασιλική….. Για να τιμήσει την Βονιτσάνα Γιαγιά του Βασιλική Γαλανού έστω κι αν δεν ήταν Γιαγιά του εξ αίματος…..
Οικογένεια Δημήτρη Γαλανού, υπήρχε στη Βόνιτσα και ο μπάρμπα Μήτσος ο επονομαζόμενος Σκοινάς, είναι αυτός που αναφέρω στις παιδικές μου αναμνήσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν ο μοναδικός συγγενής του αξιωματικού Γιάννη Λεμονή, που σπίτι του ήταν αυτό, που έχει σήμερα ο Διακογιάννης.
Η γυναίκα του Γαλανού ήταν απ το Μερτάρι, και της οικογένειας Τσάλη.
Είχε δυο αγόρια,,, τον Σπύρο και τον Βασίλη
Ο Σπύρος έχει αποβιώσει και ο Βασίλης είναι στη Γαλλία.
Σπίτι τους ήταν αυτό που πουλιέται σήμερα, το γωνιακό και δεξιά, απέναντι απ τον Άι-Νικόλα.