Γεμάτο από ένα μαύρο δύσοσμο υγρό είναι ρυάκι που διαρρέει τον Πεταλά και καταλήγει στην τεχνητή λίμνη του Καστρακίου, σε ένα μικρό οροπέδιο που ονομάζεται Κουνούτες και που σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν περιέλθει σε γνώση του «Γ», προέρχεται από υγρά του ΧΥΤΑ Στράτου.
Οι σχετικές φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν στις 31 Μάιου, είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης που επικρατεί και γίνεται λόγος για ανεπαρκή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού του ΧΥΤΑ που έχει σαν αποτέλεσα να «δηλητηριάζεται» η περιοχή από αυτά τα υπολείμματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες ομαλής λειτουργίας του ΧΥΤΑ δεν θα έπρεπε να υπάρχουν και θα έπρεπε να επεξεργάζονται............
Τονίζουν ακόμη πως η περιοχή έχει ιδιαίτερη σημασία για την τοπική οικονομία αλλά και το περιβάλλον, αφού είναι τόπος όπου ξεδιψούν πολλά από τα άγρια άλογα του Πεταλά, ενώ υπάρχουν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και ζώα ελευθέρας βοσκής. Παράλληλα επισημαίνουν πως το ρυάκι αυτό καταλήγει στην γειτονική τεχνητή λίμνη κι έτσι δημιουργείται και εκεί πρόβλημα επιβάρυνσης.
Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί κάνουν λόγο ακόμη και για θανάτους ζώων και ειδικότερα δυο αλόγων από το νερό.
Από την πλευρά των τοπικών προέδρων, φαίνεται πως οι περισσότεροι είναι γνώστες του προβλήματος, αλλά αυτό δεν δείχνει να τους απασχολεί και τόσο, με βάση τις απαντήσεις τους…
Να σημειωθεί πως το σημείο απ’ όπου διέρχεται το μολυσμένο ρυάκι ανήκει διοικητικά στην Τοπική Κοινότητα του Καστρακίου του δήμου Αγρινίου, ενώ την ευθύνη της παρακολούθησης της ομαλής λειτουργίας του ΧΥΤΑ έχει ο ΦΟΔΣΑ της 2ης Γεωγραφικής Ενότητας, στο Δ.Σ. του οποίου την πλειοψηφία έχει η παράταξη του δήμαρχου Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, ενώ συμμετέχει και ο δήμος της Αμφιλοχίας
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστρακίου κ. Αποστόλης Ντάβανος χαρακτηριστικά, σε επικοινωνία που είχε το «Γ» μαζί του, αναφέρει ότι το πρόβλημα στην περιοχή του Πεταλά υπάρχει από τη στιγμή που κατασκευάστηκε ο ΧΥΤΑ. Παλαιότερα, λέει ο κ. Ντάβανος, το θέμα είχε τεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει αν έχουν υπάρξει περεταίρω εξελίξεις.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του «Γ» από τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Στράτου, ο βιολογικός του ΧΥΤΑ λειτουργεί κανονικά και τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον, δεν παρατηρείται κάποιο πρόβλημα. Αφήνεται να εννοηθεί δηλαδή πως το φωτογραφικό υλικό που προσκομίστηκε στο «Γ» είναι κάποιων μηνών και πως δεν αποτυπώνεται η πραγματικότητα στην παρούσα φάση και τελικά, όλα λειτουργούν καλώς. Αυτό όμως το διαψεύδουν άνθρωποι που βρέθηκαν στο σημείο μόλις πριν από μερικές μέρες, που συμπληρώνουν ακόμη πως τις βροχερές μέρες το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο και το ρέμα εκτός από λύματα «κατεβάζει» και σκουπίδια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από τον ΦΟΔΣΑ, υπερχείλιση από τον βιολογικό, αναφέρουν οι υπεύθυνοι του ΧΥΤΑ, δεν υπάρχει, ενώ επισημαίνεται πως τέτοια προβλήματα υπήρξαν στο παρελθόν, πιο συγκεκριμένα το 2013 και το 2014, με την αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας που εδρεύει στο Μεσολόγγι να παίρνει δείγμα από το νερό της περιοχής για να κρίνει αν είναι τοξικό. Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι γνωστά.
Η κοινοπραξία
Το «Γ» επικοινώνησε με την κοινοπραξία που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ, απ’όπου μάλιστα εκφράστηκε μεταξύ άλλων και ενόχληση για το γεγονός ότι υπάρχουν αυτού του είδους οι καταγγελίες, τη στιγμή που κατά την ίδια δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και η ομαλή λειτουργία του έργου έχει ελεγχθεί από αρμόδιες υπηρεσίες. Παρ’όλα αυτά παρείχε άμεσα ενημέρωση για το θέμα, μην αποκλείοντας αυτά τα υγρά πράγματι να προέρχονται από τον ΧΥΤΑ, διαβεβαιώνοντας όμως πως είναι ακίνδυνα.
Συγκεκριμένα ο αρμόδιος μηχανικός ενημέρωσε το «Γ» πως η περιοχή και ο υδροφόρος ορίζοντας ελέγχονται και δεν υπάρχει καμιά διαπίστωση επιβάρυνσης τους τόσο από εργαστήρια της Αθήνας όσο και από το Κέντρο Ελέγχου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Αποκλείει την πιθανότητα ανεξέλεγκτης διαρροής επικίνδυνων λυμάτων ενώ παράλληλα δεν αποκλείει την πιθανότητα άλλες δραστηριότητες την περιοχή να προκαλούν αυτό το πρόβλημα, συμπληρώνοντας επίσης:
«Υπάρχει στον ΧΥΤΑ μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων. Κάτω υπό συγκεκριμένες συνθήκες μικρό μέρος αυτών των επεξεργασμένων στραγγισμάτων μπορεί να χύνεται εκτός του χώρου. Πρόκειται για ένα καφέ υγρό σαν λασπόνερο, που όμως έχει ελεγχθεί και δεν περιέχει ρυπογόνους παράγοντες όπως βαρέα μέταλλα, τοξικά κλπ.»
Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως ο ΧΥΤΑ δημιουργήθηκε σε παραχωρηθείσα έκταση από την Διεύθυνση Δασών και όπως προβλέπει η νομοθεσία βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον οκτώ χιλιομέτρων από κατοικίες. Για τα άλογα του Πεταλά ακόμη επισημαίνεται πως σπάνια πλησιάζουν τον χώρο και δεν κινούνται νότια αλλά βορειότερα, αποφεύγοντας την επαφή με ανθρώπινες δραστηριότητες.
Σε κάθε περίπτωση οι υπεύθυνοι της κοινοπραξίας ζητούν να τους υποδειχθεί παράλληλα ο χώρος όπου εντοπίζονται αυτά τα μαύρα υγρά για να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη απάντηση.
Π.Η.Τ.
εφημερίδα «Γεγονος»
http://www.agriniopress.gr/
η κατασταση αυτη ειναι παρα πολυ σοβαρη ....... και πρεπει να διαταχθεί έρευνα , πως υπαρχει τοσο μεγάλη διαρροή λημμάτων .... απαραδεκτο !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή