Πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας για τη λειτουργία κλινικής για αστικού τύπου νοσηλεία.
Έτοιμο το κτίριο στο νέο νοσοκομείο αλλά χωρίς προσωπικό – Θετική αντιμετώπιση της πρότασης από τον διοικητή του νοσοκομείου Γιώργο Βλάχο.
Το ζήτημα της έλλειψης κατάλληλων ψυχιατρικών δομών σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία επαναφέρει με πρωτοβουλία κινήσεών της στο προσκήνιο η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας δια του προέδρου της Δημήτρη Ρούση. Καταγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά η υπηρεσία .......................
όταν της ζητείται να αντιμετωπίσει καταστάσεις με άτομα τα οποία χρήζουν ψυχιατρικής μέριμνας και με τα ποσοστά τέτοιων περιπτώσεων να παρουσιάζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια, το ζήτημα της πλήρους λειτουργίας της ψυχιατρικής πτέρυγας στο νέο νοσοκομείο Αγρινίου γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό.
Το θέμα είχε αναδείξει και η «Σ» στο φύλλο της 8ης Νοεμβρίου 2013, τώρα όμως αυτή η νέα πρωτοβουλία ανάγεται σε μια πολύ σημαντική κίνηση για ολόκληρο το νομό Αιτωλοακαρνανίας, αφού προσδοκά στην ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του νέου νοσοκομείου με τη λειτουργία σε αυτό κλινικής για αστικού τύπου νοσηλεία και εγκατάσταση Πανεπιστημιακού παραρτήματος.
Όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Σ» ο κ. Ρούσης, τα ποσοστά ατόμων με ψυχικές παθήσεις δείχνουν να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με τους αστυνομικούς να καλούνται σε καθημερινή βάση να αντιμετωπίσουν τέτοιες περιπτώσεις, από τις πλέον ήπιες έως τις πλέον σοβαρές και επικίνδυνες. Όπως σημειώνει όμως ο ίδιος, η αστυνομία δεν αποτελεί τον πλέον κατάλληλο ή ενδεδειγμένο φορέα για την αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών, αφού αυτοί θα πρέπει να κουράρονται από ιατρικό προσωπικό με την ανάλογη εκπαίδευση και ειδικότητα. Ελλείψει όμως των κατάλληλων υποδομών, η αστυνομία καλείται πολλές φορές να παίξει και τον ρόλο του ψυχιάτρου, μεταφέροντας συχνά με τα περιπολικά οχήματα τους ψυχικά πάσχοντες προς νοσηλευτικά ψυχιατρικά ιδρύματα της Πάτρας, της Αθήνα ή ακόμη και της Τρίπολης, προκειμένου να λάβουν την φροντίδα την οποία δικαιούνται.
Όπως είπαμε παραπάνω, η αστυνομία καλείται σε καθημερινή σχεδόν βάση, αρκετές φορές από τους ίδιους τους συγγενείς τους, να αντιμετωπίσει περιπτώσεις ψυχικά ασθενών που παρουσιάζουν κάποιο επεισόδιο, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε ιδιαίτερα επικίνδυνο. Γίνεται επομένως εύκολα αντιληπτό από τον οποιοδήποτε ότι αυτό που στην πραγματικότητα χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι είναι πρώτιστα ιατρική βοήθεια. Ακόμη και στην περίπτωση όμως που πρόκειται για τα πλέον «βαριά» περιστατικά, η αστυνομία μόνο επικουρικά μπορεί να συνδράμει στο έργο των ειδικών. Αντιθέτως όμως, όπως είπαμε παραπάνω, η μεταφορά των ασθενών αυτών θα πρέπει να γίνεται με ειδικά διαμορφωμένα οχήματα ως ασθενείς που είναι και όχι με περιπολικά και αστυνομική συνοδεία, για την αποφυγή περεταίρω περιθωριοποίησης και στιγματισμού τους.
Το Αγρίνιο διαθέτει τον κατάλληλο χώρο και υποδομές, οι οποίες όμως δεν έχει καταστεί ακόμη εφικτό να αξιοποιηθούν στο έπακρο. Πρόκειται για μια πτέρυγα του νέου νοσοκομείου Αγρινίου η οποία κατασκευάστηκε ειδικά με σκοπό ώστε να αξιοποιηθεί ως ψυχιατρική κλινική.
Ο κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος, όπως είχε γράψει σε παλιότερο δημοσίευμά της η «Σ», έχει ωφέλιμη επιφάνεια 300-400 τετραγωνικά μέτρα, μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 11 κλίνες για νοσηλεία και αν αξιοποιούνταν θα έδινε οριστικό τέλος στην ανάγκη μεταφοράς ψυχικά ασθενών προς ιδρύματα της Αθήνας ή της περιφέρειας. Εκεί τώρα λειτουργούν δύο φορές την εβδομάδα εξωτερικά ιατρεία, από τους ψυχιάτρους του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και πραγματοποιούνται και κάποιες άλλες ιατρικές δραστηριότητες ώστε ο χώρος να μην παραμένει κλειστός και αχρησιμοποίητος.
Την Τρίτη που μας έρχεται, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας θα έχει συνάντηση με το διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου, Γιώργο Βλάχο, ο οποίος είναι ιδιαίτερα θετικός στην πρόταση αξιοποίησης που προτείνουν οι αστυνομικοί, και περιλαμβάνει την δημιουργία και εγκατάσταση Πανεπιστημιακού Παραρτήματος Ψυχιατρικής Κλινικής και φυσικά την κατάλληλη στελέχωσή του με προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό, αλλά και τον τυχόν ειδικό εξοπλισμό που απαιτείται. Ο ίδιος μάλιστα έχει ήδη απευθυνθεί στο υπουργείο Υγείας και αναμένει να ληφθούν σχετικές αποφάσεις. Στο υπουργείο Υγείας όμως έχει ήδη απευθυνθεί και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα το οποίο αφορά σε ολόκληρη την περιοχή μας, τους ίδιους τους ασθενείς πρώτα απ’ όλα αλλά και τις οικογένειές τους έπειτα.
Όπως όμως παρατηρούμε, ο ευαίσθητος τομέας της Υγείας και ειδικά στην περιφέρεια, δεν δείχνει να αποτελεί μια από τις προτεραιότητες των ιθυνόντων, και πέρα από την έλλειψη ψυχιάτρων, το νοσοκομείο, όπως και το ΠΕΔΥ άλλωστε αλλά και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, παρουσιάζουν ελλείψεις και σε αρκετές άλλες ιατρικές ειδικότητες. Το ζήτημα άλλωστε δεν είναι πρόσφατο, καθώς το νέο νοσοκομείο έχει ήδη συμπληρώσει έναν χρόνο κανονικής λειτουργίας, χωρίς μέχρι στιγμή να έχει καταφέρει να φθάσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Η πρωτοβουλία αυτή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας, σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου και τις πιέσεις που μπορούν στοχευόμενα να ασκήσουν αμφότεροι, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε όχι μόνο το νοσοκομείο να στελεχωθεί και να αξιοποιηθεί καλύτερα, αλλά και να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία ανθρώπων ψυχικά άρρωστων αλλά και των οικογενειών τους.
Κώστας Καρακώστας
Eφημερίδα «Συνείδηση»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο