Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Το κάστρο της Βόνιτσας κράτησε ακόμα 46 χρόνια και μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης!

Βόνιτσα 18 Αυγούστου 2014, ώρα 9.30 μμ
Εκδήλωση της ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ «Tο χρονικό των Τόκκο»
Το κάστρο της Βόνιτσας κρατά ακόμα 46 χρόνια μετά την πτώση της Βασιλεύουσας (Κωνσταντινούπολη).
Μια παρουσίαση που χαρακτηρίστηκε ως η αποκορύφωση στην ιστορία του κάστρου της Βόνιτσας
        Η εκδήλωση άρχισε στις 9.35 μμ, μετά το πέρας της εκδήλωσης των εκπαιδευτηρίων πληροφορικής Βόνιτσας, κατά την οποία βραβεύτηκαν οι μικροί σπουδαστές που συμμετείχαν στη πανεπιστημιακού επιπέδου έρευνα για την αναβίωση της συλλογικής μνήμης.
     Αρχικά τον λόγο πήρε ο Παναγιώτης Ντόβας (φοιτητής ΑΕΙ), ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση. Από τον αντιπρόεδρο της Αμφικτιονίας, η εκδήλωση αφιερώθηκε στην μνήμη της συνεργάτιδας του συλλόγου, Αικατερίνης Γιαννιώτη, της οποίας η κηδεία τελέστηκε λίγες ώρες πρίν την εκδήλωση.  Για τον λόγο αυτό οι μουσικές επενδύσεις της παρουσίασης είχαν ακυρωθεί και στη θέση τους ακούγονταν μόνο το Requiem   του Μότσαρτ. 
     Στη συνέχεια ο συνεργάτης της Αμφικτιονίας και υπεύθυνος του project “eroe garibaldini”, Επαμεινώνδας Νικάκης, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της εκδήλωσης που έγινε την προηγούμενη ημέρα στη Πάλαιρο, με θέμα «με τη ματιά ενός πεντάχρονου». Την εισαγωγή έκλεισε ο Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Ντόβας Φίλιππος που ενημέρωσε  όλους τους παρευρισκόμενους και κυρίως τους ιστορικούς ερευνητές για τα project που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα αρχίσουν από τον Σεπτέμβριο:...........



«-Ιστορικά κείμενα Βόνιτσας από τον Καθηγητή Νικόλα Βερνίκο: έχει εκδωθεί ο πρώτος τόμος, ο δεύτερος τόμος είναι στο στάδιο του τυπογραφείου και ο τρίτος τόμος στην επεξεργασία του αρχειακού υλικού. Οι πληροφορίες που μας δίνει ο τρίτος τόμος είναι σημαντικές όπως το εμπόριο  της Βόνιτσας με την Τεριέστη και  την μεγάλη περιουσία του Πανάγιου Τάφου στη Βόνιτσα. 
-Ηρωες Γαριβαλδηνοί από τον πρώην Λυκειάρχη Επαμεινώνδα Νικάκη. Ο Δήμος της Ρώμης έχει αναρτήσει στις προγραμματισμένες του εκδηλώσεις, την πρώτη ανακοίνωση τιμής για τους γαριβαλδηνούς που σκοτώθηκαν στην Ελλάδα το 1897 και προπαντός για τον Φίλιππα Τρόϊα που σκοτώθηκε στην Ζαβέρδα.
-Οι Ακαρνάνες μέσα από τα κείμενα του Ξενοφώντα: από την πρώην Λυκειάρχη Λευκάδας και συμπατριώτισσά μας Κα Δέσπω Καλέντζου.
-Οι επίσκοποι της Βόνδιτζας, της πρώτης την τάξη επισκοπής στο Ιλλυρικό από τον αρχιμανδρίτη Δέλλα Γεώργιο
-Βυθισμένη Βόνδιτζα
-Ο απροσκύνητος Στέργιος Κουμπάρος από τον Ευστάθιο Σουλιώτη, δικηγόρο Αθηνών, με καταγωγή από τα Παλιάμπελα.»

      Κατόπιν άρχισε η προβολή του χρονικού των Τόκκο. 
        Αφηγητής ο Ντίνος Στυλιανός, ενώ τους στίχους από το χρονικό των Τόκκο απήγγειλε η πρώην Λυκειάρχης Λευκάδας και συμπατριώτισσα, η Δέσπω Καλέντζου.

        Μέσα από την παρουσίαση του χρονικού των Τόκκο και άλλων βενέτικων φακέλων, εμφανίστηκε η σημασία του κάστρου της Βόνδιτζας (Βοδίτζου), το απόρθητο αυτού, ο θρύλος που τόσους αιώνες δημιούργησε. Ένα κάστρο που σφράγισε την αξία του, αφού παραδόθηκε οριστικά στους Τούρκους  46 χρόνια μετά την πτώση της Βασιλεύουσας (της Κωνσταντινούπολης).
     Ηταν μια μοναδική βραδιά, αφού την εκδήλωση παρακολουθούσε πλήθος από ιστορικούς ερευνητές, οι οποίοι έφτασαν από πολλά μέρη της Ελλάδας στη Βόνιτσα, για να ακούσουν αλλά και να λάβουν αντίγραφα από τις ιστορικές πηγές που αναφέρθηκαν
      Το ενδιαφέρον για το κάστρο της «Βοδίτζου» είναι μεγάλο, και κυρίως προέρχεται από σημαντικούς ιστορικούς.  
     Οι Αμφικτίονες έκλεισαν την εκδήλωση με την δήλωση ότι θα συνεχίσουν την έρευνα, θα συνεχίσουν τις συνεργασίες με καθηγητές πανεπιστημίων, με ξένους ερευνητές, και με ξένους οργανισμούς. 








1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο